Şapte premiere în 2015 la Teatrul Naţional din Craiova. Se reîntorc regizorii Peter Schneider şi Yannis Paraskevopoulos!

0
513

Unul a pus în scenă, la început de 2014, „HOT L Baltimore” de Lanford Wilson, celălalt a montat aici, în anii din urmă, două spectacole de neuitat: „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare şi „Medeea” de Euripide, iar mai apoi „Lysistrata” de Aristofan. Este vorba despre Peter Schneider – producător şi regizor american cu o prolifică şi variată carieră în teatru şi cinema, figură legendară a Walt Disney Company, şi de grecul Yannis Paraskevopoulos, care anul acesta se reîntorc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” cu noi producţii regizorale. Tragedia shakespeariană „Julius Caesar” şi „Pescăruşul” dramaturgului rus A.P. Cehov sunt doar două, care se regăsesc între cele şapte premiere ale acestui an la Naţionalul craiovean. Potrivit managerului Mircea Cornişteanu, instituţia va continua şi în 2015 proiecte precum „Întâlnirile SpectActor”, iniţiate în 2009, şi Autorii sunt în sală”, menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească. Anul mai aduce reprezentaţii ale altor teatre din ţară, precum şi participări cu „Rinocerii” de Eugene Ionesco (regia: Robert Wilson) şi „O furtună” de W. Shakespeare (regia: Silviu Purcărete) la mai multe festivaluri europene.

În debut, Dragoş Muşoiu şi Andreea Negrilă au dat „Spargerea” la TNC!

Recenta montare „Spargerea” în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă – ambii aflaţi la debutul artistic –, după proza „Jaf armat” semnată de scriitorul Răzvan Petrescu, a deschis, pe 17 ianuarie, seria premierelor din 2015 la Teatrul Naţional din Craiova. Proiect câştigător al celei de-a IV-a ediţii a concursului pentru tineri regizori şi scenografi români organizat de instituţie, spectacolul îi are în distribuţie pe Claudiu Bleonţ, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Adrian Andone, Cătălin Vieru, Iulia Colan, Gabriela Baciu, Anca Dinu şi Eugen Titu. „Cred că debutul lor este de o foarte bună calitate. Am şi recomandat spectacolul pentru a fi selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru, din această toamnă. Şi, de asemenea, am invitat foarte mulţi cronicari şi oameni de teatru să vină la premiera oficială, din 31 ianuarie”, a declarat managerul Teatrul Naţional Craiova (TNC), Mircea Cornişteanu. Acesta i-a urat tânărului Dragoş Muşoiu să calce cu „Spargerea” pe urmele câştigătorului ediţiei precedente a concursului de proiecte, Bobi Pricop, cu apreciatul şi premiatul spectacol „Profu‘ de religie”.

„Este o bucurie enormă pentru mine că am dat şi dăm în continuare prilejul unor tineri să se afirme într-un teatru important cum e Naţionalul craiovean. În urma succesului de anul trecut, lui Bobi Pricop i-am încredinţat un alt spectacol. La fel, celor doi tineri Andreea Negrilă şi Dragoş Muşoiu le-am propus să se gândească la o punere în scenă a unei piese de Marin Sorescu, în toamna acestui an”, a precizat Cornişteanu.

Că premiul oferit de TNC, de a-l sprijini să pună în scenă „Spargerea”, a fost o adevărată şansă pentru debutul în cariera regizorală, a recunoscut-o şi Dragoş Muşoiu. „Eu am avut norocul că lucrurile s-au legat în aşa fel încât în vară am terminat studiile, iar în toamnă am intrat într-un teatru de stat. Nu ştiu, procentual, câţi dintre colegii mei mai mari au avut norocul acesta. Şi nu am debutat în orice teatru de stat, ci într-unul despre care noi învăţăm în şcoală, la Istoria teatrului românesc. Am ajuns să aud poveşti legate de mari spectacole de-aici direct din gura actorilor care au fost parte din ele. Nu cred că aş fi avut un alt context mai bun de a debuta!”, a declarat Dragoş Muşoiu.

Până la încheierea stagiunii – o comedie şi un spectacol pentru copii

Între proiectele primei părţi a anului, până la închiderea stagiunii artistice 2014-2015, de la sfârşitul lunii iunie, se mai numără alte trei premiere. Cea dintâi – chiar una pe ţară! – , va avea loc pe data de 14 februarie: spectacolul cu piesa „Dimineaţa de după…” de Peter Quilter (Marea Britanie), după o traducere de Iolanda Mănescu, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia Adrianei Dinulescu. „Mi se pare un bun prilej de a lansa o nouă comedie în repertoriul românesc şi de a face un spectacol care să aibă un sperat mare succes de public. Pentru că spectacolul de comedie este cel mai agreat”, a comentat Cornişteanu.

La sfârşitul lunii martie, actorii TNC vor începe repetiţiile la un spectacol pentru copiii de gimnaziu – „Isteaţa”, după Fraţii Grimm, în regia lui Traian Săvinescu –, premiera fiind anunţată pentru prima parte a lunii mai. Îi va urma, la începutul verii, premiera spectacolului regizat de Bobi Pricop. «Încă nu ne-am pus de acord între două propuneri: una ar fi o nouă piesă de Eugene Ionesco, „Cântăreaţa cheală”, cealaltă o nouă piesă englezească, încă netradusă», a precizat managerul teatrului craiovean.

Shakespeare şi Cehov, cu „piesele de rezistenţă” ale anului

„Piesele de rezistenţă” se anunţă la TNC în cea de-a doua parte a anului. De la început de septembrie până la sfârşit de octombrie se va repeta pentru tragedia shakespeariană „Julius Caesar”, pusă în scenă de Peter Schneider – personalitate a lumii teatrului şi filmului american. Figură legendară a Walt Disney Company, pe durata unui mandat de 17 ani Peter Schneider a condus crearea a peste 50 de filme. Pe Broadway, a produs „The Lion King” (pentru care a primit un Premiu Tony), „Aida” de Elton John şi Tim Rice, iar în afara Broadway, spectacole precum „The Marvelous Wonderettes” şi „Life Could be a Dream”. Noul spectacol pe care îl va realiza la Craiova urmează să fie prezentat în ediţia 2016 a Festivalului Internaţional „Shakespeare”.

Tot în toamnă va reveni la Craiova un alt valoros regizor: grecul Yannis Paraskevopoulos, de al cărui nume se leagă trei montări de neuitat pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Este vorba despre „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare (2005), „Medeea” de Euripide (2006) şi „Lysistrata” de Aristofan (2014). De această dată, Yannis Paraskevopoulos a ales o altă capodoperă a dramaturgiei mondiale: „Pescăruşul” de A.P. Cehov.

Ultima premieră a anului 2015 la TNC va fi cea a spectacolului cu piesa declarată câştigătoare la ediţia a V-a, recent lansată, a concursului de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români. Data-limită pentru înscriere este 28 februarie 2015. Regizorul şi scenograful trebuie să fie absolvenţi de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani, iar textul proiectului să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani şi cu maximum 8 personaje.

Continuă proiectele „Întâlnirile SpectActor” şi „Autorii sunt în sală”

Pe lângă noile producţii teatrale, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi celelalte proiecte pe care instituţia le va derula pe parcursul acestui an.

Eveniment iniţiat încă din anul 2009, în cadrul căruia sunt programate conferinţe şi discuţii cu publicul ale unor personalităţi din lumea culturală românească, „Întâlnirile SpectActor” vor continua şi în 2015, fotoliul din Sala „I.D. Sîrbu” urmând să fie ocupat, în câteva duminici, de alţi valoroşi invitaţi. Până în prezent aici au conferenţiat, între alţii, Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Ţopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliţă, Dorel Vişan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurenţiu Damian, Lucian Boia, Daniel Barbu şi Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, va continua seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului „Autorii sunt în sală”. Acesta este menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorinţa de a sensibiliza regizorii aflaţi în căutare de texte valoroase, precum şi de a atrage publicul către creaţia dramatică autohtonă. Cornel Mihai Ungureanu, Daniel Bănulescu, Cornel Udrea şi Valentin Nicolau sunt doar patru dintre autorii invitaţi până acum de TNC.

Spectacolele „Rinocerii” şi „O furtună” – purtate în turnee prin Europa

Activitatea artistică se va concretiza, în 2015, la Naţionalul craiovean şi în participarea la câteva turnee internaţionale. Vizată este, în primul rând, spectaculoasa producţie „Rinocerii” de Eugene Ionesco, în regia lui Robert Wilsoncreator complex, cunoscut ca regizor, interpret, coregraf, pictor şi sculptor. Spectacolul a avut premiera pe 2 iulie 2014, primind rezonanţa celui mai important proiect teatral derulat în România în ultimele două decenii, prin prisma notorietăţii regizorului artistic, a originalităţii viziunii acestuia asupra capodoperei dramaturgiei ionesciene, a colaboratorilor veniţi din şapte ţări pentru a se alătura echipei tehnice a Naţionalului, a celor 23 de actori şi, nu în ultimul rând, a impresionantei colecţii de echipamente de scenă folosite. Publicul şi critica de specialitate l-au apreciat la superlativ, iar cronicile profesioniste apărute confirmă valoarea viziunii regizorale.

«Suntem în discuţii avansate cu Change Performing Arts, din Milano, o companie de impresariat care vrea să poarte spectacolul prin Europa şi nu numai. De asemenea, Opera Naţională Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a invita spectacolul în cadrul festivalului pe care îl organizează. Şi cu certitudine „Rinocerii” vor merge anul viitor la Ljubljana, în Slovenia», a anunţat Cornişteanu, adăugând că la Craiova, reprezentaţiile vor fi reluate pe 20 şi 21 februarie 2015. „Din cauza dificultăţilor întâmpinate la montare, pentru care trebuie să închiriem echipamente şi e nevoie de un mare număr de colaboratori, spectacolul se va juca la sediu în calupuri de două-trei reprezentaţii, aproximativ la două luni”, a precizat managerul TNC. Un alt spectacol cu care se va pleca în turneu anul acesta va fi „O furtună” de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. Destinaţia: Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir, Turcia.