Caravana „STOP HEPATITA!” a ajuns la Craiova

0
764

Câteva sute de craioveni s-au testat, ieri, împotriva hepatitei în cadrul unei campanii a Fundaţiei „Renaşterea”. Craiova este cel de-al doilea oraş din ţară, după Bucureşti, în care caravana „STOP HEPATITA!” ajunge. 

Încă de dimineaţă, zeci de persoane au venit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, acolo unde a fost amenajat un cort, special pentru recoltarea de analize. În doar câteva minute, cei care şi-au făcut testul au putut afla dacă suferă sau nu de hepatită. Pe lângă testare, însă, programul naţional „STOP HEPATITA!” prevede acţiuni în toate zonele importante. Sunt acțiuni de informare și educare a copiilor, tinerilor și adulților. Așadar, pentru hepatita A se vor desfășura acțiuni de educare privind importanța igienei, fiind organizate, de la caravane școlare, la programe de campanii complexe de educare. Pentru hepatita B, vor exista campanii de informare despre importanţa prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală. În ceea ce privește hepatita C, vor fi demarate campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.

«Testarea gratuită împotriva hepatitei este un demers foarte important al Fundaţiei „Renaşterea”. Scopul campaniei este, pe de altă parte, de a susţine programe de prevenţie, de a informa şi educa segmente cât mai largi de populaţie», a precizat jurnalistul Val Vâlcu, prezent la evenimentul ce a avut loc ieri.

România, pe primul loc în Europa ca număr al cazurilor de hepatită

În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20- 40 ani, evoluția îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. „România, din păcate, se află pe locul unu în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult, potrivit rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1.016.800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635.500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea”.

15% din cazurile de hepatită pot duce la ciroză

La rândul său, conf. dr. Liana Gheorghe, de la Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, a vorbit printre altele despre importanţa asigurării accesului la tratament şi terapiile moderne şi despre impactul pe care îl au în rândul populaţiei. Aceasta a adăugat că în România prevalența infecției cu virus hepatitic B (VHB) este de 4,4% iar cu virus hepatitic C (VHC) -3,23%. „Ultimele date indică un procent de 3% din populația globului infectat cu virus hepatitic C și 5% cu virus hepatitic B. Din nefericire, aproximativ 15% dintre aceste cazuri pot duce la ciroză, insuficiență hepatică. Iar datele prezentate sunt în condițiile în care prevalența hepatitei este subestimată, numeroși pacienți sunt nediagnosticați. Magnitudinea epidemiologică și consecințele pe termen lung ale infecțiilor virale hepatice pentru România sunt de-a dreptul devastatoare”, a mai spus dr. Liana Gheorghe.