Alb-albaştri vs albanezi, în Conference League

0
437

Vllzania Shkoder – Universitatea Craiova

Stadion: „Loro Borici”, ora 22 (ora României, ora 21 în Albania)

Vllzania Shkoder: Zogovic – Gurishta, Juric, Bulatovic, Hakaj – Jonuzi, Boshnjaku, Heric – Aralica, Vulaj, Hoxhaj. Rezerve: Qarri – Shehi, Poloka, Shima, Smajli, Marku, Latifi, Alivoda, Dede, Çoba, Nunes. Antrenor: Mirel Josa.

Universitatea Craiova: Lazar – Vătăjelu, Papp, Screciu, Bancu – Mateiu, Creţu, Baiaram – Gustavo, Koljic, Ivan. Rezerve: D. Rusu – Găman, Martic, Raul Silva, Nistor, Căpăţână, Roguljic, Vînă, Cîmpanu, Sala, Markovic. Antrenor: Laszlo Balint.

Arbitri: Paul McLaughlin – Christopher Campbell, Eoin Michael Harte. Al patrulea oficial:  Kevin O’Sullivan (toţi din Irlanda).

Universitatea Craiova începe a şasea aventură europeană consecutivă, întâlnind formaţia albaneză Vllaznia Shkoder, în deplasare. Revenirea Craiovei în cupele europene a fost una antologică, în 2017, fiindcă Universitatea a fost, în preliminariile Europa League, adversara celebrei AC Milan, a doua cea mai galonată echipă din lume şi formaţia care a câştigat recent un nou scudetto, după 11 ani. Dubla disputată la Severin şi pe San Siro a fost adjudecată cu 1-0 şi 2-0 de „diavolii” antrenaţi atunci de Vincenzo Montella. Şi în anul următor, în 2018, tot cu Devis Mangia pe bancă, Universitatea Craiova a avut parte de un adversar imposibil în preliminariile Europa League, RB Leipzig, dar eliminarea n-a fost chiar una dureroasă, după 1-3 în Germania şi 1-1 în Bănie. Martic şi Baicu marcau atunci golurile „de onoare” ale Ştiinţei. Formaţia din fosta Germanie de Est era antrenată atunci de Ralf Rangnick, cel care în sezonul trecut a fost managerul lui Manchester United, iar în 2018 aceasta se baza la Leipzig pe jucători precum: Timo Werner (acum la Chelsea), Ibrahima Konate (acum la Liverpool), Diego Demme (acum la Napoli), Matheus Cunha (acum la Atletico Madrid), Marcel Sabitzer (acum la Bayern Munchen). În rest, internaţionali precum Forsberg, Poulsen, Klosterman, Halstenberg, Orban, Gulacsi, Mukiele şi Kampl au jucat şi contra Craiovei şi sunt şi acum în lotul grupării din „Lipsca”.

Unicul parcurs mai consistent al Universităţii Craiova în cupele europene a fost în 2019, când, cu Cornel Papură pe banca tehnică, oltenii au trecut de azerii de la Sabail (3-2 şi 3-2) şi de ungurii de la Honved Budapesta (0-0 şi 3-1, la lovituri de departajare), dar s-au oprit în faţa lui AEK Atena (0-2 în Bănie şi 1-1 la Atena). În anii marcaţi de pandemie, Universitatea Craiova a trăit două umilinţe europene, fiind eliminată de gruzinii de la Lokomotiv Tbilisi şi de albanezii de la KF Laci, ambele formaţii cu bugete net inferioare faţă de cel al Craiovei. Ruşinile suferite au adus aminte în Bănie de Pobeda Prilep sau Dinamo Minsk, din ultimul deceniu al mileniului trecut.

Lotul Universităţii Craiova a plecat ieri dimineaţă spre Albania, cu o cursă charter, de la Craiova, iar vineri, la o zi după meciul cu albanezii, din Conference League, este programată revenirea în ţară, dar nu în Bănie, ci la Sibiu, unde alb-albaştrii vor pregăti meciul cu Universitatea Cluj, din etapa a doua a Superligii, programat duminică, de la ora 18.30, pe stadionul din Mediaş. În avionul delegaţiei oltene au urcat şi câteva glorii ale Craiovei Maxima, preşedintele Sorin Cârţu având câţiva invitaţi speciali, dintre foştii săi colegi, respectiv: Silviu Lung, Nicolae Ungureanu, Petre Purima şi Emil Săndoi. Aseară, alb-albaştrii au efectuat antrenamentul oficial, pe arena “Loro Borici”, una de 16.000 de locuri, cu o structură inedită.

Laszlo Balint: „Meci important pentru club, pentru grup, orice joc în cupele europene are altă particularitate faţă de cele de campionat, nu ai voie să faci paşi greşiţi. Suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. Suntem la început de sezon şi nu decurge totul cum mi-aş dori, dar grupul a înţeles că trebuie să avem atitudine. Experienţa din sezonul trecut cu Laci nu a fost plăcută, o amintire tristă, dar nu vreau să ne raportăm la trecut, au fost lecţii învăţate, trebuie să gestionăm totul ca şi grup, aşa va ieşi în evidenţă şi calitatea individuală, fiindcă avem jucători care pot face diferenţa şi sper să o vedem la capitolul realizări. Încercăm să ne impunem din prima manşă, suntem bine informaţi în privinţa adversarului, a atmosferei şi a temperaturii, dar trebuie să compensăm aceste lucruri prin motivaţie şi determinare. Trebuie să fim mult mai bine organizaţi ca în ultimele 20 de minute ale jocului cu Sepsi. E important să trăim momentul, să depăşim acest adversar. Nu mi-e teamă niciodată, dar preocupări sunt. Adversarul este organizat, agresiv, trăieşte din forţa grupului, au prestaţii colective solide, deşi au şi câteva individualităţi. Suntem mândri că gloriile clubului sunt alături de noi şi trebuie să fie un stimul pentru jucători. Sperăm să-i folosim pe toţi care au avut probleme medicale, mai puţin pe Vlădoiu, care are o accidentare mai serioasă. În principiu, formula de start e conturată, vor fi ceva schimbări, e posibil să-l vedem şi pe Raul Silva, dar oricine va juca va da sută la sută. Avem energiile canalizate către meciul de mâine, transferurile sunt treaba conducerii. Datele fizice nu oglindesc ce s-a văzut pe final cu Sepsi, ar fi trebuit să fim mult mai organizaţi şi să nu le dăm acele spaţii. În campionat mai poţi recupera puncte, dar în aceste meciuri europene nu poţi face greşeli. Avem informaţii despre adversar, am făcut o analiză, va fi un public care îşi va încuraja echipa, sper să avem abilitatea de folosi această ostilitate în favoarea noastră. Le mulţumim fanilor noştri că vin în număr mare alături de noi, pe o distanţă mare şi la astfel de temperaturi. Nu ne gândim la ziua de poimâine, ar fi o mare greşeală să ne gândim la următorul posibil adversar din cupele europene” a declarat Laszlo Balint.

Oficialii clubului albanez aşteaptă o asistenţă importantă la duelul cu Universitatea Craiova, preconizându-se undeva în jurul a 10.000 de spectatori. Fanii albanezi au achiziţionat până ieri circa 6.000 de bilete, acestea fiind puse în vânzare atât online, cât şi la casele de bilete. Şi fanii Universităţii Craiova s-au mobilizat pentru prima deplasare a sezonului, peste 200 de ultraşi din Bănie urmând a face deplasarea în Albania, cu autocarul şi cu maşinile personale. Pe stadionul „Loro Boriçi” din Shkodër, fanii trebuie să achite 200 Leke (aproximativ 8,4 RON), pentru un bilet în Tribuna E5, sector destinat exclusiv alb-albaștrilor.

Partida este considerată una de risc ridicat în Albania, ţinând cont de antecendentele suporterilor albanezi, iar măsurile de siguranţă vor fi unele excesive. Au existat incidente atât la precedentele partide din cupele europene, în special partida cu formaţia bosniacă Siroki Brijeg, cât şi la derby-urile autohntone, clubul Vllaznia având de suferit pecuniar în urma acestor conflicte.

Înfiinţată în anul 1919, Vllaznia Shkoder este cea mai veche grupare sportivă din Albania. A terminat campionatul intern pe locul 5, dar s-a calificat în cupele europene după ce a câştigat Cupa Albaniei, învingând în finală chiar coşmarul Universităţii Craiova de anul trecut, KF Laci. Vllaznia („Frăţia”) Shkoder (Scutari) are un lot cotat la 4,2 milioane de euro, în care se află şi croatul Ante Aralica, care a evoluat acum doi ani la Hermannstadt. Stadionul „Loro Borici” din Shkonder are 15.000 de locuri. Vllaznia a fost de 9 ori campioană a Albaniei, ultima dată în 2001, şi a cucerit de 5 ori Cupa Albaniei. Anul trecut, Vllaznia a jucat în preliminariile Conference League, trecând de bosniacii de la Siroki Brijeg şi fiind eliminată apoi de AEL Limassol.

Patru titulari de anul trecut au părăsit Vllaznia. Fallou Diagne, Mevlan Adili, Victor Da Silva si Ardit Krymi, dar au sosit: Boshnjaku, Nunesh, Shehi, Juric, Vulaj și Marku, toţi titulari la fostele lor echipe. Conducătorii Vllazniei au așteptări mari în meciurile europene, punându-şi speranţele în duetul Latifi-Aralica, care sunt aşteptaţi să fie mai eficienţi ca anul trecut, iar în următorul sezon Vllaznia speră să se lupte la titlu. Kosovarul Latifi a fost considerat un jucător extrem de important, datorită tehnicităţii sale, dar se spune că nu a confirmat pe măsura aşteptărilor.  Latifi a pierdut o mare parte din perioada de pregătire şi cel mai probabil va fi rezervă în prima manşă cu Universitatea Craiova. Fost la Hermannstadt, pentru care nu a reuşit niciun gol în 11 meciuri, acum doi ani, croatul Ante Aralica este un atacant puternic din punct de vedere fizic, de la care se așteaptă multe în noul sezon. El se va lupta pentru un loc de start cu atacantul brazilian, Kaina Nunes.

Din ce relatează presa albaneză, Vllaznia va aborda o tactică defensivă, pentru a specula spaţiile pe care Universitatea le va lăsa în apărare, considerându-se că oltenii vor căuta golul cât mai rapid. Defensiva albaneză a funcţionat în amicalele din Austria şi se aşteaptă să reziste ofensivei craiovene, iar contraatacul este arma principală a echipei din Scutari, a cărei medie de vârstă este de 25 de ani. Cei mai experimentaţi jucători au 33 de ani, portarul Zogović și stoperul Darko Bulatović. Vllaznia nu a început campionatul şi nu va avea niciun meci oficial până la cel cu Ştiinţa, deoarece Supercupa Albaniei, contra campioanei, KF Tirana, a fost stabilită pentru luna decembrie, în timpul Cupei Mondiale.

Vllaznia a revenit de câteva zile la Shkoder, după două săptămâni de pregătire în Austria. Încă de la primul antrenament acasă, antrenorul Mirel Josa le-a vorbit jucătorilor despre Universitatea Craiova, spunându-le că pot realiza lucruri importante în această campanie de Conference League, cu angajament, cu determinare. De altfel, pe parcursul celor două săptămâni petrecute în Austria, antrenorul Josa a programat antrenamente intense, fiind foarte pretențios şi cere în primul rând seriozitate și angajament maxim în pregătire. Echipa albaneză este la nivel optim, nu sunt probleme de lot, cei 25 de jucători sunt pregătiţi de meciul cu Craiova. Atmosfera din lot este excelentă şi optimismul predomină, părerea generală fiindcă că se va obţine calificarea în turul următor, în dauna Ştiinţei.  În Austria, Vllaznia a jucat 4 meciuri amicale şi le-a câştigat pe toate.

Mirel Josa este fost jucător la 17 Nentori Tirana, în dubla cu Dinamo, din 1986, în turul 1 al Cupei Cupelor, când formaţia antrenată de Mircea Lucescu a fost eliminată. Una dintre ruşinile istorice ale fotbalului românesc, 17 Nentori câştigând ambele manşe, 1-0 la Tirana şi 2-1 la Bucureşti, golul victoriei din Ştefan cel Mare fiind marcat chiar de Mirel Josa, în minutul 90. Mirel Josa a primit informaţii zilele trecute de la Shpetim Duro, antrenorul celor de la KF Laci, echipa care a eliminat Universitatea Craiova anul trecut şi care a fost învinsă de Vllaznia în finala Cupei Albaniei.

Mirel Josa: „Universitatea Craiova este o adversară puternică, o echipă cu istorie în fotbalul românesc. Îmi amintesc când jucam eu împotriva lui Dinamo București, erau primele trei echipe, împreună cu Steaua.  Am văzut că au o infrastructură foarte bună, au un președinte care știe fotbal (Sorin Cârţu, n.r.) și este un lucru pozitiv pentru o echipă. Am urmărit meciurile lor, i-am urmărit și pe jucătorii lor individual, dar mă interesează în primul rând ce are de făcut echipa mea. Craiova a fost eliminată anul trecut de Laci și acest fapt nu ne favorizează pentru că îşi vor lua mai multe măsuri de precuaţie. Noua regulă de gol în deplasare putem spune că este acum în favoarea noastră, deoarece jucăm prima manșă acasă”

După ce Universitatea Craiova a fost eliminată de Laci, anul trecut, din Conference League, presa albaneză oferă nu mai puţin de 10 motive pentru care Vllaznia Shkoder ar trebui să treacă de Universitatea Craiova.

„1- Forma bună de acasă, pe arena „Loro Boriçi”. În sezonul trecut, în 18 meciuri jucate, Vllaznia a obţinut 10 victorii și 5 egaluri, iar în cupele europene a trecut un tur preliminar.

2- Fanii. Se consideră că suporterii din Scutari joacă un rol cheie în progresul echipei, atunci când echipa are nevoie de ei, chiar sunt al 12-lea jucător.

3- Achiziţiile. Se pare că Vllaznia a adus jucători de calitate, care s-au adaptat repede şi au demonstrat-o în amicalele din Austria.

4- Staff-ul tehnic. Sosirea antrenorului Mirel Josa este privită cu optimism, experiența și expertiza lui urmând a fi decisive în dubla cu Universitatea Craiova.

5- Experiența. Vllaznia este coniderată o echipă cu experiență în Europa, cu un coeficient de 3.000, peste cel al campioanei KF Tirana.

6- Banii de la UEFA. Calificarea în turul următor ar aduce Vllazniei o sumă importantă pentru bugetul clubului, care i-ar oferi o siguranţă şi un viitor mai solid.

7- Echipa. Vllaznia și-a păstrat scheletul din sezonul trecut. Viteza și  experiența nu lipsesc în echipă. Cele 11 goluri marcate în ultimele amicale arată că echipa a crescut în atac. Mijlocul și apărarea își mențin stabilitatea.

8- Adversarul. Pe hârtie sunt favoriţi, dar frica românilor de o eventuală eliminare crește după ce Vllaznia s-a întărit, iar de la Craiova au fost multe plecări. În plus, echipele albaneze sunt deja un „coșmar” pentru români, după ce Laci i-a eliminat anul trecut.

9- Vitrina Europa. De ani de zile, jucătorii albanezi au văzut că reprezentarea echipei în Europa este pentru ei cea mai frumoasă și rapidă vitrină pentru un mare pas în cariera lor.

10- Vllaznia. Ultimul din punct de vedere al motivelor, dar nu al importanței. Numele pe care îl poartă echipa arată că poate triumfa în orice competiţie şi va conta mai mult ca oricând în aceste două confruntări cu Craiova” este analiza celor de la Newsportal.al.