Alb-albaştrii sub lupă, după meciul cu Astra

0
747

Pigliacelli – Nu a avut ce apăra, în afara fazei golului. Cam orice gol pe colţul scurt i se impută portarului. Deşi împarte vina cu Bancu, italianul are un procent mai mic, întrucât şutul a fost violent şi i-a cam dat mâinile peste cap când a atins mingea. În aceeaşi seară, în Sevilla – Barcelona, într-o fază similară, Ter Stegen a respins mingea şutată de Ocampos. Totuşi, neamţul este probabil cel mai bun portar din lume.

Vlădoiu – Aşa cum anticipam şi cum recunoştea şi Sorin Cârţu, acest post este o problemă. Măţel este accidentat, Vlădoiu nu se ridică la pretenţiile Craiovei, iar Mitran, în ciuda evoluţiilor promiţătoare din amicale, este totuşi un puşti, care nu prea are meciuri nici la echipa a doua, şi oricum nu e fundaş dreapta de profesie. Pe Vlădoiu l-am văzut depăşit deseori de Vali Gheorghe, a luat şi galben şi era în pericol de eliminare, fiind schimbat la pauză. Nici Ivan nu prea l-a ajutat, mai mult l-a încurcat. A urcat destul de rar, dar când a făcut-o a centrat bine, inclusiv pentru ocazia lui Koljic, când a respins Lazar.

Vătăjelu – S-a descurcat bine pe faza de apărare. A mai fost folosit în dreapta şi de Papură, dar ca extremă, într-un meci. A avut un şut de la distanţă, plasat, dar fără intenstitate. Ca să demonstreze că merită să joace, trebuie să o facă şi ca fundaş dreapta, la experienţa şi versatilitatea sa n-ar trebui să fie o problemă, în campionatul României.

Bălaşa – Stoperii Craiovei au avut adversari destul modeşti, puştii Stahl şi Baicu şi veteranul Fatai, aşa că nu au fost ravagii, deşi am constatat unele ezitări şi la Bălaşa şi la Acka. Chiar şi la faza golului Astrei, Baicu i-ar fi putut centra lui Fatai, liber în mijlocul careului. Bălaşa a jucat de multe ori cu pasă lungă, are această calitate, este destul de precis, dar parcă abuzează de ea, deşi uneori a fost nevoit, mijlocaşii fiind blocaţi.

Acka – I-a fost preferat lui Cosic, pe bună dreptate, fiindcă sârbul fusese ridicol la ultimele prezenţe. N-a avut probleme mari în acest meci, dar şi aşa a avut unele degajări sau respingeri neinspirate. A acordat aut sau corner în faze în care se putea construi, dar probabil i-a fost recomandat să joace mai simplu. Ivorianul a avut ghinion la acea lovitură de cap, putea marca, dar mingea a lovit bara.

Bancu – Nu avusese probleme în joc până la faza golului Astrei, la care a fost coautor. În  schimb, cu câteva minute înainte a stat destul timp pe margine, deoarece şi-a fracturat un deget. A tratat superficial acţiunea lui Baicu, probabil nu l-a crezut capabil de pătrundere. Rămâne omul pentru care se schimbă cel puţin de 2-3 ori pe repriză direcţia de atac, fiindcă are disponibilitate mare de efort, preia şi controlează bine mingea şi chiar dacă toţi adversarii ştiu deja de apariţia sa, încă mai funcţionează această schimbare de direcţie cu apariţia sa în atac. A centrat bine pentru finalizarea lui Cicâldău, în repriza secundă, a fost prezent şi în faza lui Baiaram.

Mateiu – A alunecat foarte mult, nu şi-a luat probabil nici crampoanele potrivite, dar uneori parcă era pe gheaţă. S-a limitat la pase scurte, nu s-a complicat, a încercat să acopere şi fundaşii, chiar şi la golul Astrei a apărut la dublaj, dar nu suficient de repede, probabil nici el nu-l bănuia pe Baicu de o astfel de execuţie. A verticalizat bine la faza primului gol. Pe final a părut foarte obosit, a şi fost schimbat.

Ivanov – Nu a jucat mult, a încercat să se implice în acţiuni, dar n-a fost prea vizibil.

Nistor – La început a fost activ, poate cel mai implicat, a deschis excelent pentru ocazia lui Mihăilă, dar pe parcurs s-a stins, a jucat mai mult la alibi. Nicio acţiune notabilă, deşi a pasat destul de bine la mijloc, a schimbat direcţia atacurilor. Se aşteaptă mult mai mult de la el.

Gustavo – Deşi a evoluat puţin, s-a văzut că-şi doreşte mult să joace, să arate ceva. A fost prezent în câteva acţiuni, a scos un galben, a comis şi o eroare, pierzând mingea într-o zonă periculoasă, pe final, când Astra juca la „totul sau nimic”.

Cicâldău – Deşi a fost printre cei mai buni alb-albaştri, nu se poate spune că a făcut un meci foarte bun, a greşit mult mai multe pase ca de obicei, n-a avut nici viteza necesară în unele acţiuni. A avut acea finalizare în repriza secundă, blocată de portar, nu a reuşit să reia prea bine probabil pentru că a crezut că loveşte Koljic mingea. Faza meciului pentru el este pasa pentru primul gol, una genială. În repriza a doua şi-a mai crescut nivelul de joc. Execută bine fazele fixe, unde Craiova pare mai periculoasă, după această pauză.

Ivan – Dacă în multe rânduri în această rubrică i s-au găsit alibiuri, considerând că publicul îl tratează uneori nedrept, modul cum abordează el meciurile devine deja deranjant. În atac nu e capabil să mai aducă vreun plus, e total neinspirat, e anticipat de adversari în dueluri. A avut două mari ocazii, a tras aiurea. Putea exploata o minge „descoperită” şi să aibă poarta la discreţie, dar a pornit târziu, nu a înţeles faza. Pe apărare a fost complet dezorientat, a făcut şi acel fault în careu în prima repriză, când se putea acorda penalty la Stahl. Probabil i-a fost preferat lui Bărbuţ tocmai pentru că trebuia să fie mai activ pe apărare. Acum un an făcea meciuri bune la Euro U21, acum pare complet ieşit din formă şi mai are şi o atitudine superioară, de parcă ar fi vina altcuiva că joacă foarte prost.

Mihăilă – Destul de discret. Vine şi după o accidentare, dar se aştepta oricum mai mult de la el. A avut acea ocazie când trebuia să facă 2-0, în repriza secundă, era o poziţie care-i convine, din care de obicei marchează, a mai tras un şut pe portar. Nu se poate spune că a jucat prost, dar a fost departe de aşteptări. La acea ocazie din prima repriză nu a anticipat cum va sări mingea din gazon, după ce marcase cu Mediaş dintr-o fază asemănătoare, chiar mai dificilă.

Baiaram – Subliniam încă de la amicale faptul că a evoluat mult din punct de vedere fizic. Acţiunea golului 2 este superbă, assist-ul, ideal. Toată lumea i-a apreciat faza şi l-a felicitat, aşa încât la interviul de la final, Baiaram a spus chiar că el a marcat. Trebuie readus permanent cu picioarele pe pământ, tocmai pentru a avea evoluţii din ce în ce mai bune, pentru a creşte. Putem să-i aducem aminte, de exemplu, că un alt jucător al Ştiinţei, Alin Manea, reuşea o fază asemănătoare încheiată cu un assist pentru Bancu, acum vreo 4 ani, într-un meci cu Viitorul, şi unii îl comparau deja cu Zoli Crişan. Nu mai ştie nimeni unde joacă Manea acum, acea fază rămânând singura cu care s-a remarcat.

Koljic – Indiscutabil, omul meciului. Ştiam că e cel mai bun atacant central din Liga I, dar la cât a lipsit de pe teren e firesc să-şi mai piardă din precizie şi din repere. A ieşit permanent la minge, deşi nu i-au reuşit mereu preluările şi devierile şi trebuie să fie atent cum atacă mingile care-i scapă de sub control, fiindcă riscă să fie eliminat la acele atacuri cu talpa. Ocazia din prima repriză a fost negată de portarul Lazar, care n-a mai avut replică la cele două reuşite ale bosniacului. I-a oferit şi acea pasă perfectă lui Mihăilă, când acesta putea face 2-0. A avut şi el parte de două assist-uri de clasă, de la Cicâldău şi Baiaram. Cum sună 18 goluri şi 5 pase decisive în 33 de meciuri? Şi în condiţiile în care a fost mult timp accidentat!