Spitalul Judeţean de Urgenţă, tratat cu prioritate de Consiliul Judeţean Dolj

0
380

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi lider al organizaţiei judeţene a PSD, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, una dintre cele mai mari unităţi medicale din România, reprezintă „prioritatea zero” în strategia investiţională a administraţiei judeţene în perioada 2012-2016. Conferinţa de presă a fost susţinută după o întâlnire pe care preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, alături de secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Fifor, candidat USL în Colegiul 2 Senat Craiova, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cristinel Iovan au avut-o cu peste 100 de cadre medicale de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

“I-am cerut domnului secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu să transmită mai departe către conducerea ministerului că Spitalul Judeţean are nevoie de o însănătoşire urgentă, pentru că de 40 ani nu a mai avut loc o intervenţie substanţială, atât în ceea ce priveşte reabilitarea, cât şi în ceea ce priveşte dotarea. Am transmis un mesaj cadrelor medicale că dorim să ne implicăm cu toată forţa la Spitalul Judeţean, în reabilitarea lui, în rezolvarea unor probleme. De aceea ne dorim să avem Ministerul Sănătăţii alături de noi, cel puţin în ceea ce priveşte dotarea, dacă nu chiar şi în alte lucruri cu care ne-ar putea sprijini în viitor. Suntem gata să abordăm o problemă spinoasă, care se referă la zona de urgenţă a unităţii medicale, ce are încă destule lacune. Specialiştii ne-au transmis că încă este nevoie de o intervenţie aici şi atunci, în curtea interioară din spatele Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului, vom ridica o clădire de două etaje pe care o vom lega de UPU şi în acest fel vom rezolva problemele de spaţiu ale UPU. Ne gândim la o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi. Sperăm ca acest proiect să fie palpabil până la sfârşitul anului viitor. O altă problemă urgentă pentru care spitalul nu poate să primească cel mai înalt grad în clasificarea Ministerului Sănătăţii şi, pe cale de consecinţă, nu poate beneficia de circa 100 de miliarde de lei vechi, se referă la lipsa unei clinici de chirurgie cardiovasculară. Ne propunem să construim o clădire pe două etaje în faţa Unităţii de Primiri Urgenţă, care să deţină o sală de operaţii şi două saloane de câte 25 de paturi pentru pacienţi. Suntem pregătiţi să depunem şi să aplicăm pe fonduri europene un proiect privind anveloparea acestui spital, adică o abordare complexă a spitalului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Răzvan Vulcănescu: “Salutăm şi susţinem demersurile Consiliului Judeţean Dolj”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, a salutat implicarea autorităţilor judeţene în sectorul sanitar prin investiţiile pe care le face, afirmând că, în măsura posibilităţilor, ministerul va susţine Consiliul Judeţean Dolj în demersurile investiţionale pe care le face. “Vreau să-l felicit pe domnul Ion Prioteasa pentru interesul pe care îl demonstrează pentru domeniul sănătăţii. Mă aflu astăzi alături de colegul meu din MAI, domnul secretar de stat Mihai Fifor, în calitate de colaboratori pentru ce dorim să construim în perioada următoare împreună cu Ministerul Afacerilor Europene şi care se va transforma, plecând de la priorităţile şi necesităţile reale din sistem, în strategia din domeniul sănătăţii din intervalul 2013-2020. Această strategie va sta la baza finanţării sistemului sanitar din România în intervalul respectiv şi va fi în deplină corelaţie cu Strategia Europa 2020. Spun acest lucru pentru că în perioada anterioară, din păcate, Ministerul Sănătăţii nu a deţinut coordonarea proiectelor de pe fondurile structurale disponibile în intervalul 2007-2013. Noi salutăm astfel de demersuri pe care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj le-a prezentat şi, în măsura în care putem, cu siguranţă le vom susţine”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu.

Cristinel Iovan: “Încercăm să folosim cât mai bine fondurile europene”

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan a spus că la nivelul Consiliului Judeţean Dolj s-a investit în două mari proiecte regionale, Aeroportul Craiova şi Spitalul Judeţean de Urgenţă. “Sunt două proiecte care dezvoltă Oltenia. De-a lungul timpului am încercat să facem alături de specialiştii noştri o evaluare a costurilor legate de o reparaţie capitală a spitalului. Suma se apropie de 50 de milioane de uro. Este clar că nu o putem acoperi de la bugetul judeţean sau de la Ministerul Sănătăţii şi nici prin intermediul unui program european. În ceea ce priveşte investiţia în Spitalul Judeţean, încercăm să folosim cât mai bine ceea ce am învăţat în anii trecuţi – atragerea fondurilor europene. Ne bucurăm să constatăm că de această dată un alt minister – cel a Dezvoltării – din Guvernul Ponta se gândeşte la lansarea unui program de reabilitare termică, unde noi sperăm că şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, care plăteşte o expertiză a cărei valoare se apropie de suma de 200.000 de euro, vom depune documentaţia pentru a atrage fondurile necesare anvelopării spitalului. Ca noutate, am putea merge şi cu un sistem de panouri solare care să asigure încălzirea apei menajere, scăzând astfel costurile utilităţilor care sunt destul de mari. De asemenea, mai apare un lucru pentru care acest spital trebuie să fie pregătit – unitatea SMURD la Craiova şi un elicopter care va sta în permanenţă aici, va presupune ca acele cazuri complicate care se întâmplă în alte judeţe din Oltenia vor fi aduse în primă fază aici, la Craiova. Spitalul trebuie să fie pregătit pentru preluarea acestor cazuri şi numai în situaţii excepţionale ele să fie duse mai departe la Bucureşti”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan.

 

Mihai Fifor, secretar de stat în cadrul MAI, candidat USL în Colegiul 2 Senat Craiova: “Eu cred că a fost o întâlnire cât se poate de bună, pentru că am reuşit să punem la aceeaşi masă conducerea spitalului şi o parte din personalul medical al unităţii, Consiliul Judeţean Dolj şi Ministerul Sănătăţii. Cadrele medicale au ridicat o serie de probleme legate de dotarea secţiilor acestui spital. Rezolvarea acestor probleme, corelate cu investiţiile pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a făcut sau urmează să le facă, oferă reţeta potrivită pentru ca acest spital să devină cu adevărat regional. Acest tip de colaborări va continua, pentru că noi suntem alături de Ministerul Sănătăţii şi lucrăm în comitetele consultative tematice pentru programarea 2014-2020, perioadă în care Ministerul Sănătăţii va gestiona fondurile europene pentru sistemul sanitar, lucru care nu s-a întâmplat până acum”.