80 de ani de la înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Medicale

0
292

Ateneul Român a găzduit, marţi seara, sesiunea solemnă a Academiei de Ştiinţe Medicale consacrată aniversării a 80 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, acad. prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele ASM,  a prezentat un scurt istoric al acestei importante instituţii de cercetare medicală.

Academia a fost înființată în anul 1935 prin Decret Regal, prin grija acad. Daniel Danielopolu, care a devenit şi Secretar Permanent până în anul 1948. După ce a fost desființată de regimul comunist, în anul 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, a fost reînființată de regimul comunist, având atribuții scăzute în comparație cu legea promulgată de acad. Daniel Danielopolu. După 1989, Academia de Științe Medicale a fost reorganizată de acad. Ştefan Milcu, în calitate de președinte al acesteia, iar în anul 2004 prin Legea nr. 264 s-a restabilit situația din anul 1935. Actualmente funcționează pe baza acestei legi și a Statutului aprobat prin H.G.nr.1665/2004. Academia are un număr fix de 190 membri titulari, 41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și străinătate. Pe lângă Academia de Științe Medicale funcționează Fundația Academiei de Medicină, Editura Academiei de Științe Medicale și este tipărit cu regularitate Buletinul Academiei de Științe Medicale.

Personalităţi ale lumii medicale, prezente la Ateneul Român

Revenind la evenimentul ce a avut loc, marţi, la Ateneul Român, acesta a reunit personalităţii ale lumii medicale din întreaga ţară. Printre invitaţi s-au numărat şi membri din Craiova ai Academiei de Ştiinţe Medicale – prof. univ. dr. Marian Bistriceanu, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, prof. univ. Tudorel Ciurea şi prof. univ. dr. Corneliu Sabetay. „Sesiunea solemnă a Academiei de Ştiinţe Medicale cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţare a fost un eveniment de înaltă ţinută. A fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, alături de personalităţi importante din lumea medicală. De asemenea, au participat şi reprezentanţi ai Academiilor de Ştiinţe din Republica Moldova şi Bulgaria. Cu această ocazie s-au acordat şi medalii aniversare”, a precizat prof. univ. dr. Corneliu Sabetay. Momentul aniversar s-a încheiat cu un concert festiv, susţinut de Orchestra Medicilor din Bucureşti „Dr.Ermil Nichifor”, dirijor Iosif  Ion Prunner, solişti Dan Grigore şi Eugen Sârbu.

Academia de Ştiinţe Medicale este o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării medicale şi farmaceutice, de consacrare academică, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii. Din 1935, în fruntea Academiei de Ştiinţe Medicale personalităţi ale medicinei româneşti: prof. dr. Constantin Angelescu, acad. Aurel Moga, acad. Constantin Arseni, acad. Ştefan Milcu, acad. Nicolae Cajal, prof. dr. Dan Enăchescu, acad. Laurenţiu Mircea Popescu. Din 2011, acad. prof. dr. Irinel Popescu este preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.