Concursul Internațional de Canto de la Craiova a fost câștigat de o soprană din Rusia

0
364

Cea de-a II-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova în perioada 16-21 noiembrie a.c., a fost câștigat de o soprană din Rusia: Irina Polivanova. Formată la Conservatorul „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde în prezent urmează și un master, tânăra solistă este o colaboratoare a instituției craiovene, putând fi văzută și ascultată în spectacolele de operă „Turandot” și „Boema” de Giacomo Puccini și „Don Giovanni” de W. A. Mozart. Irina Polivanova și ceilalți câștigători – selectați de un juriu internațional dintre cei 16 concurenți – au fost premiați în cadrul Galei Laureaților care a avut loc ieri după-amiază, pe scena Operei Române Craiova. Concursul Internațional „Elena Teodorini” a fost organizat sub egida Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și în parteneriat cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Irina Polivanova

Concursul internațional de la Craiova poartă numele unei personalități emblematice pentru orașul ei natal: Elena Teodorini (1857-1926), artistă rămasă în istorie prin debutul său, în 1880, la „Teatro alla Scala” din Milano, cu rolul Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod. A fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe celebra scenă la numai 23 de ani. La această ediție, concursul s-a adresat cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale – femei cu vârsta până în 35 de ani (născute după 30 septembrie 1979) și bărbați cu vârsta până în 38 de ani (născuți după 30 septembrie 1977).

16 soliști din patru țări s-au înscris în concurs

Nu mai puțin de 16 soliști – 8 din România, 6 din Coreea de Sud, câte unul din Rusia și Serbia – au intrat în competiție. După trei etape (eliminatorie, semifinală și finală) în care a avut drept criterii de evaluare  tehnica vocală, interpretarea (ritm, frazare, expresivitate), calitatea timbrului vocal și personalitatea artistică, juriul a desemnat câștigătorii.

Președinte al juriului a fost Karen Stone – director al Teatrului Magdeburg (Germania), iar membri: Plamen Kartaloff – director al Teatrului de Operă și de Balet din Sofia (Bulgaria), Dejan Savic – director al Teatrului Național de Operă din Belgrad (Serbia), Myron Michailidis – director Artistic al Operei Naţionale din Atena (Grecia), Florin Estefan – manager al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, soprana Soyung Yu – Mag. Art, Coreea de Sud, şi Antoniu Zamfir – manager al Operei Române Craiova.

Premiul I a valorat 1.500 de euro!

Premiul I a fost câștigat de soprana Irina Polivanova, din Rusia. Tânăra a studiat mai întâi la Conservatorul „M. Lysenko” din Ucraina (2007-2008), apoi la Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Rusia (2009-2015) – unul dintre cele mai prestigioase din lume, cu o istorie de aproape 150 de ani. Tot la Moscova urmează un masterat, în perioada 2015-2017. Este și câștigătoarea Premiului I la International Vocal Competition „Muses of the world” (Moscova, 2012).

Publicul a putut-o vedea până acum pe Irina Polivanova pe scena Operei Române Craiova în distribuția spectacolelor de operă „Boema” (regia: Arabela Tănase) și „Turandot” (regia: Emil Strugaru) de Giacomo Puccini și „Don Giovanni” de W. A. Mozart (regia: Plamen Kartaloff) – acesta din urmă prezentat chiar recent, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini” (10 octombrie – 15 noiembrie a.c.). Odată cu diploma, câștigătoarea a primit și 1.500 de euro.

Junbum Lee şi Dragana Popovic

Spectacol de gală prezentat de cei șapte finaliști

Premiul al II-lea, în valoare de 1.000 de euro, a revenit tenorului Junbum Lee, din Coreea, iar Premiul al III-lea (500 euro) a fost câștigat de mezzosoprana Dragana Popovic, din Serbia. Premiile au fost acordate ieri după-amiază, în cadrul Galei Laureaților – un adevărat festin muzical oferit de finaliştii competiţiei, alături de Orchestra Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Dejan Savic, director al Teatrului Național de Operă din Belgrad. Alături de cei trei câștigători, pe scenă au urcat și alți patru finaliști ai concursului: Maria Mirela Vlad și Ioana Mitu (România), Sunhan Gwon și Eun Hye Kim (Coreea). Premiile competiției au fost susținute financiar de Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, însă nu au constat însă numai în bani, ci și evoluții ale tinerilor soliști pe scena teatrelor de operă reprezentate de membri ai juriului și în distribuirea lor în spectacole ale Operei craiovene.