S-au acordat premiile la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”

0
750

Astăzi, la Muzeul de Artă Craiova a avut loc decernarea premiilor anuale , precum şi Marele Premiu şi Premiul Special, oferite de Academia Internaţională “Mihai Eminescu”. Au fost prezente personalităţi ale culturii româneşti şi nu numai. Manifestarea a fost prilejuită de cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”.

Academia Internaţională “Mihai Eminescu” din Craiova a găzduit , la Muzeul de Artă Craiova, ce-a de-a IX-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”. “Este o onoare pentru noi, să avem invitaţi de pe patru continente, care ştiu ce înseamnă poezia şi, mai ales, Mihai Eminescu. Aceste premii reprezintă doar o părticică din sufletul nostru şi vrem să demonstrăm, încă o dată, că România are valori”, a precizat prof. univ.dr. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”. Au fost decernate premii anuale, printre laureaţi aflându-se, din România, membrii marcanţi ai culturii şi mediului academic: Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii; prof. Carmen Bulzan , traducător în spaniolă a operei lui Eminescu; prof.univ.dr. Vicenţiu Rădulescu, matematician de renume, cadru didactic la Universitatea din Craiova, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, etc.

Poezia poate învinge orice

A fost prima sesiune de premiere, în cea de-a doua fiind decernate premiile cele mai importante. Astfel, Medalia de Aur i-a fost conferită lui Adrian Năstase, fost premier al României, aceasta fiind ridicată de Ristea Priboi, fost parlamentar, care a precizat: “Domnul Năstase nu a putut veni , azi, la Craiova, pentru a ridica premiul, de care este foarte onorat, deoarece este foarte activ, în această zi moderând lansarea a două cărţi despre Nicolae Titulescu”. Premiile speciale au fost acordate lui Ulungbek Yesdanlet, din Kazahstan, care a şi oferit organizatorilor, costume şi obiecte tradiţionale kazahe, şi lui Ismail Mammad, din Azerbaidjan. Marele premiu a avut doi câştigători. Primul a fost William Wolak, din SUA, care a precizat: “Sunt mândru că mă aflu aici. Mă voi întoarce oricând la Craiova. Am găsit oameni minunaţi. Poezia poate deschide orice porţi, iar schimbarea vine de la noi, cei care putem modifica lumea”. Cel de-al doilea mare câştigător se numeşte Visar Zhiti şi vine din Albania. Povestea sa este una care trebuie menţionată, pe scurt. Acesta a făcut închisoare, pe vremea regimului comunist, pentru că scria poezia neplăcută autorităţilor din acele vremuri, apoi, după căderea regimului totalitar, a fost ministru al Culturii în ţara sa şi apoi, reprezentant al Albaniei la Vatican, în prezent în SUA. “Poezia învinge totul, iar gloanţele n-o pot răpune. Am găsit, la Craiova, oameni deosebiţi, iar onoarea de a fi premiat este pentru mine una imensă. prin cultură putem învinge şi vedem ce se întâmplă , în prezent, cu războiul din Ucraina”, a menţionat Visar Zhiti.