27 octombrie – Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov)

0
219

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor, dar și al creștin ortodocșilor de pretutindeni. Născut în satul Basarabovo din Bulgaria, el a fost canonizat în 1955. S-a născut în secolul al XIII-lea.

Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.
Moaștele Cuviosului Dimitrie vor fi duse și asezate în biserica din Basarabi. În tradiția bisericească, un domnitor al Țării Românești, al cărui nume nu este menționat, a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în București.

Delegația nu a reușit să intre în acest oraș, deoarece caii nu au vrut să mai meargă. În aceasta situație, membrii delegației au hotărat să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie. La sorți a cazut drumul spre Basarabi, și astfel, moaștele au fost reașezate în biserica din Basarabi. Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia.

Însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromână, precum și a mitropolitului Grigorie II al țării Românești, le-a dăruit poporului român. Moaștele au fost așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrala Patriarhală din București, titrează crestinortodox.ro Sfinte Dimitrie Basarabov ocrotește-ne și pe noi, și românii creștin ortodocși de pretutindeni.