„Cuvântul Libertăţii” susţine Moldova pe calea europeană

0
296

Este evenimentul care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, este cel mai aşteptat moment al anului, este SUMMITUL DE LA VILNIUS, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie. Începând de astăzi, cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” va încerca să explice cititorilor ce înseamnă aderarea  Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cât de mult îşi doresc fraţii din Basarabia să se reîntâlnească cu noi, dar de data asta, la Bruxelles. Care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius. Aşa că, dragă cititorului, nu rata articolele, interviurile şi materialele speciale publicate până la momentul istoric de la Vilnius, despre calea europeană a Moldovei. Descoperă care regiune a Republicii Moldova este mai pregătită pentru aderare, care sunt domeniile în care poate obţine bani europeni şi ce poate să ofere Moldova Uniunii Europene şi cum sprijinim, noi, românii, intrarea Republicii Moldova în marea familie europeană.

Summitul de la Vilnius, moment istoric (I)

Aşadar, vom deschide calea către UE, vorbind astăzi, în detaliu, despre ce înseamnă Summitul de la Vilnius sau Summitul Parteneriatului Estic care este considerat a fi un punct de cotitura în Politica de Vecinătate Estică a Uniunii Europene. Acest Summit este efectiv un moment istoric in care deciziile luate vor defini regiunea din punct de vedere geostrategic si geoeconomic. Summitul de la Vilnius de luna viitoare are o miză crucială pentru stabilitatea şi securitatea regiunii. De aceste decizii, care se vor lua peste aproximativ o lună în Lituania, depinde arondarea Ucrainei  Estului sau Vestului, clarificarea unei poziţii în ceea ce priveşte Georgia şi, bineînţeles, vom vedea dacă Republica Moldova va primi gestul de încurajare în demersul pro-european, acela al semnării Acordului de Asociere – care reprezintă garanţia statelor de a se înscrie pe un parcurs european, de a îmbrăţişa valorile europene, statul de drept, practicile democratice, de a realiza reforme de modernizare şi, cel mai important, de a intra într-un spaţiu de liber schimb. Mai mult este confirmarea că aceste state intră sub umbrela europeană şi nu sub cea eurasiatică susţinută şi promovată de Federaţia Rusă. Pentru aceste state etapa Vilnius şi parafarea Acordurilor de Asociere semnifică începerea unui drum ireversibil, o decizie geostrategică în egală măsură şi pentru Uniunea Europeana şi capacitatea acesteia de a se erija ca o putere regională şi un actor mondial activ în politica internaţională.

UE, voce puternică în arena internaţională

Miza este mare, atât din punctul de vedere al echilibrului geopolitic şi geostrategic în regiune, cât şi din perspectiva colaborării economice. Acordurile de Asociere creează un cadru de colaborare, dar în acelaşi timp şi o zonă de comerţ liber cu oportunităţi, cu o concurenţă mai mare, cu pieţe noi de desfacere pentru IMM-urile europene. Pentru statele ce vor achiesa la zona europeană de liber schimb impactul va fi major, acestea urmează să îşi schimbe modul de percepţie şi o nouă abordare a politicilor economice. În urma poziţiilor declarate şi asumate de statele membre al Uniunii Europene, dar şi de către Federaţia Rusă, şansele sunt mai mari pentru Republica Moldova decât pentru Ucraina. În mod cert, după ratificare, exportul valorilor europene către Ucraina se va putea face mult mai facil. Bascularea ei spre Federaţia Rusă va face însă imposibilă asumarea de către Ucraina a valorilor europene. UE ar trebui să înceapă să gândească şi să acţioneze în termeni corecţi geopolitici si geostrategici. În acest mod UE se va putea constitui în mod firesc ca fiind o voce puternică în arena internaţională.