În cadrul POS CCE: 265 de milioane de euro au fost transferaţi pentru proiectele performante

0
366

euroComisia Europeană a aprobat ieri, modificarea Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) 2007-2013 prin transferul a aproximativ 265 de milioane de euro, în interiorul programului, pentru proiecte performante din cadrul axelor prioritare “Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient” şi ,,Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”.

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a precizat că prin această decizie, România beneficiază de o şansă în plus pentru finanţarea domeniilor de succes din Programul Operaţional Sectorial ,,Creşterea Competitivităţii Economice”. „Cele două axe prioritare, ce vor primi finanţare în plus, au funcţionat bine şi au depăşit plafonul de investiţii prevăzut iniţial. Cu ajutorul acestui transfer de fonduri, aprobat de Comisia Europeană, proiecte de succes vor beneficia de sprijin financiar european, ceea ce va ridica povara de pe bugetul naţional. Comisia Europeană şi autorităţile române vor continua să depună împreună toate eforturile pentru ca banii din perioada de programare 2007-2013 să fie folosiţi la maximum în România.”, , susţine oficialul european.

“Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient”

Decizia Comisiei Europene suplimentează alocarea atât pentru Axa prioritară 1 “Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient”, cu peste 155 de milioane de euro, cât şi pentru Axa Prioritară 2 “Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”, cu aproape 110 milioane de euro. Cei aproximativ 265 de milioane de euro, realocaţi în interiorul POS CCE, provin din domenii în care România a întâmpinat dificultăţi de implementare. Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013 a fost adoptat la 12 iulie 2007. Obiectivul general al POS CCE este de a creşte productivitatea întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, în cadrulacestui program operaţional sectorial este de aproximativ 2,5 miliarde de euro.