Arta lui Ilie Gheorghe rămâne, în continuare, genială pentru celebrul regizor american Robert Wilson!

0
403

Ilie Gheorge 1Spectacolul radiofonic „Tower of Babel”, în regia lui Robert Wilson, a câştigat, recent, premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru radiofonic din Germania (German Radio Play Award), actorul craiovean Ilie Gheorghe fiind invitat de onoare la această producţie internaţională. Domnia sa a interpretat fragmente din piesa lui Eugen Ionescu, „Englezeşte fără profesor”, în limba română, din volumul ionescian de poezii „Elegii pentru fiinţe mici”, precum şi din piesa „Iona” de Marin Sorescu – prezentată, joi seara, şi pe scena craioveană, după mai bine de 20 de ani de la premieră, şi primită cu ropote de aplauze de o sală arhiplină. Ilie Gheorghe continuă, să rămână, aşadar unul dintre actorii favoriţi ai celebrului regizor american Robert Wilson, care l-a apreciat la superlativ cu ocazia montării la Craiova, în urmă cu doi ani, a spectacolului „Rinocerii”. „Ceea ce faci tu este genial. Mulţumesc foarte mult”, i-a scris acesta.

Bazat pe povestea biblică a Turnului Babel, spectacolul, un colaj de texte şi muzică, a pus în valoare talentele artistice şi vocile unor nume ale scenei germane precum Fiona Shaw, Edith Clever, Daniel Hope, Traute Hoess, Jurgen Holtz, Inge Keller, Jonathan Meese, Cécile Brune, Stefan Kurt, Lydia Koniordou ş.a. Potrivit unui comunicat de presă al Teatrului Naţional din Craiova, „premiera spectacolului a avut loc pe 3 aprilie la hr2kultur (Hessia) şi a fost reluată pe posturile radio SWR2 (Baden-Wurttemberg şi sud-vestul Germaniei), pe NDR Kultur (Hamburg, Bremen, Saxonia de Jos, Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-West Pomerania) şi pe rbb kulturradio (Berlin şi Brandenburg)”.

Povestea biblică în viziunea lui Robert Wilson e spusă în numai zece rânduri de vers antic şi, cu toate acestea, construcţia mitică şi nereuşita Turnului Babel a devenit un laitmotiv în artă şi istoria culturală. „Spectacolul radiofonic al lui Wilson foloseşte material din diferite perioade ale carierei sale şi e influenţat de un ilustru grup de prieteni, contemporani, colegi şi critici precum Susan Sontag, Christopher Knowles, Heiner Muller sau Ted Carpenter”, se mai precizează în comunicat. În prezent, Robert Wilson montează „Endgame” de Samuel Beckett la teatrul Berliner Ensemble din Berlin.Ilie Gheorge text

„În topul celor mai buni” actori cu care regizorul american a lucrat în toată cariera sa

Celebrul regizor american Robert Wilson – realizatorul unor reprezentaţii care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea – l-a apreciat în mod deosebit pe actorul Ilie Gheorghe când a montat la Craiova, în urmă cu doi ani, spectacolul „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, considerat cel mai important proiect teatral derulat în România în ultimele două decenii. Îndrăgostit de arta sa, Wilson i-a scris lui Ilie Gheorghe, la finalul repetiţiilor pentru spectacol: „În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu eşti cu siguranţă în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulţumesc foarte mult”.

Premiera spectacolului „Rinocerii” a avut loc pe data de 2 iulie 2014 şi a fost urmată, în total, pe parcursul unui an, de 15 reprezentaţii la Craiova. Naţionalul craiovean a fost singura instituţie din România şi printre puţinele din Europa în care Robert Wilson a acceptat să pună în scenă un spectacol. După succesul avut în martie a.c. la Teatrul Cancarjev Dom din Ljublijana (Slovenia) – unde s-a jucat pentru prima dată peste hotare –, „Rinocerii” au participat, între 31 mai şi 5 iunie, la Festivalul Internaţional de Artă „Platonov” de la Voronej, Federaţia Rusă.

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940. În 1967, după ce absolvea Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, venea actor la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia avea să fie, pe rând, Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău, dar a fost auzit şi în splendide monologuri din operele lui Cehov, C.S. Lewis sau Boccaccio.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României. UNITER l-a recompensat în 2005 cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul” de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate. A fost premiat de alte numeroase instituţii naţionale de cultură, a fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume.

În Estonia, unde a jucat „Iona”, presa s-a întrecut în superlative: „Vedeta teatrului din Craiova, Ilie Gheorghe, aflat la apogeul forţei sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona… Un adevărat maestru de mare clasă” (Martin Kruus, „Sirp”, iulie 1998). Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa şi l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. La Singapore, unde se afla în turneu cu acelaşi spectacol, la conferinţa de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că ştim să vorbim româneşte”. A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din „Furtuna”: „Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!”.

A avut roluri nu numai în teatru, ci a desfăşurat o bogată activitate în cinematografie şi televiziune: „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Robert Wilson

Ilie Gheorge 2