Afară din Filarmonica „Oltenia”, Gabriel Zamfir!

6
138

Caz incredibil petrecut ieri la Filarmonica „Oltenia”: un angajat, dirijorul Ivan Iliev, a fost agresat fizic şi verbal chiar de managerul instituţiei, Gabriel Zamfir. Într-o criză de furie, acesta a ţipat la muzician, i s-a adresat în repetate rânduri spunându-i „nesimţitule” şi cu apelativul „bă”, apoi l-a îmbrâncit, vrând să-l scoată cu forţa afară din birou. Anticipând o atitudine agresivă, întrucât nu este prima dată când managerul Gabriel Zamfir are un astfel de comportament în cadrul instituţiei, dirijorul Ivan Iliev a înregistrat întregul incident cu telefonul mobil. 

Venit la conducerea Filarmonicii „Oltenia” în urmă cu un an, Gabriel Zamfir (35 de ani) s-a făcut cunoscut până acum nu prin vreun proiect cultural, ci prin grave derapaje de la conduita pe care o presupune o astfel de funcţie publică. Cea mai cunoscută este afirmaţia, postată pe propria pagină de socializare, că mamele participante la protestele de 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, merită „măcar un glonţ în cap”.

Deşi foarte mulţi oameni au taxat atunci mesajul revoltător al managerului Gabriel Zamfir, atrăgând atenţia că incită la violenţă, ca şi limbajul inadmisibil pentru un om de cultură şi fost preot, nici o măsură nu a fost luată împotriva lui, acesta rămânând în continuare la conducerea Filarmonicii „Oltenia” – instituţie publică de cultură, cu o vechime de peste o sută de ani, aflată în subordinea Primăriei Craiova. Fapta reprobabilă de ieri a managerului nu mai poate rămâne însă fără urmări, autorităţile competente fiind aşteptate să ia măsurile care se impun. Cert este că Gabriel Zamfir se cere singur şi grabnic afară din Filarmonica „Oltenia”!

În urma incidentului, dirijorul Ivan Iliev a depus o sesizare la Primăria municipiului Craiova, în care expune cele întâmplate şi solicită luarea „măsurilor legale cuvenite”. „Menţionez că nu este primul caz de hărţuire şi de ameninţare la adresa mea din partea managerului instituţiei”, mai precizează acesta în sesizare.

Contactat telefonic, viceprimarul Stelian Bărăgan a declarat, ieri, că ştie despre incident şi că informat a fost şi primarul Mihail Genoiu, dispunându-se deja constituirea unei comisii de anchetă, cel mai probabil cu data de 27 decembrie 2018. „Domnul Gabriel Zamfir se află deja la a treia abatere. Dacă se va dovedi că este vinovat, îi voi cere demisia, pentru că nu este normal un astfel de comportament. Va trebui să plece de la conducerea Filarmonicii!”, a mai spus Stelian Bărăgan. Pe de altă parte, Ivan Iliev a declarat că se află în proces de consultare cu avocatul său pentru a decide calea pe care o va urma în continuare.

Născut în Bulgaria, Ivan Iliev (49 de ani) este absolvent al cursurilor universitare la Academia de Muzică din Sofia şi al celor postuniversitare în S.U.A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana. De asemenea, a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea de Stat din Louisiana, unde a şi deţinut funcţiile de manager şi dirijor secund al orchestrei. La Filarmonica „Oltenia” îşi desfăşoară activitatea din vara anului 2015, având funcţia de consultant artistic şi atribuţii de dirijor al Orchestrei de Cameră a instituţiei.

***

Filmul desfăşurării evenimentelor în cazul agresiunii verbale şi fizice petrecute la Filarmonica „Oltenia”, detalii şi declaraţii în curând pe site-ul cotidianului „Cuvântul Libertăţii”! 

6 COMENTARII

  1. Un articol facut la comanda. De parca lumea nu stie legatura de prietenie dintre Iulia Negrea (sotia domnului Iliev) si autoarea articolului. Tanti Magda, sunteti mai rau ca pe vremea comunistilor. Acum o sa va promoveze tovarasii

  2. Un articol facut la comanda. De parca lumea nu stie legatura de prietenie dintre Iulia Negrea (sotia domnului Iliev) si autoarea articolului. Tanti Magda, sunteti mai rau ca pe vremea comunistilor. Acum o sa va promoveze tovarasii…

  3. Şi cu soţia dvs. am relaţii amicale, nenea Victor. Doar lucrează de atâţia ani la Filarmonica “Oltenia”, ne ştim bine…

  4. Tanti Magda, cu aceasta atitudine demonstrati ca ati scris acest articol la comanda. Nu-mi amintesc vreun articol de-al matale in care sa fi scris purul adevar ca un jurnalist independent. Cat despre sotia mea, sunteti slab informata. Poate faceti niste investigatii si prin America. Sa nu-i spuneti lu’ tanti Iulia de America

  5. Nu pot decât să mă bucur că mă citiţi constant. Despre atitudine mai bine să nu vorbim aici. În rest… sărbători cu sens şi semnificaţie, cum bine zice o doamnă într-un interviu care va apărea în ediţia de mâine (print şi online).

Comments are closed.