Peste 10.000 de locuri vacante în administraţia publică

0
352

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 64.100 în al doilea trimestru din 2017, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada aprilie-iunie din 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,98%), sănătate şi asistenţă socială (3,11%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.600 de locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

jobSectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.600 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 10.200 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 de locuri vacante în învăţământ. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 100 de locuri vacante).

În al doilea trimestru de anul acesta faţă de trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de informaţii şi comunicaţii (0,35 puncte procentuale, respectiv 600 de locuri vacante). La polul opus, cea mai relevantă scădere atât a ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,30 puncte procentuale, respectiv 300 de locuri vacante).

Ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate, la mare căutare

job2În trimestrul al doilea din 2017, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (1,87%, respectiv 19.300 de locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,59%, respectiv 100 de locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,86%, respectiv 2.900 de locuri vacante).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creşteri

job1Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creşteri, cele mai relevante fiind în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (2.600 de locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor (1,9 puncte procentuale). “În ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, singurele scăderi s-au înregistrat în ocupaţiile de muncitori necalificaţi (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (-0,01 puncte procentuale), iar în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante creşteri ale indicatorului”, se mai precizează în comunicatul INS-ului.