Dragoş Neamu, managerul Nopţii Muzeelor: Solicităm Guvernului să investească în cultură; oamenii au nevoie de muzee

0
470

Peste un milion de români din întreaga ţară au participat la sfârşitul săptămânii trecute la evenimentul Noaptea Muzeelor.

Potrivit unui comunicat al Quartz Media Production, transmis luni AGERPRES, cu prilejul celei de a XV-a ediţii a manifestării, românii au putut vizita expoziţii în diferite muzee, au putut vedea proiecţii, piese de teatru şi concerte. Însă, conform sursei citate, ediţia din acest an a stat şi sub semnul unei serii de proteste-manifest, care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanţare din segmentul cultural.

“Ministerul Finanţelor şi cel al Culturii au decis că nu este nevoie de cultură şi că finanţarea ei nu este prioritară. 30% din bugetul legitim al AFCN a fost tăiat şi, astfel, 70 de proiecte au pierdut finanţarea după ultimul apel de proiecte, deşi, teoretic, ele erau proiecte câştigătoare. Printre ‘beneficiarii’ acestui abuz al celor două ministere se numără şi muzeele. Cerem 100% cultură pentru toţi, aşa cum aţi văzut de Noaptea Muzeelor scris pe cele 10.000 de programe distribuite şi pe stickerele oferite de noi. Oamenii au nevoie de cultură, au nevoie de muzee. Am demonstrat asta de Noaptea Muzeelor, atunci când oraşele şi localităţile mai mici din ţară înfloresc şi se transformă. Părinţi cu copii, oameni de orice fel, unii aflaţi pentru prima oară în viaţa lor într-un muzeu, toţi cu programul în mână, vorbesc despre artă, colecţii, muzee, muzică, dans, experimente, spectacole. Ceea ce noi, muzeele şi prietenii noştri, reuşim să facem împreună demonstrează cum cultura schimbă vieţi şi scoate tot ceea ce este mai frumos din oameni. Pentru toate acestea, solicităm public Guvernului să investească în cultură, să investească în muzee, să investească în sectorul cultural independent. Este una dintre cele mai sigure investiţii pentru că înapoi noi oferim ceea ce nimeni nu poate oferi – o societate vie şi umanizată, ţinută departe de orice formă de alienare”, a declarat managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu, citat în comunicat.

La ediţia din acest an a manifestării au participat peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale din Bucureşti, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150. În Capitală au fost şi spaţii nou intrate în circuit, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră – “Marin Constantin”. (Sursa: Agerpres)