Cartierul chinezesc îşi va schimba denumirea şi va fi mai scump

0
392

După ce a decis să continue lucrările la cartierul de locuinţe cu bani de la buget, Primăria Craiova anunţă şi primele schimbări în cadrul proiectului. Preţul de vânzare al apartamentelor va fi mai mare de 400 de euro pe metru pătrat, proporţional cu valoarea de piaţă actuală a materialelor de construcţii şi a forţei de muncă. De asemenea, municipalitatea se pregăteşte să schimbe şi denumirea de cartier chinezesc, care nu mai este de actualitate după plecarea dezvoltatorului Shandong Ningjian.

Decizia de a continua lucrările la cartierul de locuinţe de pe strada „Caracal” pare să fie bătută în cuie, autorităţile menţionând, cu fiecare ocazie, că proiectul este în topul priorităţilor pe 2018, unde ocupă chiar prima poziţie. „Proiectul numărul unu al anului acesta este continuarea lucrărilor la cartierul de locuinţe”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, inclusiv la ultima conferinţă de presă. Acesta a reiterat faptul că lucrarea se va face 100% cu bani de la bugetul local, iar primele 250 de locuinţe sunt deja bugetate pentru acest an.

Se pregăteşte documentaţia pentru licitaţie

Primul pas care trebuie făcut acum, susţin autorităţile, este să se găsească o modalitate prin care documentaţia cartierului, care a fost preluată de la investitorul chinez odată cu amplasamentul şi construcţiile, să poată fi folosită ca bază de date pentru o nouă licitaţie de execuţie. Trebuie să găsim o modalitate de a lucra cu proiectantul care a realizat documentaţia, cea pe care noi am preluat-o. Trebuie să stabilim apoi şi o procedură prin care să o atribuim unei firme de arhitectură ca să elaboreze caietul de sarcini pentru execuţie”, a detaliat edilul etapele care trebuie parcurse pentru redeschiderea şantierului.

Preţul de vânzare va fi mai mare de 400 de euro / mp

Autorităţile iau în calcul şi câteva schimbări care se vor produce în privinţa cartierului de locuinţe. Cea mai importantă ar fi majorarea preţului de vânzare a noilor locuinţe. Autorităţile spun că preţul de 400 de euro pe metru pătrat, cât s-a parafat în 2014 cu investitorul chinez, nu mai poate fi acelaşi. De atunci şi până acum, preţurile au crescut, atât la materiale de construcţie, cât şi la forţa de muncă, iar autorităţile sunt sceptice că va exista vreun constructor care ar licita aşa de jos. Oricum, reprezentanţii municipalităţii ţin să îi asigure pe cumpărători că Primăria nu este interesată de a obţine profit, prin urmare „preţul la care se construieşte va fi şi preţul la care vinde”.

Odată cu chinezii, s-a dus şi exotismul locului

Pentru că se investesc bani de la bugetul local, autorităţile spun că numele de „cartier chinezesc” nu-şi mai are rostul şi trebuie găsită şi o altă denumire pentru grupul de blocuri de acolo. Reprezentanţii Primăriei nu au venit, deocamdată, cu nici o propunere în acest sens şi nici nu au dezvoltat mai mult ideea, mulţumindu-se doar să o anunţe ca propunere în perspectivă. De altfel, nici denumirea de cartier chinez nu a fost oficializată vreodată, a apărut pe parcurs, fiind legată de numele investitorului Shandong Ningjian, şi a intrat în limbajul uzual al craiovenilor. Ba, la un moment dat, când se lucra la planurile cartierului, s-a avansat o idee ca acoperişurile blocurilor să fie realizate după un design tradiţional chinez, dar nu s-a mai ajuns până acolo.

Se începe cu cele 250 de locuinţe ale Armatei

Aşa cum a anunţat, Primăria Craiova va construi, în etape, cartierul de locuinţe. În 2018, sunt programate să fie terminate primele 250 de apartamente, pe care autoritatea este obligată să le pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, care a oferit amplasamentul unei foste unităţi militare cu destinaţia precisă ca terenul de pe strada „Caracal” să fie folosit numai în acest scop. Pe data de 1 august 2017, Primăria Craiova a luat înapoi de la dezvoltatorul imobiliar Shandong Ningjian şantierul cartierului de locuinţe şi, după ce s-au căutat mai multe soluţii, s-a decis că singura variantă de a grăbi lucruri este cea actuală, de finalizare a locuinţelor cu bani de la bugetul local.