Şase săli de operaţie, inaugurate la Spitalul Judeţean din Craiova

0
1621

Sălile de operaţie de la etajul şase al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au căpătat o cu totul şi cu totul altă înfăţişare după finalizarea lucrărilor de reabilitare demarate anul trecut. Începând de ieri, acestea au fost redate în totalitate circuitului medical şi vor asigura condiţii mult mai bune atât pentru bolnavi, cât şi pentru medici. Cele şase săli de operaţie au fost reabilitate împreună cu alte 26 de blocuri operatorii în cadrul unei investiţii realizate de Consiliul Judeţean Dolj, care va continua şi în următoarea perioadă.  

Reabilitarea în totalitate a sălilor de operaţie era absolut necesară, întrucât încăperile nu arătau tocmai bine nefiind modernizate de ani buni. Amenajarea spaţiilor medicale a presupus, printre altele, montarea unui linoleum special, a unor balustrade din inox şi refinisarea pereţilor. Au fost achiziţionate şi aparate medicale noi, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au anunţat că se va investi în continuare în dotarea cu aparatură.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, a anunţat noi investiţii la spital

De altfel, la inaugurarea de ieri a spaţiilor medicale a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, însoţit de vicepreşedintele Cristinel Iovan şi alţi reprezentanţi ai aparatului administrativ din cadrul instituţiei. Gazde au fost medicii chirurgi care operează în sălile blocului operator modernizat, printre care prof. dr Ion Georgescu, dar şi managerul unităţii sanitare conf. dr. Florin Petrescu.

„Am terminat cele 26 de blocuri operatorii, însemnând mai mult de 70 de încăperi şi peste 1.700 de metri pătraţi în care am intervenit. S-au cheltuit destui bani, dar suntem mulţumiţi de ceea ce s-a realizat. În continuare sunt foarte multe lucruri de făcut. Nu mai puţin de 26 de miliarde de lei vechi vor fi investite în următoarea perioadă în repararea a nouă lifturi. Investiţia pe care o facem în continuare în Ambulatoriu de specialitate şi care a însemnat aproape 8 milioane de euro avansează. Şi în acest caz vom avea un moment doi, urmând să investim două milioane de euro în dotări. Suntem în faza în care aşteptăm să se termine şi expertiza pe care o face Ministerul Sănătăţii ca să putem depune proiectul de anvelopare a spitalului. De asemenea, suntem într-un moment în care ne pregătim să facem primii paşi şi în ceea ce priveşte construirea unei parcări supraterane la intrarea în spital”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Urgenţa va fi modernizată şi extinsă

La rândul său, vicepreşedintele Cristinel Iovan a vorbit despre importanţa parteneriatului  dintre Consiliul Judeţean şi Spitalul de Urgenţă din Craiova. „A fost un demers anevoios. Acest parteneriat între Consiliul Judeţean Dolj şi Spitalul Judeţean arată că preocuparea noastră legată de dezvoltarea acestui spital intră pe un făgaş normal. O comunitate trebuie să fie preocupată de felul în care trăiesc oamenii din acea comunitate şi Consiliul Judeţean Dolj nu poate face excepţie de la un astfel de principiu”, a explicat Cristinel Iovan, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Alte două investiţii importante ale Consiliului Judeţean Dolj vor fi abordate în următoarea perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova. Una dintre ele este modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) care constă în realizarea a circa 2.000 de metri pătraţi. Aceste spaţii medicale vor fi completate cu un bloc operator numai pentru urgenţe şi un computer tomograf, spaţii pentru săli de cursuri, săli de seminarii, de instruire, de şedinţe dar şi biblioteci. Va exista chiar şi un spaţiu dedicat legăturii cu toate spitalele din regiune care să comunice online cu UPU Craiova. Această extindere va fi amenajată în curtea interioară din zona Unităţii de Primiri Urgenţe. „Noi am pornit la un drum destul de greu şi de anevoios de realizat. Este vorba de un spital care trebuie încadrat într-o categorie superioară, este vorba de un spital de nivel de competenţă I, ceea ce înseamnă foarte mult în lumea medicală şi maxim pentru România. Pornind la acest drum, am analizat punctele nevralgice ale spitalului. Unitatea de Primiri Urgenţe care în fiecare an primeşte 125.000 de bolnavi. Şi nu există nici un spital în România care primeşte un număr atât de mare de pacienţi. De aici s-a pus problema unor circuite funcţionale în spital”, a precizat conf. dr Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Plan pentru înfiinţarea unei secţii de chirurgie cardiovasculară la Craiova

A doua investiţie va consta în amenajarea unei secţii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, o clădire ce va fi situată vizavi de Unitate de Primiri Urgenţe şi va avea tot în jur de 2.000 de metri pătraţi, tot parter plus un etaj. Aceasta va comunica cu UPU şi cu nodul central de circulaţie verticală al spitalului, cu zona  lifturilor. La parter va fi secţia de chirurgie intervenţională cu cele 20 de paturi, iar la etaj cele două săli de operaţie, cu terapia intensivă şi spaţiile pentru angiograf.