Numărul atacurilor jihadiste s-a dublat în Europa în 2017

0
273

Numărul atacurilor jihadiste s-a dublat în Europa în 2017 faţă de anul precedent, a declarat miercuri agenţia de poliţie Europol, avertizând împotriva “acuităţii pericolului” acţiunilor mai puţin sofisticate revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, informează AFP. Anul trecut, 33 de atacuri “teroriste” au fost înregistrate de Europol. Printre aceste atentate comise, dejucate sau eşuate pe teritoriul european, 10 au antrenat moartea a 62 de persoane, a indicat Agenţia de poliţie europeană în raportul său anual.

Pentru comparaţie, în 2016 fuseseră semnalate 13 atacuri, iar 10 dintre ele au fost sângeroase, ucigând în total 135 de persoane. “Numărul atacurilor teroriste jihadiste a crescut în 2017, dar totodată nivelul lor de pregătire şi de punere în practică a devenit mai puţin sofisticat”, subliniază Europol în raportul său intitulat “Situaţia şi tendinţele terorismului”.

Agenţia poliţiei europene se referă la acţiuni “teroriste” comise de indivizi care, aflaţi la bordul unor vehicule, au intrat în plină viteză în mulţime sau au înjunghiat trecători, ca de pildă la Londra în 2017, unde 13 persoane au fost ucise şi alte 98 rănite în două atacuri de acest gen.

Autorii atacurilor jihadiste în UE anul trecut domiciliau în principal pe continent, “ceea ce înseamnă că ei s-au radicalizat în ţara lor de reşedinţă, fără să fi călătorit pentru a se alătura unui grup terorist în străinătate”, menţionează documentul.

După ce Statul Islamic a pierdut teren în Siria şi în Irak, “el îşi încurajează susţinătorii să efectueze atacuri în mod solitar în ţările lor de origine”, afirmă Europol. “Ameninţarea cu atacuri jihadiste în cadrul UE rămâne acută. Statul Islamic, Al Qaida şi alte grupări jihadiste rămân o ameninţare majoră şi au intenţia şi capacitatea de a comite atacuri teroriste în Occident”, avertizează agenţia al cărui sediu se află la Haga.

Franţa, Germania, Spania şi Belgia au adoptat iniţiativa de a crea un registru judiciar european, deţinut de Eurojust, cu scopul de a întări schimbul de informaţii în materie de terorism, a anunţat organul judiciar european miercuri.

“Ameninţarea teroristă actuală este în special o ameninţare de ordin intern, provenită din partea unor ‘combatanţi locali’ (home-grown fighters ), adică persoane de origine europeană”, a subliniat procurorul federal al Belgiei, Frederic van Leeuw, în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Eurojust din Haga.

Registrul judiciar european va trebui să faciliteze transmiterea de date despre toate anchetele în curs în materie de terorism în Europa şi să verifice informaţiile între mai multe state pentru a completa dosarele. “Calitatea cooperării judiciare europene în combaterea terorismului este o exigenţă absolută”, a declarat procurorul Parisului, Francois Molins, de asemenea prezent la această conferinţă.

“Trebuie să mergem şi mai departe decât ceea ce facem deja şi mă bucur de crearea registrului judiciar european. Lucrând în mod mai inteligent, vom fi mai puternici”, a adăugat el. (Sursa: Agerpres)