Creaţia muzicală a compozitoarei londoneze Shirley Thompson, prezentată craiovenilor în primă audiţie

0
420

Shirley Thompson 1Inaugurată în urmă cu o săptămână, noua stagiune a Filarmonicii „Oltenia”, „Friendship Season – it never gets old”, continuă cu o nouă poveste de prietenie. Pianista Rebeca Omordia şi compozitoarea Shirley Thompson – ambele stabilite în prezent la Londra – realizează o punte, în timp, prin lucrările prezentate în concertul de astă-seară: Concertul nr. 3 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 37 de Ludwig van Beethoven şi „New Nation Rising”, a 21 Century Symphony de Shirley Thompson, o fuziune de muzică clasică, uşoară şi jazz, prezentată în primă audiţie la Craiova. Concertul vocal-simfonic începe la ora 19.00 şi aduce în scenă atât Orchestra Simfonică, cât şi Corala Academică al Filarmonicii craiovene, cu maestrul Alexandru Iosub la pupitrul dirijoral. Preţurile biletelor sunt 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi, studenţi).

Artist vizionar şi militant în domeniul culturii, Shirley Thompson este prima femeie din Europa care a compus şi dirijat o simfonie în ultimii 40 de ani. «„New Nation Rising, A 21st Century Symphony” („Înălţarea noii naţiuni”, o simfonie a secolului XXI), interpretată şi înregistrată de Royal Philharmonic Orchestra, este o poveste muzicală, o epopee, care celebrează istoria milenară a Londrei. La realizarea scenică a acestei lucrări, Royal Philharmonic Orchestra a fost acompaniată de două coruri, solişti vocali, un rapper şi un grup de toboşari – în total aproape 200 de interpreţi. Iniţial, această extraordinară lucrare a fost solicitată pentru a marca, în 2002, Jubileul de Aur al Reginei, însă ulterior ideea, conţinutul simbolic ale simfoniei au fost preluate ca leitmotiv pentru Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice (2012)», precizează reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia”.  De asemenea, Shirley Thompson a compus numeroase lucrări pentru televiziune, producţii cinematografice şi de operă, teatru, dans, creaţia sa muzicală fiind pusă în valoare şi promovată în lumea întreagă.Rebeca Omordia4

Pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia a absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, după care a studiat la Conservatorul din Birmingham şi la Trinity College din Londra. În 2009, proaspăt câştigătoare a Premiului Delius, a început o colaborare de durată cu Julian Lloyd Webber, împreună cu care a apărut pe scenele de la Wigmore Hall, Kings Place, St James’s Palace, Highgrove (pentru Prince’s Trust, fundaţia Prinţului de Wales), Guildhall Portsmouth, Barnes Festival, William Alwyn Festival şi în mai multe transmisii ale BBC Radio 3.

Descrisă de publicaţia Birmingham Post ca „o pianistă dispusă să-şi asume riscuri”, Rebeca Omordia a cântat ca solistă în săli de concerte prestigioase din Europa şi Statele Unite ale Americii, printre care Wigmore Hall din Londra, White Hall din Helsinki, Ateneul Român din Bucureşti, British Music Society, John Ireland Trust şi Ralph Vaughan Williams Society. A putut fi ascultată în repetate rânduri pe BBC Radio 3, dar şi la Radio România şi pe postul naţional de televiziune TVR.