Laptele a ajuns mai ieftin ca apa / Bani europeni, să nu producem aşa mult

0
367

lapte 2Embargoul Federaţiei Ruse asupra importurile de lapte şi carne de porc produce efecte şi asupra noastră. Criză din sectorul laptelui este, iată, în plină desfăşurare. În urmă cu câteva zile, Jurnalul Oficial al U.E. a publicat un regulament ce prevede acordarea unor ajutoare pentru reducerea producţiei de lapte. Concret, fermierii sunt sprijiniţi cu bani să nu producă aceeaşi cantitate de lapte, ca şi până acum. Despre un reglaj al pieţei nici nu mai poate fi vorba, pentru că laptele pleacă de la producători spre procesatori cu preţuri aproape modice – 0,5 lei/l. În pieţele craiovene se vindea, săptămâna trecută, şi cu 1,5 lei/l, însă odată cu debutul noului an şcolar a urcat la 2 şi chiar 3 lei/l. Este de aşteptat ca în sezonul rece preţul să ajungă la 4 lei/l.

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ne informează că, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/09.09.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producţiei de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro. Măsura este luată pe fondul crizei generată de embargoul Federaţiei Ruse asupra livrărilor de lapte.

Reducerea să fie de cel mult jumătate din producţia livrată

  Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 şi care se angajează să reducă livrarea cantităţii de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni – perioada de reducere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent – perioada de referinţă.

  Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg şi de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referinţă. Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor ataşa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările – facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de referinţă şi în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Judeţean APIA, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poştă. În cursul săptămânii 12-16 septembrie 2016, formularul de cerere de ajutor s-a găsit la toate Centrele Judeţene APIA, şi de asemenea a fost postat pe site-ul instituţiei: www.apia.org.ro.lapte 1

Astăzi, primul termen limită

  Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel: 21 septembrie 2016, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016; 12 octombrie 2016, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie şi decembrie 2016, precum şi ianuarie 2017; 9 noiembrie 2016, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie şi februarie 2017; 7 decembrie 2016, pentru cea de a patra perioada de reducere: ianuarie, februarie şi martie 2017. Solicitanţii de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepţia solicitanţilor care au depus o cerere pentru prima perioada şi care pot depune o cerere şi pentru cea de a patra perioadă.

Plata se va face după controale 

  După verificarea cererilor de ajutor, cantităţile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ţinând seama de încadrarea în plafonul comunitar al măsurii, se pot acorda autorizaţii pentru cantităţile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă şi plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata. După încheierea perioadei de reducere în termen de maximum 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantităţii autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere.

  Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantităţii reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plăteşte cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 şi 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puţin de 20% din cantitatea autorizată nu se plăteşte niciun ajutor. Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plăţii este de 4.4575 lei/euro.lapte 3

Preţurile au început să crească

  În pieţele din Craiova, laptele se vindea mai înainte de începerea anului şcolar cu preţuri între 1,5 şi 2 lei/l. Cei care practică preţuri mai mari, cum este cazul fermelor cu automate de lapte amplasate în zone de trafic pietonal nu au coborât sub 3 lei/l.

  Ministrul Agriculturii declara, în urmă cu ceva timp, că ar fi fost de aşteptat un reglaj automat al preţului cu care se comercializează laptele, date fiind condiţiile externe nefavorabile. “Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin şi am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă preţul se reducea, ca şi preţul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin şi, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piaţa nu funcţionează, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important. Din păcate, comerciantul nu a înţeles semnalul pieţei. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea”, a afirmat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la o dezbatere organizată de PNL despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

În luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte şi carne de porc, Comisia Europeană a anunţat acordarea unor ajutoare excepţionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, prin care se alocă un total de 420 milioane euro, României revenindu-i o sumă totală de 11,1 milioane de euro (8,8 mil. euro pentru sectorul de lapte şi 2,3 mil. euro pentru sectorul cărnii de porc).