„Telefonul de ajutor”, o nouă campanie a ACCES Oltenia

0
417

Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES), frunizor de servicii sociale integrate, a lansat o linie gratuită de telefonie cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor aflate în risc de excluziune socială.

afis„Telefonul de ajutor” este pus la dospoziţia persoanelor care, aşa cum inspirat a şi fost denumit, au nevoie de ajutor în perioada sărbătorilor, dar şi nu numai. „Având în vedere accentuarea condiţiilor dificile de trai ale familiilor din mediul rural, invităm toate primăriile din judeţul Dolj să disemineze toate informaţiile cu privire la Telefonul de ajutor, în cadrul comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Andreea Niţă, preşedintele ACCES.

Primele familii au şi apelat la „Telefonul de ajutor”, cerând sprijinul semenilor pentru a-şi putea creşte copii în condiţii cât de cât normale. Sunt cazuri dramatice, cu poveşti de viaţă extrem de triste.

 Familia R., din satul Muereni, comuna Goieşti, judeţul Dolj, este compusă din patru membri (doi adulţi şi doi copii, de 6, respectiv 8 ani), care locuiesc în casa bunicilor pe linie paternă, fără a deţine însă acte de proprietate. Din discuţiile purtate cu familia, proprietatea este revendicată de mai multe persoane, aceştia aflându-se în pericol de evacuare. Casa este puternic deteriorată, fiind compusă dintr-o cameră şi o bucătărie impovizată într-un hol. Singurile venituri stabile ale familiei sunt compuse din alocaţiile celor doi copii şi ajutorul social pe care adulţii îl primesc.

Nevoiţi să meargă 1,5 kilometri până la prima fântână

Familia B., din Satul Dudoviceşti, Comuna Şimnicu de Sus, judeţul Dolj, formată din şase membri (doi adulţi şi patru copii minori) locuieşte într-o casă construită pe terenul fostei gropi de gunoi a localităţii. Cea mai stringentă problemă a familiei, pe lângă veniturile reduse, este accesul la apă potabilă, aceştia fiind nevoiţi să meargă 1,5 km pe jos până la cea mai apropiată fântână.

Familia P., din Satul Şimnicu de Sus, judeţul Dolj, este formată din şase persoane, doi adulţi şi patru copii. Cel mai mare dintre aceştia are probleme grave de sănătate, dar situaţia financiară extrem de dificilă a familiei nu le permite acestora să îi asigure un tratament medicamentos permenant. Familia locuieşte în casa bunicii adoptive, pe linie maternă, împreună cu aceasta, în condiţii insalubre. Veniturile familiei sunt compuse din alocaţiile copiilor şi ajutorul social de la primăria localităţii cât şi din plata în urma muncii cu ziua, ocazionale, a tatălui.

Familia C., din satul Adîncata, Comuna Goieşti, compusă din trei membri, doi adulţi şi un bebeluş de 1 an, locuiesc într-o casă puternic deteriorată. Veniturile celor trei membri ajung la doar 150 lei pe lună, ceea ce abia le permite să asigure hrana necesară pentru bebeluş.

Cazurile pot fi sesizate la numărul telefonic 0800 800 149

„Toate cazurile acestea se confruntă, în mare, cu aceeaşi problemă: excluziunea din viaţa normală a societăţii pentru persoanele care provin din medii dezavantajate. În acest sens, toate cazurile sesizate la numărul de telefon 0800 800 149, vor fi înregistrate şi preluate ulterior de specialişti în terapie şi consiliere”, a menţionat preşedintele ACCES Oltenia, Andrea Niţă.

Această campanie este implementată de A.C.C.E.S. Oltenia în parteneriat cu Asociaţia pentru Sprijin şi Implicare Socială (ASIS) şi face parte din proiectul ”We care, We share”, finanţat prin fonduri nerambursabile de la Consiliul Judeţean Dolj.