Un profesor din Severin, inclusă în lista primilor 50 de candidati pentru premiul “Global Teacher” 2016

0
149

Suzy Manuela Prajea, profesor la Colegiul National “Traian” din Drobeta Turnu-Severin, a fost inclusa în lista primilor 50 de candidati pentru premiul “Global Teacher” 2016 , oferit de fundatia Varkey, pe site-ul globalteacherprize.org. Aflat în al doilea an de existenta si cunoscut în general ca “premiul Nobel pentru profesori”, premiul de 1 milion USD este cel mai mare de acest tip.

Premiul “Global Teacher” a fost creat pentru a oferi recunoastere profesorilor pentru prestatiile didactice exceptionale, precum si pentru a scoate în evidenta rolul important jucat de profesori în cadrul societatii. Dezvaluind povestile eroilor care au transformat vietile tinerilor, premiul încearca sa rasplateasca si sa aduca în atentia publicului munca a milioane de profesori din toata lumea. Cei 50 de profesori din lista scurta au fost selecta?i din peste 8.000 de nominalizari si înscrieri din 148 de tari din toata lumea. În lista scurta sunt prezenti profesori din 29 de tari, iar prin prezentarea povestilor lor, fundatia Varkey spera ca publicul sa se alature dezbaterilor înfocate pe tema importantei profesorilor. Câstigatorul va fi anuntat în cadrul Forumului Global pentru Educatie si Aptitudini din Dubai, din luna martie 2016.

Suzy Manuela Prajea a fost un copil minune în domeniul matematicii; în clasa a 8-a, ea a câstigat Olimpiada Judeţeana de Matematica cu punctajul maxim. Si-a continuat cariera în domeniu si a continuat sa pregateasca zeci de elevi pentru a excela în matematica si a-i calca pe urme, câstigând concursuri de profil. Pe parcursul ultimilor 25 de ani, ea a adus comunitatii sale 64 de premii internationale, 133 de premii nationale si peste 430 de premii judetene. În afara faptului ca a oferit pregatire suplimentara celor mai buni dintre elevii sai în domeniul matematicii, ea este un profesor de succes prin faptul ca îi face elevii sa înteleaga impactul si relevanta matematicii în lumea reala. Se concentreaza pe rezolvarea creativa a problemelor si pe aplicatiile practice ale acestora, mai degraba decât pe tehnicile traditionale de învatare si repetare a unor concepte teoretice. Suzy si-a facut cunoscuta abordarea profesorala contribuind la peste 40 de manuale si fiind membra a Consiliului National pentru Învatamânt.Acum, ca director al liceului pe care l-a absolvit, Suzy s-a implicat si în promovarea activitatilor extra-curiculare STEM, ceea ce i-a atras si mai multe aprecieri din partea elevilor sai. Datorita initiativelor sale, liceul a primit doua premii pentru proiecte inovatoare în educatia stiintifica. În ciuda faptului ca traiesc într-o zona saraca a României, elevii sai primesc note mari la examenele de absolvire, iar o parte dintre ei au mers la universitati de prestigiu cum ar fi Harvard si Princeton.

          Lista scurta a celor 50 de profesori a fost stabilita de Comitetul de Acordare a Premiului, urmând ca lista finala cuprinzând primii 10 candidati sa fie anuntata în luna februarie 2016. Câstigatorul va fi apoi ales de Academia Premiului “Global Teacher” dintre cei 10 finalisti. Toti cei 10 finalisti vor fi invitati în Dubai pentru ceremonia de înmânare a premiului la Forumul Global pentru Educatie si Aptitudini (GESF) în luna martie a anului viitor, ocazie cu care câstigatorul va fi anuntat în direct.

Sunny Varkey, fondatorul fundatiei Varkey:

 “Am fost coplesiti de sprijinul urias pe care premiul “Global Teacher” l-a primit în primul an dupa înfiintare. Intentionam sa folosim în continuare acest sprijin pentru a ajuta profesia de dascal sa redevina una dintre cele mai respectate din societate. Miile de candidaturi si nominalizari pe care le-am primit din toate colturile lumii atesta realizarile profesorilor si impactul enorm pe care acestia îl au asupra vietilor noastre”.

Ban Ki-moon, Secretarul General al Natiunilor Unite:

 “Îmi consider profesorii ca fiind printre cele mai importante persoane din viata mea. Profesorilor le este încredintata dezvoltarea potentialului tinerilor si transformarea acestora în membri productivi si responsabili ai societatii. Este greu sa le subestimezi valoarea. Salut înfiintarea premiului “Global Teacher”, ca mijloc de recunoastere a valorii profesorilor. Acest premiu vine în completarea initiativei mele, “Global Education First”, lansata în 2012, care are scopul de a sprijini miscarea globala de educare a tuturor copiilor, de a îmbunatati calitatea actului didactic si de a facilita ideea de cetatenie globala.”

Bill Gates, co-presedinte al fundatiei “Bill and Melinda Gates”:

 “Suntem foarte entuziasmati de planul de a lansa premiul “Global Teacher”. De asemenea, doresc sa omagiez calitatile de conducator si coordonator ale lui Sunny Varkey, fondator al “GEMS Education”, care a avut ideea oferirii acestui premiu si care este un partener deosebit pentru fundatia noastra.”