Camera Deputaţilor şi Senatul nou alese s-au reunit separate

0
300

Camera Deputaţilor şi Senatul, nou alese, s-au întrunit, ieri, pentru prima dată în noul mandat de patru ani. Preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă Miron Ignat a declarat, în primul discurs susţinut în plenul noului Legislativ, că poporul român îşi pune mari speranţe în aleşi, afirmând că alegerile s-au desfăşurat corect şi electoratul “nu a fost amăgit cu o sticlă de ulei”.

senat“Poporul român îşi pune mari speranţe în noi, deputaţii aleşi în această legislatură, pentru că domniile lor au votat cu mari speranţe în noi reprezentanţii alegătorilor. Speranţa lor consta în faptul că noi vom elabora legi care vor duce la dezvoltarea României, vor duce la creşterea bunăstării populaţiei, o viaţă mai bună, mai demnă, pentru toate categoriile de populaţie”, a declarat preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă Miron Ignat.

      “Noi, cei prezenţi în această sală suntem rezultatul unui vot transparent, desfăşurat corect şi alegătorii au votat din inimă, în cunoştinţă de cauză pentru ca noi să îi reprezentăm cu cinste. În această campanie electorală oamenii au votat liber, fără să fie influenţaţi de o găleată verde, roşie, albastră sau portocalie, fără să fie amăgiţi de o sticlă de ulei sau de un pui congelat sau de o geacă inscripţionată cu sloganuri electorale. Prin aceasta s-a demonstrat că România păşeşte pe calea democraţiei în căutarea respectului şi a deminităţii cetăţeanului”, a susţinut decanul de vârstă al Camerei Deputaţilor.

         Preşedintele de şedinţă le-a reamintit noilor deputaţi că lor le revine obligaţia de a îmbunătăţi legislaţia.”România este o ţară frumoasă. Are milioane de hectare cultivabile. România numită cândva grânarul Europei trăieşte acum din importuri. Nouă deputaţilor ne revine obligaţia (…) de a îmbunătăţi legile (…)”, a mai spus Miron Ignat. Miron Ignat a vorbit şi despre domeniile în care legislaţia este deficitară şi care ar avea nevoie de un cadru legislativ adecvat pentru a-şi valorifica potenţialul.

         Camera Deputaţilor a votat, marţi, în unanimitate, Comisia de validare a mandatelor noilor aleşi, formată din 30 de deputaţi care aparţin partidelor parlamentare, la prima şedinţă a plenului fiind prezenţi 256 de deputaţi din totalul de 329 de deputaţi. Cei 256 de deputaţi au votat în unanimitate Comisia de validare a mandatelor din care va face parte 14 deputaţi PSD, 6 PNL, 3 USR, câte doi deputaţi de la ALDE, UDMR şi PMP, precum şi un deputat din parte minorităţilor naţionale. Potrivit Regulamentului, numărul deputaţilor care vor fi desemnaţi în Comisia de validare de către fiecare grup parlamentar se stabileşte în funcţie de proporţia membrilor săi în numărul total al deputaţilor. Comisia de validare funcţionează pe întreaga durată a mandatului Camerei Deputaţilor.

                Prima şedinţă a Senatului a fost condusă de decanul de vârstă al noilor senatori, Leon Dănăilă, în vârstă de 83 de ani. El a fost secondat de patru secretari asistenţi, respectiv cei mai tineri senatori de la PNL, PSD, USR şi PSD. “Începem activitatea parlamentară în legislaţia 2016-2020. Vă înformăm că în Senat au fost aleşi 136 de senatori. Din acest total se află în sală 126 de senatori, 10 fiind absenţi. Aşadar cvorumul legal de lucru este îndeplinit”, a spus Leon Dănăilă. El le-a prezentat noilor săi şi câteva gânduri personale. “Avem şansa unui mandat care să ne dea tuturor posibilitatea să contribuim la întărirea instituţiei emblematice pentru orice democraţie, adică a Parlamentului. De-a lungul vremii Senatul României şi-a demonstrat cu prisosinţă vocaţia de principal promotor al democraţiei româneşti, un puternic for de dezbatere politică a tuturor problemelor cu care se confruntă societatea. Este rolul nostru să contribuim activ la menţinerea echilibrului între structurile de conducere ale ţării, la apărarea drepturilor şi libertăţilor democratice şi la promovarea idealurilor naţionale”, a spus Dănăilă.