Colegiul Naţional ”Elena Cuza”, sărbătorit cu mare fast

0
855

Festivităţile dedicate aniversării celor 180 de ani de existenţă ai Colegiului Naţional ”Elena Cuza” au debutat, ieri, cu lansarea a trei cărţi de referinţă. Autorii lor sunt profesorii universitari Bianca Predescu, Adrian Cioroianu şi Florea Firan care au mărturisit, cu emoţie, că au ales să-şi prezinte lucrările în cadrul acestor manifestări, unele fastuoase, întrucât sunt strâns legaţi de destinul şcolii pe care au absolvit-o sau au condus-o din postura de director. Publicul special, profesori respectaţi şi elevi curioşi ai acestui liceu, a savurat adevăratele lecţii despre viaţă şi lume, pe care invitaţii de onoare le-au prezentat odată cu operele lor.

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional ”Elena Cuza”, de nerecunoscut după ultimele amenajări prin care a trecut clădirea centrală, găzduieşte pentru două zile manifestări de amploare, pregătite pentru a se marca aniversarea celor 180 de ani de la fondarea şcolii. Ieri, în debutul activităţilor, emoţia regăsirii dintre foştii elevi şi profesorii de ieri şi astăzi a fost una mare şi a acaparat sala. După ce bucuria revederii nu a mai costituit o surpriză, atât profesorii , cât şi elevii au luat loc pe scaune, fiind invitaţi să participe la un program de evenimente, cu totul şi cu totul aparte. Elementul inedit pe care l-au avut în vedere organizatorii a fost acela ca fiecare invitat care a prezentat o carte, a recitat sau a adresat cuvinte frumoase să aibă legătură cu istoria îndelungată a Colegiului Naţional ”Elena Cuza”, şcoala fiind astfel omagiată prin prezenţa acestor invitaţi speciali. Programul a cuprins trei lansări de carte, ”Dreptul instituţional comunitar” (Editura ”Universul Juridic”, Bucureşti) a prof. univ. dr. av. Bianca Predescu;  ”Istorie, eroi, cultură politică” şi romanul ”Adulter cu smochine şi pescăruşi” a autorului Adrian Cioroianu şi ”Tudor Arghezi, treptele devenirii” scrisă de prof. univ. Florea Firan. După prezentarea cărţilor, participanţii au fost delectaţi cu concert simfonic, susţinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova. Actorul Teatrului Naţional din Timişoara, Dimian Oancea, a recitat din opera poetului Marin Sorescu. Un emoţionant dialog al generaţiilor a captivat sala, emoţionându-i de-a dreptul pe foştii elevi şi profesori care s-au reîntâlnit în planul amintirilor. Prima zi de festivităţi a fost încheiată în sala de sport a şcolii, unde s-a desfăşurat un meci demonstrativ a echipei de volei masculin SCM Universitatea Craiova.

 Prof. univ. dr. Bianca Predescu şi-a lansat lucrarea Dreptul instituţional comunitar

Prof. univ. dr. Bianca Predescu şi-a lansat cartea Dreptul instituţional comunitar, avându-i alături pe prof. univ. dr. Ion Roşu Hamzescu, pe tânăra doctorandă Lavinia Dobre şi pe directorul managerial al Editurii ”Universul juridic”, Radu Mărculescu. Alături de mine este domnul profesor Ion Roşu Hamzescu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Managment. Cheia prezenţei dumnealui este una simplă: în clasa a XI-a, am decis să-i urmez pe părinţii mei şi pe bunicul meu care s-au format în domeniul Dreptului. Am reuşit, iar din cei 38 de candidaţi am luat a doua şi asta datorită profesorului Roşu. De atunci şi până astăzi domnul profesor a fost alături de mine. La polul este unul dintre cei formaţi de mine, absolventă a acestui liceu, Lavinia Denisa Dobre, o studentă a Facultăţii de Drept din Craiova cu care am reuşit, de-a lungul anilor, să obţinem premii la concursurile internaţionale. În particular, este vorba despre un concurs de procese simulate organizat de Curtea de Justiţia a Uniunii Europene şi Facultatea Cambridge. Şi împreună cu Lavinia am ajuns în semifinală, în 2010, la Sofia. Ea este în prezent doctorand la Dreptul european în Germania şi probabil că viitorul UE o va propulsa mai departe în viaţă. Astăzi a făcut un drum foarte lung pentru a fi prezent, directorul managerial al Editurii universul Juridic, Radu Mărculescu, care ne susţine pe toţi juriştii şi numele editurii a venit astăzi alături de noi”.

Prof. univ. dr. Ion Roşu Hamzescu:

”Mă aflu aici ca să prezint cart a unei foste eleve a acestui liceu, o elevă de nota 10, o fostă studentă de nota 10 şi un profesor de nota 10. Domnişoara Bianca Predescu se bucură de aprecierea unanimă a celor care folosesc cărţile de Drept, a celor care apelează la studiile domniei sale pe care le-a perfecţionat, le-a dezvoltat şi a ajuns ulterior să le publice la editura prestigioasă. Cartea sa este una extrem de importantă care se caracterizează prin complexitate, originalitate şi utilitate. Domnişoara profesor foloseşte o bibliografie deosebit de interesantă, legislaţia în vigoare, şi analizează Dreptul instituţional comunitar sau, după varianta nouă, al Uniunii Europene, în dinamică, adică de la începuturi până în prezent”.

Doctorand Lavinia Dobre:

”Este important faptul că pot vorbi astăzi despre modelul meu de viaţă, personal şi profesional. Cu emoţie îmi amintesc prima zi de curs a domnişoarei Bianca Predescu, eram în anul II şi speram să nu ni se vorbească din nou despre izvoarele unei materii. Ascultasem diverse cursuri şi când dânsa a început prelegerea, fiind vorba de cursul de Drept instituţional comunitar, am început să sorb fiecare cuvânt, fiind vorba de o perspectivă itorică, economică, politică. La finele acestui curs, colegii mei fiind uşor depăşiţi de fluxul de informaţii, nu m-am putut opri din emoţii şi încântare. întâlnisem ceea ce îmi doream demult: să am lângă mine o bibliotecă vie, să am un om care să mă motiveze, care să mă ajute să găsesc ceea ce îmi doresc să fac în viaţă, adică Dreptul european”.

Istoricul Adrian Cioroianu semnează un inedit roman de dragoste

Istoricul Adrian Cioroianu şi-a lansat, tot ieri, două volume, unul în care tratează teme istorice şi care se intitulează ”Istorie, eroi, cultură politică”, şi altul care este un inedit roman de dragoste, ”Adulter cu smochine şi pescăruşi”, scris vara trecută. ”Se spune că românii nu au cultură politică. Nu e deloc aşa, fîră îndoială că avem o cultură politică, dar avem o anumită cultură politică. Nu una asemănătoare cu cea a francezilor, englezilor sau nemţilor cu care nu ne putem compara. Cultura politică românească, din multe puncte de vedere, este mai asemănătoare cu cea a statelor răsăritene, adică suntem mai apropiaţi de greci sau de ruşi decât de nemţi şi de olandezi. Cultura noastră politică presupune un lider mai autoritar. În ciuda clişeelor, istoria ne arată că nu suntem deloc un popor paşnic, ci suntem un popor violent. Românii sunt un popor extrem de greu de condus şi sunt obligat să spun că aşa a fost dintotdeauna, de-a lungul istoriei noastre”. Surprinzătorul roman de dragoste a fost calificat de autor ca o operă total diferită de ceea ce a scris până acum, invitându-i pe liceeni să-l citească. ”În vară, în timpul vacanţei, dintr-o încercare de a mă elibera, de a evada pentru că ştiam că după vacanţă o să mă întorc iar la emisiune, am scris un roman. Un bărbat, când trece de 40 de ani şi dacă a scris poveşti istorice până atunci, scrie atunci o poveste de dragoste. Romanul este o poveste de dragoste care descrie farmecul atracţiei care există între un bărbat şi o femeie. Bărbatul şi femeia care se întâlnesc în cartea mea sunt ambii căsătoriţi şi toată povestea lor se petrece pe malul mării, o mare caldă”. Primul roman al lui Adrian Cioroianu a fost bine primit de publicul cititor, profesorii universitari Georgeta Dimisianu, critic literar şi cunoscut editor de carte; Gabriel Coşoveanu, prorector al Universităţii din Craiova; Florea Firan, directorul Editurii ”Scrisul Românesc” din Craiova şi jurnalistul craiovean Mircea Pospai.

 LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN