După şase luni de teorie şi practică, 11 persoane incluse în proiectul “Centre de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile” au obţinut calificarea de bucătari.
Stagiul de pregătire profesională organizat de Asociaţia „Vasiliada” în beneficiul persoanelor vulnerabile s-a finalizat. Demarat în luna mai a acestui an, acesta a avut pe lista iniţială de înscrişi 12 elevi. Unul dintre ei s-a retras ulterior pentru că şi-a găsit un loc de muncă, astfel că, la final, 11 cursanţi s-au ales cu calificarea de bucătar. Dintre cei 11 absolvenţi, nouă sunt persoane cu dizabilităţi, iar celelalte două fac parte din categoria familiilor cu mai mult de doi copii. După şase luni de teorie şi practică – aceasta din urmă desfăşurându-se în bucătăria Centrului de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile” –, au urmat cele două probe ale examenului.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Vasiliada”, cea mai strânsă concurenţă a avut loc în timpul probei practice. Elevii au prezentat în faţa comisiei mai multe preparate – de la sarmale cu carne, sarmale de post la prăjitură cu gem şi tort, pentru a face dovada acumulării de cunoştinţe solide în domeniul gastronomiei pe parcursul stagiului de pregătire. Bucătarii vor primi certificate eliberate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Proiectul “Centre de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile” este cofinanţat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013, Axa Prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.2. „Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.