Falsificatori de carduri doljeni, în arest la Bucureşti

0
339

Doi doljeni au ajuns în arestul Poliţiei Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru fraude informatice, acţiunea finalizând o anchetă a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi a poliţiştilor din cadrul BCCO Craiova ce a vizat destructurarea unei grupări infracţionale specializate în confecţionarea de echipamente de copiere a cardurilor bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Ancheta poliţiştii BCCO Bucureşti şi BCCO Craiova, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a durat aproximativ un an, timp în care mai multe persoane au ajuns după gratii. Ultima activitate s-a desfăşurat săptămâna trecută, pe 16 mai a.c., când ofiţerii BCCO Craiova au efectuat trei percheziţii la locuinţele lui Virgil Florescu, de 22 de ani, din Calafat, Alin Picu, de 29 de ani, din Craiova, care nu a fost găsit acasă, şi Gabriel Bădescu, de 27 de ani, din satul Prunet, comuna doljeană Bratovoeşti, de la cele trei locaţii fiind ridicate componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, hard-disck-uri, medii de stocare optice şi mulaje ce foloseau la confecţionarea dispozitivelor de skimming. Florescu şi Bădescu au fost reţinuţi şi duşi la Bucureşti, pe 17 mai, fiind prezentaţi Tribunalului Bucureşti, unde li s-au emis mandate de arestare preventivă pe 29 de zile, în timp ce faţă de Alin Picu s-a dispus disjungerea cauzei.

Potrivit IGPR, cei doi doljeni arestaţi săptămâna trecută fac parte dintr-un grupul infracţional format din şase persoane, toate din judeţul Dolj, care confecţionau echipamente electronice, le asamblau şi realizau dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor. Dispozitivele în cauză erau instalate pe bancomate din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul PIN aferent, folosite pentru clonarea de carduri şi retrageri frauduloase, prejudiciul creat de membrii grupării fiind estimat până în prezent la 50.000 de lei.

Exact în urmă cu un an, doi dintre membrii grupării – Laurenţiu Roşu, de 24 de ani, şi Elkhawad Yassir, de 22 de ani –, ambii din Calafat, au fost prinşi în flagrant, în timp ce demontau dispozitivele artizanale de skimming, pe care le montaseră anterior pe două bancomate din Bucureşti, cei doi fiind arestaţi preventiv. Atunci a şi pornit ancheta poliţiştilor din Bucureşti şi Craiova, un alt craiovean fiind arestat pe 7 decembrie 2011, în acelaşi dosar.