Antonescu a cerut întreruperea liniilor speciale de comunicaţii de la sediul de campanie al lui Băsescu

0
239
Crin Antonescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că a propus în şedinţa CSAT din acea zi eliberarea din funcţie a directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, însă consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, aşa că nu s-a putut lua nici o hotărâre, fiind nevoie de consens. „(…) Eu am făcut astăzi (n.r. – joi), în CSAT, propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii CSAT au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel e în concediu, s-a prezentat la această şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie. O să cercetăm mai departe problema şi o să vedem, totuşi, ce este de făcut”, a spus Antonescu într-o emisiune la Antena 3. El a mai spus că, din punctul său de vedere, Traian Băsescu „poate avea toate telefoanele din lume”, dar îl interesează să fie respectate prevederile legale. „Asta i-am spus şi domnului general Opriş, asta am spus şi public. (…) Fie această instalare a unor echipamente speciale, la o persoană care nu mai este, pe această durată cel puţin, preşedintele în exerciţiu al României şi într-o clădire privată, un sediu de campanie, are, undeva, o acoperire legală, clară, explicită, şi atunci e în ordine, aş fi bucuros, închidem acest subiect. Dacă, însă, nu avem o astfel de prevedere legală, atunci trebuie să găsim o altă soluţie”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, în cursul aceleiaşi zile, joi, că are nevoie de liniile STS instalate la sediul său de campanie pentru a comunica cu SPP despre protecţia sa. „Este una din marile gogoşi ale unor oameni pur şi simplu disperaţi. Trebuie să îl am (n.r. – sistemul de comunicaţie), în primul rând pentru legătura cu SPP. Sunt, oricât ar vrea să recunoască sau nu Crin Antonescu, preşedintele ales, care nu poate fi lăsat neprotejat”, a afirmat Băsescu într-un interviu la RRA. Totodată, el a subliniat că la sediul său de campanie nu dispune de telefonul secretizat, „cel negru, cu butoane”, ci de telefonul operativ: „Am telefonul operativ şi telefonul scurt”.

Ieri, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, că a cerut directorului general al STS să ia măsuri deîndată pentru întreruperea liniilor telefonice speciale. „Paza domnului Traian Băsescu este asigurată fără să fie nevoie de transmisii speciale. (…) Am adresat o dispoziţie directorului general al STS, să ia măsuri deîndată pentru întreruperea liniilor telefonice”, a precizat Crin Antonescu. Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, a reacţionat la scurt timp, precizând, pentru Mediafax, că până în acel moment (ora 18.40) comunicaţia STS la sediul de campanie nu fusese întreruptă, însă măsura cerută de Crin Antonescu este una legală.