Primăria Craiova pune în discuție bugetul pe 2015

0
161

Craiovenii sunt așteptați, astăzi, la Primăria Craiova, la o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget pe 2015. Autoritățile locale propun ca taxele pentru clădiri, terenuri și mașini să rămână aceleași ca în anul care se încheie. Excepție fac persoanele juridice care urmează să plătească un impozit majorat cu 15% pentru clădirile pe care le dețin în proprietate. La pachet cu această mărire, Primăria Craiova vine și cu o serie de scutiri de la plata taxelor și impozitelor pe 2015.

Dezbaterea pe tema bugetului începe de la ora 11.00 și este găzduită în Sala Mare a Primăriei Craiova, unde sunt invitați să participe, în limita locurilor disponibile, cetățenii ai municipiului. Autoritatea locală va prezenta, în prima parte, modul cum se gândește să-i impoziteze pe locuitorii Craiovei, după care fiecare participant va putea adresa întrebări din sală. Reprezentanții municipalității vor răspunde la întrebări, iar propunerile care vor veni din partea cetățenilor vor fi colectate și analizate, municipalitatea fiind obligată, prin lege, să îi informeze pe cetățeni cu privire la proiectul de buget.

Taxele rămân aceleași pentru locuitorii Craiovei

Potrivit proiectului de buget,Primăria Craiova va menține taxele și impozitele pe care le-a plătit populația în 2014. Impozitul pe clădiri se calculează, ca și până acum, pe metru pătrat de suprafaţă construită desfăşurată, iar impozitul pe mașini se stabileşte în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. La terenuri, impozitul se stabilește în funcție de amplasamentul acestuia, luându-se în considerare zona în care se găsește acesta. Autoritățile au menținut și reducerea cu 10% a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015.

Întreprinzători, taxați mai mult

Singura majorare de taxe pe care o aplică Primăria Craiova este în cazul impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice. Și aici există două cazuri. Primul, dacă firmele dețin în proprietate clădirea, acestea vor plăti un impozit aferent cu 15% mai mare decât au plătit în 2014. Și în cel de-al doilea caz, dacă firmele își desfășoară activitatea într-o clădire care aparține autorității locale sau altei instituții publice, pentru care și plătește chirie, și aceste firme vor plăti un impozit pe clădire majorat tot cu 15%. Pentru clădirile cu destinație turistică, impozitul urmează să se majoreze cu 20%.

Taxe zero pentru protecție socială

Pe de altă parte, Primăria Craiova propune și o serie de scutiri de la plata impozitului pe clădire. Autoritățile propun ca persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate să nu mai plătească impozit pe clădirea în care locuiesc pentru anul 2015.

O altă categorie care este exceptată de la plata acestui impozit sunt asociaţiile, fundaţiile şi cultele, aflate în parteneriat cu autorităţi sau instituţii publice. Condiția este ca acestea să desfășoare în clădirile respective numai activităţi social-umanitare care constau în „acordarea gratuită de servicii de găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire, activităţi de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum şi pentru alte persoane aflate în dificultate”, după cum se precizează în proiect.

Cea de-a treia categorie, și ultima, este cea a craiovenilor care au efectuat pe cheltuială proprie lucrări de reabilitare a blocului. În cazul lor se aplică o scutire, care a fost valabilă și în acest an, și anume o reducere cu 10%, pentru o perioadă de 7 ani, a impozitului pe clădire.