Reapariţia unui vultur sur, în zona comunei Cârna, a stârnit interesul ornitologilor craioveni

0
811

În ultimele luni, România a avut parte de niște oaspeți mai puțin obișnuiți. Este vorba despre câteva specii foarte rare de păsări, care au dispărut de zeci de ani din țara noastră – vulturul sur, vulturul hoitar, ielcovanul și acvila de câmp. Prezența lor a fost semnalată mai întâi la Târgoviște, apoi, în această vară, la Cernavodă și Tulcea, iar zilele trecute – în comuna doljeană Cârna. Un vultur sur, staţionar într-un plop din incinta fostei pescării a localităţii, a atras atenția sătenilor, care au semnalat prezența lui reprezentanților Muzeului Olteniei din Craiova. Pasărea provine cel mai probabil din Bulgaria, țară în care un ONG desfășoară, între altele, programe de reintroducere a acestei specii, este de părere dr. Mirela Ridiche, ornitolog în cadrul Secției de Științele Naturii a instituției. Vulturul sur a dispărut din România ca pasăre clocitoare încă din anii 1950. De atunci, exemplare solitare au mai fost văzute foarte rar – sporadic în Dobrogea şi Maramureş, ca vizitatori accidentali veniți din Croaţia, Grecia sau Bulgaria.

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanții Muzeului Olteniei din Craiova au primit o informație inedită din partea unui localnic din comuna doljeană Cârna, situată în Lunca Dunării: Florea Moraru a semnalat prezenţa unui vultur sur marcat pe aripi cu codul K6X. Pasărea – care a dispărut din România în urmă cu peste 60 de ani – era staţionară într-un plop din incinta fostei pescării a localităţii amintite. Prezenţa vulturului surla Cârnaa fost confirmată şi de Marius Bâsceanu, profesor de Istorie la Şcoala Gimnazială din localitate, care, în discuţiile cu elevii de la clasă, a aflat că pasărea a fost văzută şi de câţiva copii, la mijlocul săptămânii trecute, în zona unei cabane de lemn părăsite.

Cum era şi firesc, ştirea a stârnit interesul specialiştilor în ornitologie: dr. Mirela Ridiche, muzeograf în cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii, a făcut imediat cercetări pentru a afla originea şi povestea acestei incredibile apariţii. Lămuririle au venit de la dr. Kiss Botond, renumit cercetător de la Institutulde Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” din Tulcea şi colaborator apropiat al Muzeului Olteniei. «S-a aflat, astfel, că este vorba de un exemplar tânăr de Gyps fulvus (vultur sur) care a fost crescut în captivitate, în cadrul programului „Green Balcan”, şi a fost lansat în libertate în cursul lunii august dintr-o crescătorie de lângă muntele Vraca, Bulgaria de Nord, la74,48 km de locul regăsirii, respectiv de localitatea Cârna», a precizat dr. Mirela Ridiche

Ornitologul spune că această specie de vultur se hrăneşte aproape exclusiv cu hoituri de animale şi parcurge zeci sau sute de kilometri distanţă în căutarea hranei. „Vulturul sur cuibăreşte pe stânci din zone muntoase, dar şi pe copaci înalţi, bătrâni, în cuiburi de acvile sau de vulturi-codalbi situate în locuri izolate. Revenirea acestui sanitar al mediului în avifauna cuibăritoare a ţării noastre este de dorit, deoarece creşte, astfel, valoarea şi stabilitatea ecosistemelor. Însă supravieţuirea sa depinde în bună parte de atitudinea pozitivă a oamenilor”, a adăugat Mirela Ridiche.