Șoferul fugar de la Rojiște merge la pușcărie pentru ucidere din culpă

0
449

Șoferul fugar, care a provocat un accident mortal, în iunie 2017, în comuna Rojişte, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Hotărârea a rămas definitivă marți, 19 iunie a.c., la Curtea de Apel Craiova, tânărul fiind ridicat de polițiști de la domiciliu și încarcerat la PMS Craiova. Pe 5 iunie 2017, Ovidiu Cristian Rotaru, de 19 ani, din comuna Rojişte, care a urcat la volan băut şi având permisul de conducere suspendat tot pentru alcool, a provocat un accident în urma căruia un tânăr în vârstă de 18 ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul, de 19 ani, a fost rănit. A abandonat maşina şi a fugit. Câteva ore mai târziu, după ce l-au prins, poliţiştii au constatat că avea 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost arestat preventiv, până în luna septembrie, anul trecut, când a fost plasat în arest la domiciliu.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj au anunțat că, marți, 19 iunie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii privind pe un tânăr de 20 ani, din comuna Rojişte, condamnat la 3 ani și 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Doljeanul a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova. Este vorba despre Ovidiu Cristian Rotaru, iar fapta a fost comisă pe 5 iunie 2017. Reamintim că, în jurul orei 3.45, poliţiştii au fost anunţaţi că, pe DN 55, în afara satului Tâmbureşti, comuna Rojişte, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu decesul unei persoane. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Dolj au ajuns la faţa locului unde, în urma cercetărilor, au constatat că, Ovidiu Cristian Rotaru, din comuna Rojişte, în timp ce conducea un autoturism Opel Corsa, dinspre Bechet către Craiova, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă spre dreapta, a lovit un gard din beton, iar în urma impactului mașina s-a răsturnat. Din accident a rezultat decesul lui Fănel Bufu, de 18 ani, din Tâmbureşti, şi vătămarea corporală uşoară a lui Marian Rotaru, de 19 ani, din aceeaşi localitate, ambii pasageri în autoturism. Şoferul şi-a lăsat prietenii acolo şi a dispărut. Câteva ore mai târziu, poliţiştii l-au depistat şi l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost dus la spital, pentru recoltarea probelor biologice, apoi la sediul I.P.J. Dolj unde s-a stabilit că tânărul avea permisul de conducere suspendat de pe 1 mai 2017, întrucât fusese prins băut la volan. A fost reţinut, iar o zi mai târziu, pe 6 iunie, a fost arestat preventiv.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ovidiu Cristian Rotaru, pentru conducerea unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, cauza fiind înregistrată la Judecătoria Craiova. Pe 16 martie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Inculpatul a fost găsit vinovat de toate cele patru infracţiuni reţinute în sarcina sa şi a primit câte 1 an închisoare pentru conducere cu permisul suspendat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi câte 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. În plus, i s-a revocat suspendarea unei alte sentinţe primite în ianuarie, anul acesta, de 1 an închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Firma la care avea încheiată asigurarea obligatorie, trebuie să achite 311.500 lei daune morale rudelor victimei, iar inculpatul are de plătit 3.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Hotărârea nefiind definitivă, Rotaru a declarat apel, soluționat marți, 19 iunie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanța a menținut pedeapsa tânărului și a redus, în schimb, cuantumul  despăgubirilor civile acordate prin hotărârea apelată părţilor civile Bufu Lucica şi Bufu Dumitru de la câte 150.000 lei la câte 75.000 lei: „Respinge apelurile declarate de părţile civile ca nefondate. Admite apelurile declarate de inculpat şi partea responsabilă civilmente. Reduce cuantumul despăgubirilor civile acordate prin hotărârea apelată părţilor civile Bufu Lucica şi Bufu Dumitru de la câte 150.000 lei la câte 75.000 lei. Înlătură dispoziţia de obligare a asigurătorului la plata despăgubirilor civile către părţile civile Bufu Gheorghe, Chiriţă Florea, Chiriţă Lidia şi Găleşanu Viorica şi respinge acţiunile civile formulate de aceştia. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Deduce în continuare măsura arestului la domiciliu a inculpatului Rotaru Cristian Ovidiu începând cu data de 16 martie 2018 la zi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.