60 de milioane de euro, investiţi lângă Aeroportul din Craiova

0
337

Dezvoltatorul european de imobiliare şi logistică industrială Point Park Properties intenţionează să investească 60 de milioane de euro într-un complex de logistică şi depozitare de la Aeroport. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, compania intenţionează să construiască şase clădiri şi mai multe depozite pe o suprafaţă de 115.000 mp. Numai taxele anuale aferente imobilelor ar urma să se ridice la circa 900.000 de euro. Totodată, peste 1.000 de locuri de muncă ar urma să fie create în spaţiile logistice P3 de la Craiova. Dacă procedurile de cadastrare, de evaluare, de avizare în plenul Consiliului Judeţean Dolj se vor derula firesc, în toamnă ar putea avea loc chiar licitaţia,

Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj: “Firma care a realizat masterplanul pentru terenul din jurul aeroportului ne-a spus foarte clar că trebuie să apară acolo o zonă hotelieră, o zonă comercială, o zonă de logistică, o zonă de agrement şi una industrială. Noi ne-am adresat tuturor celor care puteau să vină şi să investească pentru aici la noi, pentru că sunt de părere că avem o avere cu acest teren la care ţinem foarte mult şi pe care nu-l vom da decât pentru proiecte mari în folosul comunităţii”.

În urma realizării unui masterplan pentru terenurile din jurul Aeroportului Craiova, s-a stabilit că, din cele 230 de hectare, 70 vor fi folosite pentru dezvoltarea aeroportului pe o perioadă de 30 de ani, iar restul vor sta la dispoziţia investitorilor. “Am constituit o echipă care urmăreşte în fiecare zi ceea ce se întâmplă în lumea financiară şi pe cei care îşi anunţă intenţia de a veni în România, precum şi pe cei care au investit deja în România. Sunt sute de invitaţii trimise către potenţialii investitori cărora le explicăm cu toată transparenţa că pot să vină să concesioneze, să închirieze, să se asocieze, să facă parteneriat public privat şi orice altă formă, cu excepţia vânzării terenului. Este o firmă care ne-a scris în aceste zile, PointPark Properties, după mai multe rânduri de discuţi, şi care doreşte realizarea pe suprafaţa de masterplan dedicată zonei logistice a aeroportului pentru care s-au alocat 24 de hectare, un spaţiu logistic în care să adăpostească furnizori de la Ford. Din ce ştim noi acum, vor exista şase clădiri şi circa 115.000 mp de spaţii de depozitare. Legislaţia românească este foarte exactă şi dură şi analizăm de ceva timp care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgem. Investiţia totală care va fi pentru dezvoltarea zonei este estimată la aproximativ 60.000.000 de euro. Întreaga dezvoltare prevăzută de PointPark Proprieties va genera o medie de 900.000 de euro anual, taxă de colectare doar pentru clădiri, şi va crea circa 1.000 de locuri de muncă pentru persoanele care vor lucra în birourile şi depozitele sale”, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Va fi o licitaţie internaţională, trebuie să se realizeze cadastrarea terenului şi cred că la începutul toamnei o să putem să organizăm licitaţia. Noi ne dăm toată silinţa să facem ce trebuie în mod legal, transparent şi astfel să dăm un semnal şi altora care doresc să vină, că aici există o deschidere, că investitorii sunt primiţi cu braţele deschise şi nu le vindem poveşti”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“În Craiova se impune existenţa unui hotel bussines”

Autorităţile doljene au trimis mai multe scrisori şi către marile lanţuri hoteliere pentru a studia posibilitatea deschiderii unei facilităţi la Craiova, după ce, în discuţiile cu compania Ford, producătorul american a ridicat problema lipsei unui “hotel bussines” de care partenerii firmei ar avea nevoie. Şeful administraţiei judeţene a afirmat că a expediat adrese către marile lanţuri de hoteluri pentru a construi o facilitate la Craiova. “În Craiova, după discuţiile pe care le-am avut cu conducerea firmei Ford, se impune existenţa unui hotel de bussines şi a unui hotel de lanţ hotelier mare. Sunt firme importante, care să vină să construiască un hotel la miile de oameni ce vor veni în legătură cu Ford şi pe lângă Ford, dar şi în legătură cu ce se întâmplă acum la Deveselu, la 50 de kilometri de Craiova, pentru că oamenii ăştia tot la Craiova vor sta. Este cerinţa mediului de afaceri de a avea un hotel”, a declarat Prioteasa. Acesta a precizat că a trimis scrisori către lanţuri hoteliere precum Hilton, Ramada, Radison sau Tulipe. “Am scris firmelor care noi am crezut că pot veni la Craiova. Hotelurile nu au răspuns aşa cum ne-am aşteptat, deşi au luat cu interes propunerea noastră. Cei cu care am discutat direct au fost cei de la Hilton, care construiesc două hoteluri anul acesta în România. Hiltonul are însă o politică, la fel ca celelalte de altfel, de a nu investi de la început până la sfârşit. Ei vor să impună standardul Hilton şi să ia 15-20% din profit. Restul, aşteaptă parteneri locali”, a mai spus Prioteasa. Şeful administraţiei doljene a luat legătura şi cu mai multe agenţii turistice din Craiova pentru a prezenta companiei Ford mai multe oferte de “petrecere a timpului liber” pentru angajaţii firmei care vin din străinătate. “În plus, cei de la Ford mi-au spus că au o problemă cu organizarea timpului liber a celor care vin la Craiova şi care rămân pe timpul săptămânii, dar mai ales a celor care rămân pe week-end. M-am adresat unor firme de turism din Craiova, cărora le-am indicat să ia legătura cu Ford pentru a le prezenta nişte oferte. Să le spună ce pot să le organizeze din punct de vedere turistic”, a mai precizat preşedintele CJ Dolj.