Mozart în concert online la Filarmonica Oltenia

0
226

Orchestra Simfonică a Filarmonicii “OLTENIA”, dirijată de Bogdan Vodă susține vineri, 23 octombrie, de la ora 19, un concert de Mozart, difuzat online. Din creaţia mozartiană, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, dirijată de maestrul BOGDAN VODĂ, va cânta vineri, de la ora 19, uvertura operei „Directorul de teatru”Simfonia nr. 29 în La major şi Simfonia nr. 39 în Mi bemol major. 

MOZART a scris mult în scurta şi tulburătoarea sa viaţă, 41 de simfonii şi 40 de concerte, la care se adaugă sonate, misse, opere, oratorii, cantate. Acest palmares ieşit din comun include cu greu o lucrare ce nu poate fi considerată capodoperă. Mai mult decât atât, muzica lui Mozart nu oboseşte ascultătorul, acesta fiind unul dintre miracolele ei.

Concertul va avea loc fără public în sală și va putea fi vizionat, gratuit, începând cu ora 19:00, pe canalul YouTube al Filarmonicii ”Oltenia” Craiova: http://bit.do/canalyoutubefilarmonicaoltenia. Dirijorul serii, Bogdan Vodă, a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are și o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” Craiova), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia. Mozart a compus uvertura operei comice într-un act, Directorul de teatru (Der Schauspieldirektor), în 1786, prima audiţie a lucrării având loc la 7 februarie 1786 la Palatul Schönbrunn. Această operă scrisă în manieră autentic germană (respectând tradiţia Singspiel-ului, ca şi Răpirea din serai) i-a fost comandată compozitorului cu prilejul organizării unui festival în onoarea guvernatorului general al Ţărilor de Jos.