Invenţie spectaculoasă, realizată la Craiova

0
416

Cosmin Berceanu

Profesorii universitari craioveni au asistat, ieri, la o premieră naţională în domeniul cercetării academice. Inginerul Cosmin Berceanu, doctorand al Universităţii din Craiova, a prezentat un sistem artificial mână – antebraţ cu cinci degete care să poată prinde obiecte la fel ca o mână umană. Invenţia va putea fi folosită atât în Medicină ca proteză, cât şi în dotarea roboţilor din Industrie. Mâna artificială poate rivaliza cu sistemele omoloage de pe piaţa internaţională, având tehnică de ultimă generaţie, dar şi un cost mult mai mic. Produsul este rezultatul tezei sale de doctorat, „Contribuţii la studiul sistemelor mecanice de prehensiune”, elaborată sub îndrumarea profesorului universitar dr. Daniela Tarniţă de la Facultatea de Mecanică, departamentul Mecanică Aplicată.

Inginerul Cosmin Berceanu şi-a început cercetarea în 2008. Ideea tezei de doctorat a pornit de la faptul că în România sistemele robotice complexe care să simuleze modelele biomecanice sunt în stadiu incipient. „În România, sistemele bazate pe mâini antropomorfe cu cinci degete care să simuleze prehenţiunea nu sunt dezvoltate. Nu am găsit nici un sistem artificial cu cinci degete care să simuleze prehenţiunea. Teza mea de doctorat tratează elaborarea unui sistem artificial mână antebraţ, bazat cu tehnologii de ultimă generaţie, realizat într-o simbioză între multiple discipline cum ar fi mecanică, informatică, programare”, a precizat doctorandul.

Mâna artificială ridică şi menţine diverse obiecte

Teoriile care au stat la baza cercetării inginerului Cosmin Berceanu au fost preluate din bibliografia internaţională. Şi ceea ce a citit a pus şi în practică. Mâna artificială realizată de el detectează şi prinde obiecte, pe care le ridică şi le ţine fără a le deforma. Demonstraţia a fost făcută pe cutii de metal, peturi şi pahare de plastic. Totul se bazează pe aparatură de ultimă generaţie. „Sistemul cuprinde componente mecatronice de ultimă generaţie: actuatori, servomotoare de curent continuu, senzori de forţă amplasaţi pe degetele acestei mâini, artificiale care preiau informaţiile cu privire la forţa aplicată pe fiecare deget în parte. Sistemul este acţionat cu două plăci de comandă şi control. O placă  se ocupă cu partea de actualitate, iar cealaltă cu partea de achiziţie de date de la cei şase senzori. Pe lângă senzorii de forţă, mâna artificială mai dispune de un senzor de proximitate amplasat în palmă care măsoară distanţa până la obiectul de prehensat, iar în funcţie de distanţa o sesizează se pot emite comenzi către actuatori în vederea prehenţării lui”, a adăugat drd. Cosmin Berceanu.

Potrivit doctorandului, avantajul sistemului artificial mână-atenbraţ realizat este, în primul rând, preţul de cost mai redus decât celelalte sisteme omoloage întâlnite pe piaţă, care ajung la 200.000 de euro. Invenţia sa are un cost de doar 1.000 de euro. Pe viitor, inginerul Cosmin Berceanu intenţionează să cerceteze „ acţiunea mioelectrică a sistemului artificial realizat, acţionare care cuprinde preluarea de semnale electrice de la muşchi şi folosirea în scopul acţionării motoarelor care închid şi deschid degetele mâinii, tehnică folosită la protezele moderne”.