Zoo Craiova, un loc sigur pentru vizitatori

1
1252

Grădina Zoologică din Craiova este un loc sigur, atât pentru vizitatorii care, profitând de plimbarea în parc, vin să observe și animăluțele, cât și pentru angajații care au grijă de acestea. Îngrijitorii au proceduri stricte, de la care nu se abat când intră în contact cu animalele, iar vizitatorii nu pot fi lezați în nici un fel de vreunul dintre animale, întrucât stabilimentele lor sunt bine securizate, dau asigurări autoritățile. În plus, conducerea Zoo se laudă și cu o relație specială pe care o păstrează cu puii de animale care se nasc în captivitate.

Un incident nefericit s-a produs, ieri, la Grădina Zoologică din Brașov, acolo unde doi îngrijitori din tura de dimineață au fost atacați de urși, după ce au intrat în cușcă să le asigure cantitatea de hrană pentru ziua respectivă. Oamenii au fost grav răniți și au au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar unul dintre aceștia a fost găsit în stare de inconștiență, după cum au declarat reprezentanții ISU Brașov, care au ajuns imediat la fața locului. Cei doi îngrijitori au fost conduși la spital, iar spre seară se simțeau, totuși, mai bine.

Urșii au fost extrași din grotă pentru un confort mai mare

Pornind de la această știre, ne-am propus să aflăm cât de sigură este, pentru îngrijitori și vizitatori, Grădina Zoologică din Craiova. Mult mai micuță comparativ cu cea din Brașov, deține, totuși, foarte multe animale, dintre care nu lipsesc nici urșii carpatini. Cu câțiva ani în urmă, înainte de modernizare, urșii erau expuși într-o grotă artificială, săpată în pământ la câțiva metri adâncime și înconjurată cu un gard metalic. Animalele erau admirate de la suprafață, iar plăcerea vizitatorilor era să le arunce diferite dulciuri pe care urșii le devorau, odihnindu-se pe o stâncă înaltă. Grota a fost abandonată, însă, și animalele au fost mutate într-o cușcă de suprafață, asemănătoare cu toate celelalte în care se află familiile de tigri, lei, lupi și alte animale periculoase.

Proceduri stricte pentru îngrijitori

În acest nou stabiliment, urșii, ca și toate celelalte animale, nu pun în pericol viața îngrijitorilor, cu atât mai puțin pe cea a vizitatorilor care se apropie de gard pentru a le urmări comportamentul. Conducerea Zoo Craiova spune că spațiile în care sunt cazate animalele sunt securizate, atât prin construcție, fiind amenajate cu două camere despărțitoare, cât și prin măsuri suplimentare de protecție, gardurile care îi despart de vizitatori fiind supraînălțate. În plus, pentru protecția angajaților, există măsuri stricte pe care aceștia trebuie să le urmeze când intră în contact cu animalele. „Am aflat și noi despre incidentul nefericit care a avut loc la Grădina Zoologică Braşov, unde doi îngrijitori au fost atacaţi de urşi. La Grădina Zoologică din Craiova, există proceduri operaționale care specifică clar toate manevrele care se execută”, a precizat Ana Dănescu, purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova, regie care are în administrare și Grădina Zoologică.

Autoritățile înlătură orice fel de pericol

La Zoo, lucrează 12 îngrijitori, un medic veterinar, un tehnician veterinar și un administrator. În momentul în care animalele trebuie să fie hrănite sau să li se acorde îngrijiri speciale, reprezentanții regiei spun că angajații, doi la număr, trebuie să intre împreună în cușcă, dar abia după ce animalele se află în perimetrul exterior. ”Pe absolut toate sectoarele se intră în echipă formată din două persoane, se execută manevrele de separare a animalelor din padocul interior în țarcul exterior. Aceeași procedură se urmează strict și când trebuie să li se acorde alte tipuri de îngrijiri speciale, cum sunt adăparea, dezinfecția, curățenia și aplicarea tratamentelor”, a mai precizat Ana Dănescu. În concluzie, autoritățile dau asigurări că nici un incident nedorit, care nu s-a produs niciodată până acum, nu va pune în pericol viața îngrijitorilor sau a altor persoane care se află în perimetrul Grădinii Zoologice din Parcul Romanescu.

Leon și povestea sa specială

În plus, îngrijitorii de la ZOO Craiova se mândresc cu o relație specială pe care o dezvoltă cu puii de animale care se nasc în captivitate. În cartea de aur a Grădinii Zoologice din Bănie, una nescrisă deocamdată, a rămas povestea înduioșătoare a puiului de leu, care a venit pe lume într-o zi friguroasă de iarnă, cu o stare de sănătate nu tocmai bună. Însă, administratorul Grădinii, Laurențiu Păun, alături de medicul veterinar, și-au propus să facă tot ce se poate pentru salvarea micului exemplar de leu, primul care s-a născut în captivitate la noi. Foarte mic și extrem de sensibil, leuțul a avut nevoie de multe tratamente speciale, pe care administrația le-a procurat printr-un schimb de experiență și cu alți specialiști de la grădinile zoologice din țară.  Leon, așa cum a fost botezat maia apoi de craioveni, a fost îngrijit cu biberonul și crescut într-o cuțiută specială chiar în biroul administratorului. Când a crescut mai mare, a fost mutat într-o cameră specială,  acolo unde echipa de specialiști a Grădinii Zoologice venea să petreacă multe ore pe zi în compania leuțului. Există fotografii de arhivă, deosebit de frumoase și care impresionează iubitorii de animale, și nu numai, cu administratorul Laurențiu Păun care este îmbrățișat la propriu de puiul de leu, micuțul animal trecându-și labele pe după grumazul celui care l-a îngrijit cu multă afecțiune. Acum, Leon a depășit vârsta de pui și a fost mutat într-un spațiu special, iar relația de apropiere care s-a creat cu îngrijitorii săi se păstrează întocmai, ne-au asigurat, cu mândrie, îngrijitorii de la Zoo Craiova.

1 COMENTARIU

Comments are closed.