Locomotiva de manevră grea „TerraNova”, prezentată în premieră

1
317

Societatea Electroputere VFU – Recon în parteneriat cu corporaţia americană Caterpillar SA a prezentat, ieri, în premieră, prima locomotivă Diesel 1250, destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă. Locomotiva a fost botezată, simbolic, „TerraNova”, iar primele opt bucăți vor fi exportate în Europa de Vest, piaţa externă fiind cea vizată de producător. La eveniment au fost prezenți Allen Helton, manager în cadrul Caterpillar Inc, şi Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

După 24 de ani de stagnare, se reînvie tradiţia construcţiei de locomotive din Bănie, locomotiva Diesel 1250 CP, prezentată ieri, la sediul societăţii Electroputere VFU-Reloc SA, fiind prima proiectată şi realizată în Craiova, după Revoluţie. Prototipul a fost proiectat şi construit în parteneriat cu gigantul american Caterpillar şi se preconizează că trei astfel de locomotive vor ieşi lunar pe porţile fabricii Reloc, necesitând astfel un număr mai mare de angajaţi, conducerea companiei anunţând deja crearea a 100 de noi locuri de muncă, spre finele anului.

Cartepillar, în primii trei jucători la nivel mondial

Graţian George Călin, managerul Electroputere VFU-Reloc SA, prezent la conferinţa de presă, a declarat că în urma unui minuţios studiu de marketing, la începutul anului 2013, societatea a demarat un proiect ambiţios şi anume proiectarea şi realizarea unei locomotive de manevră grea şi transport de marfă. „Varianta aleasă de specialiştii societăţii noastre este destinată utilizării pe căi ferate de ecartament normal, îngust sau larg, putând fi utilizată practic în majoritatea ţărilor de pe glob. Aşa cum ştiţi, Cartepillar este printre primii trei jucători la nivel mondial în fabricarea de motoare diesel, cu experienţă de peste 85 de ani de experienţă. Proiectul nostru, noua locomotivă Diesel hidraulică pentru manevră grea şi remorcare trenuri de marfă, este izvorul dintre noi şi Cartepillar, face parte din primele trei proiecte ale Cartepillar. De fapt, între noi, Electroputere VFU – Reloc Craiova s-a creat o linie de fabricaţie pentru aceste locomotive care sunt proiectate a fi utilizate să ruleze pe căi ferate decartament îngust, decartament medii, până la căi ferate largi, practic ac loc este loc versatilă, care poate fi utilizată oriunde la nivel mondial, este o locomotivă a viitorului, îndeplinind stagiul 3 V pentru emisii poluante, normă care încă nu a devenit obligatorie în Uniunea Europeană”, a mai spus managerul companiei.

„În ultimii 50 de ani s-au fabricat peste 1.000 de locomotive”

Graţian George Călin a mai spus că în Craiova, în ultimii 50 de ani, s-au fabricat peste 1.000 de locomotive, iar în acest fel şi societatea Reloc pune umărul la revitalizarea industriei craiovene. «Vom avea o capacitate de trei locomotive pe lună, avem deja un contract în Europa de Vest pentru acestea. În Craiova, în ultimii 50 de ani s-au fabricat peste 1.000 de locomotive.  Avem tradiţie, avem un nume respectat, care în mod cert va fi şi în continuare respectat. Această nouă locomotivă va crea locuri de muncă pentru Craiova, cel puțin 100, iar ce este cel mai important este faptul că această locomotivă are şi un nume, o cheamă „TerraNova”. Vom vinde această locomotivă la export în general, dar este cu siguranţă cea mai ieftină de pe piaţă», a conchis reprezentantul Grampet.

„Prin această locomotivă se introduc noi tehnologii în piaţă”

La conferinţa de presă organizată pentru lansarea locomotivei „TerraNova” a participat şi unul dintre managerii Caterpillar Inc., Allen Helton, care a precizat că prin această locomotivă se introduc noi tehnologii în piaţă, fiind vorba de un proiect important inclusiv pentru compania americană. „Este un proiect binevenit şi foarte bun atât pentru Caterpillar, cât şi pentru Reloc. Este la fel de important că suntem parte din revitalizarea ramurii de locomotive a business-ului. Prin această locomotivă introducem noi tehnologii în piaţă şi în felul în care funcţionează în acest moment locomotivele de manevră. În acest caz am luat o transmisie deja testată, pentru transport greu şi am pus încă o locomotivă. Motorul locomotivei este foarte fiabil, eficient şi prietenos cu mediul înconjurător. Este foarte important pentru Cartepillar şi ca sustenabilitate acest proiect. Suntem foarte interesaţi şi din punctul de vedere a creşterii calităţii vieţii şi acest proiect va ajuta în acest sens. Ne interesează să ajutăm la îmbunătăţirea infrastructurii ţării şi să ajutăm şi mediul înconjurător prin cât mai puţine emisii toxice. Aşteptăm cu nerăbdare ca acest proiect să ducă la multe altele şi să avem o relaţie de durată cu Electroputere VFU-Reloc SA”, a precizat Allen Helton.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova:

«Este o veste îmbucurătoare pentru Craiova că demonstrăm că putem să fim din nou jucători în piaţă. Și asta pentru că, după 24 de ani, prima locomotivă este creată aici, la Craiova, cu un concern internaţional important, pentru că Cartepillar este în primele trei din lume. Pentru mine, cea mai bună veste a fost cumpărarea fabricii Reloc, care a avut loc anul trecut, pentru că asta a însemnat 500 de noi locuri de muncă, aproximativ 10% din cât s-a creat la nivelul oraşului. Vestea şi mai bună este că nu se vor opri aici, ci vor continua să angajeze craioveni. Mă bucur că aţi venit în Craiova, că aţi demonstrat că se poate revitaliza industria şi eu ştiu că dumneavoastră, domnule preşedinte (n.r. Graţian George Călin), sunteţi un om de echipă, care pe mine m-a ajutat foarte mult, în urmă cu câţiva ani, când încercam să rezolvăm problemele unor primari din Dolj, şi atunci aţi fost singura persoană disponibilă care nu ne-aţi întors spatele».

1 COMENTARIU

Comments are closed.