Termo închide robinetul de apă caldă la alte 15 asociaţii de proprietari

0
164

Astăzi, angajaţii SC Termo Craiova SRL ajung la alte 15 asociaţii de proprietari cu restanţe uriaşe, de ordinul câtorva milioane de lei, cărora le vor ridica atât contoarele pentru apă caldă, cât şi cele pentru căldură. Conducerea societăţii de termoficare a precizat că măsura de debranşare va fi extinsă de acum la nivelul întregului oraş, urmând să fie luate la rând toate asociaţiile, deoarece s-a constatat că ritmul încasărilor de la populaţie nu este unul îmbucurător şi că nimic nu îi determină pe restanţieri să-şi achite facturile.

termo 2Campania de debranşare a asociaţiilor cu restanţe mari către Termo Craiova continuă, ajungându-se astăzi la cea de-a treia etapă. Pe parcursul zilei, un alt val de 15 asociaţii de proprietari vor fi vizitate de echipele de la termoficare care le vor solicita administratorilor să îi conducă la subsolul blocurilor, de unde vor ridica două contoare, cel pentru apă caldă şi cel pentru căldură. „Aşa cum am decis, continuăm cu debranşarea datornicilor până când vom recupera datoriile. Mâine (n.r. – astăzi) se va merge la următoarele 15 asociaţii de proprietari pe care le-am somat încă de săptămâna trecută să-şi achite măcar jumătate din debit. Am constatat că nu au făcut aceste plăţi către noi, ca urmare vor fi debranşate atât de consumul de apă caldă, cât şi de la cel de căldură”, a declarat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo Craiova SRL.

Contorul pentru căldură, cea mai mare problemă

termo 1Conducerea societăţii de termoficare a ţinut să îi responsabilizeze pe locatarii care urmează să fie debranşaţi că trebuie să se gândească foarte serios la repercusiunile acestei măsuri. Reprezentanţii SC Termo spun că ridicarea contoarele este o manevră care implică efort, dar şi cheltuială din partea societăţii, prin urmare acestea nu vor fi repuse la loc decât numai după ce se va atinge un grad de colectare de peste 50% din partea lor. „Locatarii trebuie să se gândească foarte serios ce implică acest lucru. Ne aflăm în plină vară şi poate că nu conştientizează ce înseamnă să rămâi fără contor pentru energie termică. Mai sunt câteva luni şi vremea se va răci, vor avea nevoie de căldură în apartamente şi abia atunci vor realiza că au nevoie de agent termic. Ar trebui să se gândească foarte serios la această problemă, fiindcă nu poţi să stai în frig iarna sau vor trebui să o facă dar cu nişte costuri foarte mari, pentru că noi nu îi vom racorda dacă nu plătesc”, a subliniat Iordache.

SC Termo colaborează bine cu administratorii

Reprezentanţii SC Termo spun că beneficiază de colaborarea multor administratorii de asociaţii care i-au rugat să debranşeze treptat blocurile, începând cu imobilele care înregistrează restanţe foarte mari şi terminând cu cele cu debite mai mici. „Noi debranşăm întreaga asociaţie, cu toate blocurile arondate, iar între acestea se întâmplă să fie unele imobile cu debite mai mari, alte cu debite mai mici. Unii dintre domnii administratori au colaborat cu noi şi ne-au rugat să mergem mai întâi la blocurile mari restanţiere, ceea ce am şi făcut. Dar nu trebuie să se înţeleagă că restul blocurilor au fost păsuite, ci se va merge cu măsura până la capăt, urmând să fie decuplate de la reţea toate blocurile”, a precizat Iordache. Aşa s-a întâmplat în primul val de debranşări, unde mai sunt asociaţii la care nu s-au debranşat toate imobilele, pe considerentul de mai sus, urmând ca săptămâna viitoare să le fie ridicate, totuşi, contoarele şi celorlalte blocuri, SC Termo propunându-şi să încheie prima listă.

Măsura ar putea fi extinsă în tot oraşul

termoDacă în prima fază, când s-a pornit această măsură, conducerea SC Termo  îşi propunea ca un total de 120 de asociaţii de proprietari să fie debranşate, această cifră nu mai este de actualitate. Reprezentanţii societăţii de termoficare se gândesc acum că ar fi cazul să extindă decizia la nivelul întregului oraş, după ce s-a constatat că, în general, ritmul încasărilor de la populaţie tot nu este îmbucurător. „Am făcut tot felul de calcule şi am constatat că, în ciuda eforturilor noastre de a-i face pe oameni să înţeleagă că ne aflăm cu toţii într-o altă situaţie, adică în interiorul unui plan de reorganizare cu termene foarte clare pentru plăţi, ei tot nu îşi achită facturile, deşi locuiesc la bloc şi consumă. Și atunci singura măsură de a-i constrânge este această măsură pe care ne gândim foarte serios să o extindem în tot oraşul. Nu se mai poate să continuăm să furnizăm servicii, iar oamenii să beneficieze şi să nu plătească. Sunt blocuri unde sunt zero plăţi”, a mai spus Sorin Iordache.

Nu s-au strâns nici până acum banii pentru CEO

În perspectiva extinderii acestei măsuri în toată Craiova, conducerea Termo le cere administratorilor să informeze mai bine populaţia şi să se gândească, deopotrivă, şi la unele măsuri alternative. Reprezentanţii Termoficării atrag atenţia că este foarte posibil să existe blocuri, în interiorul asociaţiilor cu un nivel bun al plăţilor, care au datorii şi care vor fi debranşate. „După ce va fi atinsă cifra de 120 de asociaţii cu mari restanţe, vom constitui o altă listă şi este foarte posibil să mergem cu această măsură în tot oraşul. Asta înseamnă că, chiar dacă o asociaţie figurează la noi cu un nivel bun mulţumitor al plăţilor,  în interiorul acesteia tot mai sunt blocuri cu datorii. Către aceşti locatari ne vom îndrepta, în cele din urmă, fiindcă trebuie să luăm la rând asociaţiile, să îi sancţionăm pe toţi datornicii, nu doar pe unii dintre aceştia”, a explicat Iordache.

Reamintim că SC Termo a decis să ia această măsură extremă de debranşare, la nivel de asociaţie, deci a tuturor blocurilor arondate, după ce s-a aflat în imposibilitatea de a-şi plăti factura pentru luna martie către Complexul Energetic Oltenia, care are o valoare de 7 milioane de lei. Întrucât societăţii de termoficare i s-a impus un plan de reorganizare, impus de instanţă în cadrul procedurii de insolvenţă, cu termene de plată fixă, decontările către CEO nu mai pot fi păsuite. Conducerea SC Termo a precizat că această sumă nu a fost colectată în totalitate nici până în prezent.