Ludovic Orban: PNL se va opune trocului făcut de clanul Dragnea

0
370

orbanPreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut,ieri, „demisia de conştiinţă” premierul Sorin Grindeanu, afirmând că astfel ar putea fi împiedicat trocul făcut de Liviu Dragnea cu UDMR, adoptarea mai multor acte normative care privesc minoritatea maghiară, potrivit unui declaraţii solicitate de MEDIAFAX.

             „Îi solicit demisia de conştiinţă lui Sorin Grindeanu. Liviu Dragnea şi-a pierdut minţile şi este în stare de orice fel de trădare, tranzacţie care contravine intereselor naţionale fundamentale. PNL se va opune cu toate forţele punerii în practică a trocului făcut de clanul Dragnea pentru a-şi salva pielea”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, pentru MEDIAFAX.

              Ludovic Orban a afirmat că Sorin Grideanu ar putea împiedica prin demisia sa adoptarea proiectelor de lege negociate de liderul PSD cu UDMR, în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură. „Există cineva care ar putea să rupă lanţurile care îi leagă pe parlamentarii PSD de liderul lor şi care ar putea ajuta la împiedicarea adoptării actelor normative negociate de Dragnea cu UDMR. El se numeşte Sorin Grindeanu. Îi solicit o demisie de conştiinţă. Este bănăţean, poate înţelege bine dacă mai are urmă de responsabilitate, dacă mai are o urmă de conştiinţă naţională, dacă îi mai pasă de viitorul ţării lui îi cer o demisie de conştiinţă care ar putea împiedica punerea în prcatică a trocului ilegal făcut de Dragnea”, a spus Orban.

               Liderul PNL a făcut un apel către parlamentarii PSD, cerându-le să nu voteze „ceea ce li se ordonă”, „să nu îl asculte pe Liviu Dragnea”, dacă nici „în ceasul al doisprezecelea Sorin Grindeanu nu înţelege să îşi dea demisia”.

13 parlamentari PSD şi ALDE nu vor vota moţiunea de cenzură, susţine Victor Ponta

             Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, ieri, că vor fi cel puţin 13 parlamentari ai coaliţiei PSD-ALDE care vor fi absenţi de la votare sau vor vota împotriva moţiunii de cenzură.

           “Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Ceea ce e foarte urât, ceea ce ilegal, ceea ce doreşte în PSD – nu poţi dă-ţi dai jos propriul guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, dar sper să nu se negocieze la bucată, că e oribil. Dar mai sunt 19 ore în care poate să fie găsită o soluţie”, a declarat Victor Ponta.

          El a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea şi nici nu i-a solicitat o discuţie acestuia. Ponta a mai spus că speră să nu se ajungă la votarea moţiunii de cenzură. “Eu am doar semnalul că putem să fim raţionali şi să nu ne sinucidem. După moţiune viitorul PSD va fi tragic, dacă se ajunge. Se ajunge la disoluţie, ceea ce e rău. Mai avem 19 ore să salvăm acest lucru”, a mai spus Ponta.

         În opinia lui, negocierile duse de Liviu Dragnea cu liderii UDMR au reprezentat semnalul că PSD nu are numărul necesar de voturi pentru trecerea moţiunii de cenzură. “Dacă ar fi avut voturi, nu ar fi făcut această uriaşă greşeală, cu negocierile de aseară. UDMR a cerut ceea ce cere de 16 ani, nu au nicio vină. Dar au tras cu glonţul de argint că au luat voturile UDMR şi după aia… UDMR nu participă, cu nu participă niciun alt partid, ceea ce e normal, fiindcă e o bătălie internă în PSD şi nu te bagi în bătălia altora, că nu îţi place nici ţie să se bage cineva în bătăliile interne”, a punctat secretarul general al Guvernului.

        PSD împreună cu ALDE deţin 248 de voturi, în timp ce PSD are nevoie de 233 de parlamentari pentru a trece moţiunea de cenzură, în consecinţă este o diferenţă de 15 voturi. Totodată, doar 222 de semnături sunt strânse pe documentul oficial.

Dacă gruparea Grindeanu-Ponta are de partea sa 13 parlamentari, iar proporţiile în valori absolute s-ar păstra, atunci moţiunea de cenzură ar trece. Însă o marjă de doar 2 voturi este prea puţin pentru a se putea afirma cu siguranţă că acţiunea PSD ar avea succes.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu: În principiu am stabilit să nu intrăm în sală la moţiune

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat ieri că parlamentarii formaţunii pe care o conduce nu vor intra în sală la moţiune, considerând că aceasta reprezintă o răfuială între două tabere din PSD. ”În principiu, am stabilit ieri că nu intrăm (nr.: la şedinţa de plen). Considerăm o dispută internă pe care, cu neobrăzare, au reuşit să o ducă sub cupola Parlamentului, au transformat instituţiile statului în scene de teatru pentru dispute politice”, a declarat Traian Băsescu. PNL a anunţat, la rândul său, că va participa la votul pe moţiune, dar aleşii liberali nu se vor ridica din scaune să voteze. Liderul USR a transmis că parlamentarii partidului nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură.

Coaliţia de guvernare, despre negocierile cu UDMR: S-au închis discuţiile

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat ieri că discuţiile cu UDMR ”s-au închis”, după ce un senator al UDMR a declarat că formaţiunea nu va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE. Tăriceanu a fost chestionat cu privire la negocierile pe care coaliţia de guvernare le are cu UDMR. ”S-au închis discuţiile”, a replicat Tăriceanu. UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social democraţilor.