Salonul Fotoclubului vâlcean „Floarea de colţ” se deschide, astăzi, la Craiova

0
396

În organizarea Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova are loc astăzi, ora 19.00, vernisajul Salonului Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea, cuprinzând peste 60 de lucrări, alb-negru și color, realizate de 16 artiști. Salonul a fost inaugurat pe data de 27 iulie la Muzeul Județean Vâlcea și, datorită relațiilor apropiate dintre cele două fotocluburi, este prezentat la nici o lună și pe simezele craiovene.

Relații deosebite dintre Fotocluburile „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova și „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea se datorează propunerii președintelui fotoclubului craiovean, Mircea Anghel – A.FIAP, de a-i încuraja pe membrii acestora să se înscrie reciproc în celălalt fotoclub. Așa se face că Mircea Anghel, Alexandra Fira și Bogdan Panait fac parte și din fotoclubul vâlcean, iar Ioan Ciobotaru, Camelia Cercelan și Ileana Boșogea-Tudor fac parte și din fotoclubul craiovean.

„În felul acesta se produce o și mai mare apropiere între membrii fotocluburilor, dându-le posibilitatea să participe la activitățile și expozițiile desfășurate și de un fotoclub, și de celălalt. Aceasta este o noutate în domeniul fotografiei românești și sperăm să o promovăm și cu alte fotocluburi din țară. În același timp, permite artiștilor fotografi o liberă alegere privind apartenența la unul sau mai multe fotocluburi”, a declarat Mircea Anghel.

În cadrul Salonului Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea, care se deschide astăzi, sunt prezentate 64 de lucrări alb-negru și color, dintr-o gamă variată de tematici, de genuri și maniere de expresie și prelucrare. Autori sunt Nicolae Sotir – E.FIAP, Trestian Găvănescu – A.FIAP, Mircea Anghel –A.FIAP, Ioan Ciobotaru – AAFR, Paul Balanca, Mircea Băduț, Ileana Boșogea-Tudor, Camelia Cercelan, Daniel Chiosilă, Irina Cristian, Victor Dumitrescu, Alexandra Fira, Cătălina Flaminzeanu, Laurențiu Mărgineanu jr., Julien Oncete și Bogdan Panait.

Fotoclubul „Floarea de Colţ” Rm. Vâlcea a luat fiinţă în anul 1985, iar din 1988 a devenit persoană juridică. În perioada 1988-1996  a organizat şase saloane naţionale şi unul internaţional de artă fotografică în municipiul Rm. Vâlcea, devenind, astfel, printre cele mai cunoscute fotocluburi din ţară. După o pauză de 14 ani, din 2010 fotoclubul şi-a reluat în forţă activitatea, obţinând medaliile de bronz la ediţiile din 2010 şi 2011 ale Salonului Naţional „Cupa Fotocluburilor”. În prezent are un calendar expoziţional fix: în luna ianuarie organizează expoziţia, devenită tradiţională, ocazionată de Luna Fotografiei din România, la Galeriile de Artă „ARTEX”, iar în luna iulie, cu prilejul Zilelor Imnului Naţional, expune pe simezele Muzeului de Istorie Rm. Vâlcea. Fotoclubul organizează și numeroase workshop-uri, atât la Vâlcea, cât și în alte zone geografice, iar membrii săi participă la asemenea activități organizate și de alte fotocluburi sau fotografi din țară.