Nu se va renunţa la taxarea inversă la cereale

0
107

În luna mai, Parlamentul a prelungit cu încă un an, până la finele lunii mai 2014, taxarea inversă la cereale. Prevederea a fost însă abrogată de Guvern la finele lunii iulie, prin modificarea Codului Fiscal, fără să mai fie introdus un alt termen de aplicare a taxării inverse. Guvernul ar intenţiona, de fapt, să renunţe la această prevedere cel puţin în următorii patru ani, până în 2018.

Prin introducerea taxării inverse la comerţul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adăugată este aplicată la finalul lanţului comercial, plata taxei fiind deplasată din sarcina furnizorului în cea a beneficiarului. În opinia autorităţilor, acest regim special de taxare reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea “firmelor fantomă” care nu plătesc taxa pe valoarea adăugată.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut Comisiei Europene ca termenul de aplicare a taxării inverse la cereale să fie prelungit până în 2015, dar oficialii de la Bruxelles au respins cererea Guvernului. Recent, însă, Consiliul Uniunii Europene a decis să introducă un “mecanism de reacţie rapidă” pentru combaterea fraudei în materie de TVA, care să permită statelor membre UE, inclusiv României, să extindă taxarea inversă în diferite sectoare, în cazuri justificate, fără a abuza.