Pictorul scenograf Viorel Penişoară-Stegaru expune la Palatul Parlamentului

0
372

Cunoscutul pictor scenograf al Teatrul Naţional din Craiova Viorel Penişoară-Stegaru îşi invită prietenii la o nouă expoziţie de pictură, grafică, colaj, obiect ş.a., organizată împreună cu colega de generaţie a domniei sale Silvia Radu-Gorduz. Vernisajul va avea loc mâine, 22 iunie, ora 18.00, în Sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului din capitală.

expoViorel Penişoară-Stegaru s-a născut la Duda-Epureni, judeţul Vaslui, la 5 iulie 1934, iar între anii 1954-1960 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Imediat după absolvire, a fost angajat ca pictor scenograf la Teatrul Naţional din Craiova, al cărui societar a devenit în 2002. În tot acest timp, a lucrat şi pentru teatre profesioniste din Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov, Tg. Mureş, Reşiţa, Tg. Jiu, a expus frecvent (scenografie, pictură, desen-pastel) la saloane internaţionale, naţionale, regionale şi locale (Mexic, Dzintari-Riga, Dijon, Angers, Voisinne le Bretoneux, Praga, Novi Sad, ş.a.) şi a realizat lucrări de artă murală (tapiserie şi mozaic).

În ultimii 35 de ani a primit numeroase distincţii, la festivaluri de teatru ori din partea unor instituţii şi reviste de cultură, între care amintim numai Premiul revistei „Teatru” (1989), Premiul de performanţă la Festivalul de Teatru Braşov (1997), Diploma de Onoare a municipiului Craiova (2003), Premiul „Omnia” al Fundaţiei „Mozaicul” (2004) şi Premiul UNITER pentru întreaga carieră (2006).

Sculptor şi pictor român, personalitate de prim rang a artei plastice româneşti, Silvia Radu-Gorduz s-a născut în satul Pătroaia (Dâmboviţa), la 30 iunie 1935. Este absolventă a Academiei de Arte Frumoase (Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu”), clasa profesorilor Ioan Lucian Murnu şi Constantin Baraschi (1954-1960). Între 1961 şi 2003 a expus la majoritatea expoziţiilor de artă românească din ţară şi din străinătate organizate de Ministerul Culturii, U.A.P. şi Primăria Municipiului Bucureşti. Între altele, şi-a prezentat lucrările la Bienala de la Veneţia în 1979, iar în 1989 a avut o amplă retrospectivă la Sala Dalles din Bucureşti.