TAS va decide componenţa Ligii I

0
419

Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca Timişoara şi Bistriţa să nu retrogradeze, dar Mircea Sandu a declarat că votul a fost ilegal

Mircea Sandu

În urma votului de ieri, Comitetul Executiv al FRF a luat hotărârea ca echipele Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa să rămână în prima ligă, chiar dacă acestea nu primiseră licenţa. Totuşi bănăţenii nu vor fi înscrişi în preliminariile Champions League, deoarece UEFA nu le-a acordat licenţa pentru competiţiile europene. De asemenea, s-a hotărât renunţarea la procesul de licenţiere pentru cupele europene în următorii 3 ani. În cazul echipelor româneşti care vor obţine, în urma clasării în Liga 1, dreptul de a juca în Europa, UEFA va face un audit separat pentru a da verdictul final. În noile condiţii, au retrogradat cele patru echipe clasate pe ultimele locuri ale clasamentului, Universitatea Craiova, Unirea Urziceni, Victoria Brăneşti şi Sportul Studenţesc şi vor promova formaţiile clasate pe primele două poziţii în cele două serii ale eşalonului secund, Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna, Petrolul Ploieşti şi FC Bihor Oradea, chiar dacă nici aceasta din urmă nu primise iniţial licenţa pentru prima ligă. În Comitetul Executiv s-au votat două amendamente la procesul de licenţiere: datoriile cluburilor către Stat vor fi rezolvate de echipe direct cu organele fiscale competente şi Comisia de Apel nu va mai fi ultima instanţă care decide în privinţa licenţelor, ci se va putea merge la TAS.

Mircea Sandu spune că totul se va decide la TAS

În momentul în care a început votul, Mircea Sandu a părăsit sala, şedinţa fiind condusă în continuare de Dumitru Dragomir. După ce s-a încheiat procesul de votare şi s-a luat hotărârea ca Timişoara şi Bistriţa să rămână în Liga 1 (9 pentru, 2 abţineri, 2 voturi împotrivă), preşedintele FRF a revenit în sală contestând votul. Conform şefului FRF, Comitetul Executiv nu ar fi avut dreptul să supună la vot rămânerea în Liga I a echipelor retrogradate. De asemenea, preşedintele Oţelului, Marius Stan şi şeful ANAF, Dumitru Costin, care au votat împotriva rămânerii formaţiilor Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa în Liga I, vor contesta la UEFA decizia luată în şedinţa de ieri, motivând că nu este în atribuţiile Comitetului Executiv al FRF luarea unei astfel de hotărâri. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, spune că membrii CEx nu aveau dreptul legal de a decide vreo speţă referitoare la procesul de licenţiere. „Greşeala de decizie a fost îndreptată, am intervenit după ce am fost informat. Mi-am făcut datoria faţă de CEx şi am anunţat că nu avem atribuţii în procesul de licenţiere. N-o să mă dau niciodată pe mâna vreunui membru şi nu să pun pe cineva să voteze într-o direcţie sau alta. Mitică, săracul, vrea să ajute, dar trebuie să ajuţi cu legea-n mînă. E bine că am îndreptat o greşeală care era să fie comisă. Echipele se pot adresa TAS-ului fără nici un fel de problemă, asta este prevăzut în statutul FIFA”, a spus Mircea Sandu. „S-a amânat pentru 4 iulie informarea privind desfăşurarea procesului de licenţiere pentru sezonul competiţional 2010-2011 (primele cinci clasate din fiecare serie a Ligii a 2-a). A fost modificat şi completat, în conformitate cu Statutele FIFA, UEFA și FRF, Regulamentul Naţional de Licențiere a Cluburilor şi de Fair-Play Financiar, astfel încât, cu intrare în vigoare imediată, hotărârile Comisiei de Apel a sistemului național de licenţiere a cluburilor, în ceea ce priveşte licenţa necesară participării în competiţiile interne, să poată fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne. Totodată, licenţiatorul nu va mai ţine cont în evaluarea cluburilor începând din următorul ciclu de licenţiere, de eventualele datorii ale acestora faţă de stat” se specifică în comunicatul FRF emis după şedinţa de ieri.