Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: “Comisia Europeană are probleme de credibilitate”

1
397

Parlamentarul european Marian Jean Marinescu consideră că acest lucru a fost vizibil la şedinţa de conciliere pentru bugetul pe 2012, care s-a purtat la sfârşitul acestei săptămâni şi în cadrul căreia Marea Britanie a reuşit să-şi impună propunerea unui buget cu o creştere uşoară, de numai 1,86% faţă de 5,2%, cât propusese Parlamentul European, sau 4,9%, cât calculase, încă din primăvară, Comisia Europeană.

Marian Jean Marinescu

De altfel, discuţiile pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2012 au fost extrem de aprinse şi îndelungate. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Craiova, că dezbaterile pentru conciliere – concilierea fiind obligatorie prin Tratatul de la Lisabona – au durat peste 16 ore, derulându-se pe parcursul unei zile şi a unei nopţi. “Am intrat în dezbateri, pentru conciliere, vineri, la ora 9 dimineaţa, şi am ieşit a doua zi, adică sâmbătă, la ora 4 dimineaţa. S-a ajuns, în cele din urmă, la un acord pe bugetul pe 2012, dar nu a fost deloc uşor”, a declarat europarlamentarul Marinescu. Potrivit acestuia, negocierea s-a purtat, de această dată, “strict” pe cifre şi a fost vizibilă încrâncenarea anumitor state de a menţine o valoare scăzută a bugetului. “Poziţia Consiliului UE, care a propus un buget de 129 miliarde de euro, a fost susţinută foarte tare de Marea Britanie, care nu e o susţinătoare îndârjită a Uniunii Europene, poziţia ei fiind cunoscută drept euro-sceptică. Dar această poziţie a fost susţinută tacit şi de alte state, net contributoare, şi, în felul acesta, a rămas varianta Consiliului”, a explicat Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarul Marinescu: “Nu a fost corect ce s-a întâmplat”

Pe de altă parte, deşi a fost “nemulţumit de rezultat”, parlamentarii europeni au acceptat această formă de buget pentru a nu se complica şi mai mult lucrurile. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat că, dacă nu se ajungea la o înţelegere, bugetul era rejectat, iar Comisia trebuie să vină cu o altă propunere. “Din punctul de vedere al Parlamentului, nu a fost corect ceea ce s-a decis, dar a trebuit să acceptăm din două puncte de vedere. Întâi pentru că nu puteam să mai adăugăm o criză bugetară la criza existentă. Apoi există speranţa că, la anul viitor, se ca veni cu o rectificare de buget”, recunoscând, totuşi, că rectificarea ulterioară nu e o variantă sigură. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, iar acum, în toamnă, Consiliul nu a mai vrut să-şi asume promisiunile. Deşi Comisia a propus o rectificare cu 550 milioane de euro, Consiliul a susţinut o suplimentare a bugetului comunitar cu doar 200 milioane de euro. Dacă în privinţa plăţilor acceptate a fost asumată varianta Consiliului – bugetul fiind majorat cu 1,86%, şi nu cu 5,2%, cum propusese Parlamentul – în privinţa angajamentelor asumate, s-a păstrat propunerea Parlamentului, care a susţinut să fie angajată, în 2012, o sumă 147,232 miliarde de euro.

“Nu e un buget bazat pe interesele Uniunii, ci pe interesele unui stat”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu crede că, judecând după cum s-au desfăşurat lucrurile în cadrul comitetului de conciliere pe buget, ţările care contribuie cel mai mult la bugetul comunitar urmăresc să-şi protejeze întâi propriile interese şi abia apoi fac politica europeană. “Nu e un buget bazat pe interesele Uniunii, ci pe interesele unui stat sau două. De asta cred că avem nevoie de mai multă integrare şi de decizie cu majoritate, nu cu unanimitate pentru că un membru poate bloca un proiect, nu întotdeauna cu argumente”, a declarat acesta. Intransigenţa unor ţări, de această dată remarcându-se poziţia Marii Britanii – susţine Marian Jean Marinescu –, poate să transmită în exterior mesajul că, în acest moment, Comisia Europeană are probleme de credibilitate. “Se poate spune ori că aceasta nu a făcut calculele corecte, în sensul că trebuiau mai puţini bani, ori să se ajungă la situaţia în care să nu mai existe bani cu care să se plătească angajamentele. În 2013, plăţile vor fi mai mari, pentru că ajung la maturitate marile proiecte şi o eventuală lipsă a fondurilor va  pune într-o lumină nefavorabilă credibilitatea Comisiei Europene”, a atras atenţia Marian Jean Marinescu.

Cheltuieli pentru 2012 reprezintă 0,98% din PIB-ul UE

Reprezentanţii statelor membre ale UE şi ai Parlamentului European au ajuns, sâmbătă, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2012, care va avea cheltuielile limitate la 129,088 miliarde de euro, reprezentând 0,98% din PIB-ul UE. Creşterea de 1,86% a bugetului de anul viitor faţă de 2011 este inferioară ratei inflaţiei prognozate de Comisia Europeană pentru anul viitor – de 2 % –, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, acordul se traduce printr-o reducere a bugetului Uniunii faţă de acest an. Acordul reprezintă o înfrângere pentru europarlamentari, în condiţiile în care, la finalul lunii trecute, ei au votat un proiect de buget pentru 2012 cu cheltuieli în valoare de 133,1 miliarde de euro, în creştere cu 6,6 miliarde de euro (5,2%) faţă de bugetul pe 2011. Suma depăşea chiar şi propunerea Comisiei Europene, care prezentase o creştere de 4,9% a bugetului, până la 132 miliarde de euro. În ceea ce priveşte angajamentele, Consiliul UE şi Parlamentul European au convenit pentru 2012 asupra sumei de 147,232 miliarde de euro.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE

 

1 COMENTARIU

  1. Ne-am săturat nene de galgara. Mai vrem si nişte investiţii, ca, de 20 de ani, împreună cu nenea berceanu vă merg numai afacerile personale.

Comments are closed.