75 de ani de la eliberarea de la Auschwitz

0
197

Peste 25 de lideri mondiali se întâlnesc astăzi la Ierusalim înainte de a se deplasa la Auschwitz pentru cea de a 75-a aniversare a eliberării lagărului de exterminare, la a cărui intrare se poate citi „Munca te face liber”. Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Frank Walter Steinmeier, Sergio Mattarela, Alexander Van Der Belen vor participa la cea mai mare reuniune consacrată luptei contra antisemitismului. Ziua eliberării Auschwitz, 27 ianuarie, unde 6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti, constituie în fiecare an un moment de reflectare. Preşedintele Poloniei, ţară pe al cărui teritoriu se află Auschwitzul a declinat invitaţia muzeului comemorativ declarând că organizatorii acestui eveniment n-au prevăzut să îi dea cuvântul. Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat că obiectivul vizat în această săptămână este transmiterea memoriei Holocaustului generaţiilor tinere şi prezervarea memoriei Shoahului.

Forumul liderilor internaţionali, organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului (World Holocaust Forum Foundation), în cooperare cu Centrul de Comemorare a Holocaustului – Yad Vashem, se desfăşoară joi la Ierusalim sub auspiciile preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, şi se va concentra pe consolidarea angajamentului global faţă de memoria Holocaustului şi a luptei la nivel mondial împotriva antisemitismului şi a rasismului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui Klaus Iohannis la acest forum internaţional se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român în ceea ce priveşte consolidarea educaţiei despre Holocaust, prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei, promovarea valorilor europene, a toleranţei, a respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale.