Portul Cultural Cetate: A început Divan Film Festival

0
412

Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” organizează şi vara aceasta, la Port Cetate, o săptămână a degustătorilor de film şi artă culinară. Evenimentul, ajuns la ediţia a III-a, propune diverse reţete de „Evadare din Balcani”: filme aflate la limită sau ieşite total din tiparele pe care ne-am obişnuit poate să le considerăm ca „specific balcanice”, proiecţiile fiind acompaniate de spectacole culinare cu reţete vestite, oculte sau abia inventate de Mircea Dinescu şi invitaţii săi, iar în câteva seri şi de concerte. Cea de-a treia întâlnire a degustătorilor de film şi artă culinară a început duminică, într-un cadru informal, deschiderea oficială a evenimentului având loc aseară, în prezenţa invitaţilor, a presei şi a oficialităţilor locale. Amfitrionii festivalului: Mircea şi Masha Dinescu.

Printre invitaţii sosiţi la Portul Cultural Cetate se numără regizorul Nae Caranfil, regizorul Mihai Sofronea şi criticul de film Mihai Fulger. Ieri erau aşteptaţi la Divan Film Festival Serghei Lavrientev – critic de film rus, consultant Mosfilm, Maksim Pavlov – directorul adjunct al Muzeului Rus al Filmului din Moscova, criticul de film maghiar Ivan Forgacs (revista „Filmkultura”) şi tânăra regizoare Ivana Mladenovic, care va prezenta astăzi, la Cetate, documentarul „Turn off the Lights”.

Aseară, de la ora 21.00, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a avut loc premiera internaţională a celui mai recent film al regizorului rus Karen Şahnazarov. «„Tigrul alb” este, deopotrivă, un film de acţiune şi unul fantastic. Şahnazarov ne oferă o poveste pe fondul Celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre o înfruntare între un tanchist rus şi rivalul său german, cunoscut drept „Tigrul alb”. După ce a pierdut aproape totul, sergentul Ivan Naidenov primeşte la rândul său porecla Vanka-Smert (Ivan Moartea) însă ceva îi rămâne: dorinţa de răzbunare…», a spus Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului. Filmul a fost precedat de concertul  „Luiza Zan Trio”, susţinut de Luiza Zan (voce), Michael Acker (contrabas) şi Johnny Bica (pian).

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară se va desfăşura în Portul Cultural Cetate până duminică, 26 august. Evenimentul aduce pe malul Dunării filme balcanice actuale, filme care au scris istorie, filme premiate şi filme care subminează clişeele şi prejudecăţile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică. Divan Film Festival este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei comunei doljene Cetate.

Imagini de la precedentele două ediţii, detalii despre simpozionul „Evadarea din Balcani”, despre concerte şi spectacole culinare, dar şi programul complet al festivalului le găsiţi pe www.divanfilmfestival.ro.

 

«Balcanii reprezintă o regiune economic mai săracă a Europei, dar în niciun caz săracă în filme bune. Cineaştii din Balcani au obţinut nu mai puţin de 22 de premii la Veneţia, 18 la Berlin, 39 la Cannes şi 3 premii Oscar, majoritatea începând cu anii ’80 când Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos au acaparat distincţiile marilor festivaluri europene.

Şcolile cinematografice din fosta Iugoslavie, din Grecia şi Turcia obţin de mulţi ani premii la Berlin, Cannes şi Veneţia, iar în ultimii ani s-au afirmat cinematografia românească, dar şi cea albaneză (obţinând primele premii la Cannes şi Berlin) sau cea bulgară.

De aceea, ni se pare că, fie şi în lipsa covorului roşu pe care laureaţii să se îndrepte către podium (căci festivalul nostru nu este bazat pe competiţie, ci pe comunicare), un festival cu participare balcanică poate reprezenta o provocare necesară şi onorantă.

Faptul că Festivalul nu este competiţional şi nu hrăneşte orgoliile nimănui, ci trezeşte mai degrabă curiozitatea faţă de vecinul adesea prea puţin cunoscut, va naşte cu siguranţă legături de cursă lungă într-o Europă care suferă încă de lipsa comunicării». (www.divanfilmfestival.ro)