Ateliere de folclor, cu artiști ai Ansamblului „Maria Tănase”

0
121

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” organizează o nouă serie a atelierelor de folclor – muzică și dansuri populare –, în cadrul proiectului „Educație prin folclor”. Acestea se vor desfășura între 1 februarie și 31 mai 2019, iar înscrierile se fac în perioada 14-31 ianuarie 2019.

Atelierele de muzica vor fi coordonate de Lavinia Bîrsoghe, Liviu Dică și Marius Măgureanu, iar cele de dans, de Marga Chiuru și Dorian Cismaru. Potrivit organizatorilor, documentele necesare pentru înscriere sunt certificat de naștere/ buletin copil, buletin părinte/ reprezentant legal, adeverință medicală de intrare în colectivitate/de efort. Taxa de participare este de 100 lei/lună.

Obiectivele urmărite în cadrul cursurilor de dansuri populare sunt descoperirea dansurilor din diferite zone ale țării, coordonarea mișcărilor în ritmul unui joc cu cânt organizat, dezvoltarea orientării în spațiu și coordonarea segmentelor corpului în mișcare, respectiv dobândirea rezistenței fizice și respiratorii. În cadrul atelierelor de muzică populară, cursanții vor învăța despre îmbunătățirea emisiei vocale, capacitatea de a cânta cu dezinvoltură în colectiv, pe scenă, alături de orchestră, autocontrolul emoțiilor, cântece de joc și tempo-uri variate din diferite zone reprezentative etc.

«Zestrea culturala a românilor este extrem de bogată. În zilele noastre, sistemul educaţional nu include folclorul ca obiect de studiu, iar tineretul tinde să ignore această valoare culturală. Pe termen lung efectele sunt ireparabile pentru perpetuarea specificului şi sentimentului naţional. Gândindu-ne la acest lucru ne-am propus un proiect îndrăzneţ: „Educație prin folclor”», argumentează reprezentanții Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” necesitatea proiectului. Acesta a fost inițiat în anul 2017, iar până în prezent atelierele de muzică și dansuri populare din cadrul lui au fost frecventate de câteva sute de persoane, de toate vârstele.