Cum văd copiii Craiova

0
459

Copiii din Craiova le cer autorităţilor locale să facă mai mult pentru ei. Primarul şi viceprimarii copiilor le-au cerut, ieri, omologilor lor de la Primăria Craiova să se îngrijească, îndeosebi, de elevii cu dizabilităţi, care nu beneficiază de nici o condiţie pentru a merge la şcoală. Copiii au ridicat şi problema educaţiei în şcoli şi a modului cum sunt trataţi în spitalele din Bănie. 

Sala Mare a Primăriei Craiova a fost plină, ieri, de elevii care au venit să participe la şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Copiilor Craiova. Întâlnirea a fost organizată cu prilejul Zilei internaţionale a drepturilor copiilor şi a fost o ocazie potrivită pentru ca primarul şi viceprimarii adulţi să stea la aceeaşi masă cu reprezentanţii copiilor. Noul primar al copiilor, Alexandru Dascălu, le-a atras atenţia autorităţilor că sunt câteva lucruri care nu merg deloc bine în ceea ce-i priveşte pe cei mai tineri dintre cetăţenii municipiului nostru.

„Holurile Spitalului de Urgenţă au fost pline de copiii care veneau acuzând dureri de burtică, febră foarte mare, dureri de cap, iar personalul medical era insuficient pregătit pentru a aborda copiii şi a le face cât mai uşoară perioada în care sunt bolnavi, în majoritatea timpului părinţii fiind umiliţi, trataţi ca nişte iresponsabili care vin în fugă la spital pentru o febră”, a spus acesta. Ca soluţie, copiii recomandă amenajarea unui ambulatoriu de pediatrie cu specialişti, dotări adecvate pentru a realiza inclusiv analize şi care să aibă în prim-plan sănătatea copilului şi confortul său emoţional.

Copiii cu dizabilităţi au nevoie de sprijin

Copiii mai cred că în Craiova este afectat dreptul la educaţie. 12% din copii nu merg la şcoală din cauza sărăciei şi ignoranţei părinţilor; 35% din preşcolari nu au mers niciodată la grădiniţă din cauza lipsei de personal, a supra-aglomerării grupelor şi a condiţiilor sanitare precare, iar peste 80% din copiii de până la 2 ani nu au acces la programele de tip creşă. Dar cea mai stringentă problemă pare să o aibă copiii cu dizabilităţi. În raportul Consiliului Local al Copiilor se spune că în Craiova nu există, în acest moment, rampe adaptate pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, chiar funcţionează microbuze pe ale căror uşi nu poate intra un cărucior cu rotile. „Şcolile din Craiova nu beneficiază de dotări adaptate cerinţelor speciale ale copiilor cu dizabilităţi fizice. Personalul şcolar este insuficient pregătit în a integra într-o clasă copii cu dizabilităţi fizice”, a mai spus primarul copiilor, fiind susţinut de unul dintre părinţii copiilor cu dizabilităţi. Inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu le-a spus copiilor că ISJ Dolj va încerca să facă tot posibilul pentru rezolvarea acestor probleme.

Olguţa, către elevi: „Să intraţi în politică!”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus copiilor că trebuie să se implice mai mult în viaţa publică şi că nu trebuie să ocolească nici politica. „Astăzi am avut zi de teren şi m-a însoţit şi domnul primar, care a văzut şi el cum lucrează firmele din Craiova. Cinci stau proptiţi în lopată şi unul munceşte, care, de regulă, e Dorel care ne sparge conducta de apă, cum s-a întâmplat săptămâna trecută. În general, s-a speriat de cât de multe acte semnez eu, deşi a văzut doar o mică parte. Până la ora 12.00, mi-au venit doar câteva sute de hârtii, dar până la noapte, când plecăm acasă, eu i-am spus că mai am câteva alte mii de hârtii şi dacă o să aibă răbdare se poate uita în ele”. De asemenea, Olguţa Vasilescu le-a spus copiilor că una dintre cele mai neplăcute îndatoriri ale primarului este şi aceea de a semna hârtii. „Să ştiţi că atunci când se spune că semnez ca primarul nu e o glumă, semnezi până te doare mâna. Să ştiţi că odată am făcut şi eu parte din parlamentul adolescenţilor, în 1990, şi chiar mi s-a realizat visul, am ajuns parlamentar. Vă urez şi dumneavoastră să deveniţi parlamentari, consilieri judeţeni şi să nu ieşiţi din politică pentru că avem nevoie de oameni tineri în politică şi de oameni curaţi, care vor să schimbe ceva”.

Consiliul Local al Copiilor din Craiova are 15 ani

Copiii au venit cu o propunere de colaborare cu Consiliul Local Municipal Craiova, care să se desfăşoare în patru etape. Până în luna iunie 2013, aceştia şi-au plănuit să facă cercetări în rândul elevilor – de la clasele 0 şi până la clasele a XII-a –,pentru identificarea problemelor şi soluţiilor pe care aceştia le propun. Până la 1 august 2013, vor scrie un raport de cercetare şi, pe baza acestuia, să compună, împreună cu Consiliul Judeţean al Copiilor, un draf de politici locale, care să fie apoi puse în aplicare. De asemenea, copiii au cerut sprijinul consilierilor municipali pentru alegerile pentru viitorul mandat, care vor avea loc în aprilie 2013.

Consiliul Local al Copiilor Craiova a luat fiinţă în 1997 şi nu are orientare politică. Se adresează, în primul rând, copiilor de 12-13 ani (din clasele a VI-a şi a VII-a) şi funcţionează după modelul consiliilor locale ale adulţilor, având un primar, doi viceprimari, un secretar şi comisii de specialitate. Prin intermediul acestor structuri, care se găsesc peste tot în ţară, copiilor li se asigură posibilitatea de a-şi exprima părerile şi aspiraţiile, de a-şi formula şi pune în aplicare proiectele proprii.