După un an în care licitaţia a trebuit să se reia de patru ori şi tot de atâtea ori s-a ajuns şi în instanţă cu contestaţii, Clinica de Cardiologie va avea, în sfârşit, un angiograf ultraperformant. În plus, conducerea unităţii medicale şi profesorii de la Facultatea de Medicină din Craiova poartă tratative pentru aducerea unui reputat specialist de la Spitalul din Târgu Mureş, care va lucra pe acest aparat. Clinica de Cardiologie este o investiţie 100% a Consiliului Judeţean Dolj (7,2 milioane de euro) şi ar urma să fie gata în primăvara anului viitor.
Vestea a fost dată, ieri, de Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituţie care construieşte din banii săi această clinică ultramodernă. Pornind de la un proiect aflat pe ordinea de zi, consilierii liberali au fost cei care au adus în discuţie soarta acestei investiţii, întrebând executivul dacă a abandonat cumva proiectul, aşa cum se zvoneşte în ultima vreme. „Cardiologia a fost un subiect de campanie a PSD şi acum se observă diminuarea sumei cu 900.000 de lei. Aş vrea să ştiu şi eu care este planul, să ne spuneţi, în câteva cuvinte, deoarece trenează impresia că acest proiect este abandonat”, a solicitat liberalul Marian Irinei.
Aparatul a fost licitat de patru ori
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a spus că investiţia de 7,2 milioane de euro care se face în curtea Spitalului nr. 1 nu mai are nici un motiv să fie abandonată, cu atât mai mult cu cât s-a trecut cel mai mare hop în calea lucrărilor: s-a achiziţionat, în sfârşit, angiograful. „În cursul zilei de ieri (n.r. – miercuri) s-a semnat, în sfârşit, după aproape un an de zile, contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru angiograf. Am trecut prin momente foarte dificile, de patru ori s-a reluat licitaţia şi de tot atâtea ori s-a ajuns în instanţă. Abia a patra oară s-a putut face contractul, iar acum nu mai există nici un dubiu, mergem mai departe”.
Fiind vorba de un aparat de mari dimensiuni, care necesită o tehnică specială pentru instalarea în interiorul clinicii, autorităţile spun că angiograful a ţinut în loc şi restul lucrărilor: „Este aparatul principal, cel mai mare, din această clinică. În funcţie de acest aparat, toate celelalte instalaţii nu a mai putut să se facă. Este acoperit de un sarcofag din plumb care este mai mic sau mai mare, în funcţie de caracteristicile lui tehnice”.
Un medic din Târgu Mureş va opera la Craiova
Conducerea Spitalului nr. 1 şi profesorii de la Facultatea de Medicină poartă tratative acum pentru a convinge un specialist în domeniu de la Spitalul din Târgu Mureş, care să opereze cu acest angiograf, fiind un aparat performant care nu s-a mai folosit până acum la Craiova. „Nota bene pentru Universitatea de Medicină, pentru domnul rector, pentru domnul profesor Ciurea, pentru domnul Bogdan Fănuţă, care sunt foarte aproape de a aduce un cadru didactic, un om cu experienţă, de la spitalul din Târgu Mureş”, a anunţat totodată preşedintele Ion Prioteasa. Potrivit acestuia, este vorba de un conferenţiar universitar, care va primi şi catedră la facultatea din Craiova şi care va strânge în jurul său o echipă de medici.
Clinica de Cardiologie va fi gata în primăvară
Clinica de Cardiologie ar trebui să fie gata în primăvara lui 2017, când se va deschide pentru pacienţi. „Este fără dubiu că, la începutul anului viitor, probabil spre primăvară, vom fi gata cu această investiţie a noastră, care este destul de importantă, 7,2 milioane de euro. Acolo va fi aparatură de ultimă generaţie, saloane noi, paturi”.
Câştigul va fi foarte mare şi se va vedea imediat, spun autorităţile: oamenii care suferă un infarct nu vor mai fi trimişi cu ambulanţa sau elicopterul la Bucureşti, aşa cum se întâmplă acum. „La aceste boli grave, dacă nu se intervine într-o jumătate de oră, degeaba se mai intervine pe urmă”, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Toate lucrările din Spitalul nr. 1 se continuă
Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a precizat, totodată, că nici una dintre lucrările – pentru că sunt mai multe începute – din incinta Spitalului nr. 1 nu va fi stopată, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu se va mai implica financiar. „Din discuţiile pe care le avem cu Ministerul Sănătăţii, ei nu vor să se mai implice şi va trebui să facem totul pe cheltuiala noastră. În ceea ce priveşte extinderea Clinicii de Urgenţă, nu dăm înapoi nici un centimetru”, a spus Ion Prioteasa.
Reamintim că la UPU Craiova se lucrează la o extindere e la 800 la 3.600 de metri pătraţi, unde vor fi amenajate saloane speciale, destinate inclusiv femeilor gravide.
Se continuă lucrările, susţin autorităţile, şi pe etaje, care se modernizează tot cu fonduri de la Consiliul Judeţean Dolj. „Dacă se mai întâmplă să se mai întârzie, nu se întâmplă din cauza banilor noştri, ci tot din cauza certurilor celor care vin la licitaţii. Bani există şi, după ce vom vedea şi bugetul anului viitor, ne gândim să ieşim şi puţin afară, să facem părculeţul şi culoarele, pentru că lifturile le-am schimbat”, a menţionat preşedintele CJ Dolj.
În ceea ce priveşte Clinica de Oncologie, conducerea judeţeană are în vedere o îmbunătăţire a condiţiilor de acolo, alocările de bani urmând să vină din bugetul de anul viitor. „Lumea se raportează la bugetul Consiliului Judeţean de parcă ar fi bugetul naţional. Ori noi nu acoperim nici un sfert din ceea ce am avea nevoie. De aceea, procedăm ca un gospodar – mai cumpărăm şi sandale, şi cozonac, şi sanie. Dar nu putem să îi mulţumim pe toţi”, a comentat preşedintele Ion Prioteasa.