Manita pon(L)eilor

0
229

Ştiinţa a avut cea mai bună evoluţie a sezonului în turul semifinalei cu FC Botoşani, câştigată en-fanfare, într-o atmosferă superbă

Craiova numără anii de când n-a mai adus un trofeu acasă, având două decenii şi jumătate de la ultimul. Consideraţi favoriţi, dar arşi anul trecut de Voluntari, în aceeaşi fază a competiţiei, oltenii suflau şi-n Botoşaniul care încerca să inaugureze vitrina cu trofee. Parcursul de anul acesta îi îndreptăţea să spere la câştigarea Cupei României, victimele moldovenilor până în semifinale fiind: CFR Cluj, Viitorul şi CSMP Iaşi.

Semifinalistele Cupei României au avut parte de o introducere de marcă, din partea unor finaliste europene, handbalistele de la SCM Craiova, care au dat un tur de onoare, în uralele celor 20.000 de spectatori, iar antrenorul Bogdan Burcea a dat lovitura de începere a meciului. Discursul provocator de la finalului derby-ului cu FCSB l-a costat pe Băluţă un meci în tribune, dar şi banderola de căpitan, preluată de bulgarul Zlatinski.

Cele două meciuri directe din sezonul regulat au avut câte un gol, cu succese pentru fiecare parte, şi se presupunea că semifinala va fi domoală, însă a avut un start nebun. Iureşul de la ambele porţi a adus şi deschiderea scorului. Întins pe jos, Gustavo i-a oferit un assist cu capul lui Băluţă, iar „decarul” a fost letal: bară-gol. Spectacolul s-a mutat la poarta gazdelor, cu omul-foarfecă, Golubovic, al cărui procedeu favorit l-a solicitat intens pe Calancea. Moldovenii au rămas în atac, încercând să stingă entuziasmul din tribune, dar Bancu l-a reaprins, cu un şut pe lung, dar pe lângă poartă.. Gardoş a marcat cu capul, dar Feşnic a văzut un fault al lui Tiago Ferreira. Arbitrul nu a mai intervenit la faza următoare, când Mitriţă a profitat de o lovitură liberă executată rapid şi l-a servit pe „siamezul” Băluţă pentru 2-0. Partea dreaptă a Craiovei a fost speculată intens de oaspeţi, care au văzut o pâine de mâncat la Popa şi Dimitrov. Şi bulgarul venit chiar de la Botoşani a comis-o în cele din urmă, pasând către Golofca, iar, din blocajul Calancea, Acsinte a găsit unicul loc pe unde putea vârâ mingea în poartă, 2-1. Şi celălalt bulgar al gazdelor, Zlatinski, a gafat, dar Craiova a scăpat de egalare. Avea să-şi refacă însă avantajul de două goluri la ultima fază a unei prime reprize extrem de spectaculoase. Gustavo a fost răsturnat de Miron în careu şi tot brazilianul a transformat penalty-ul, după o dispută pentru minge cu Mitriţă.

Partea secundă n-a mai avut un start la fel de abrupt, dar la prima ocazie s-a şi marcat. A fost rândul celui de-al treilea „ponei” al Ştiinţei, Mitriţă, cu reluare elegantă din careu, după un un-doi cu Dimitrov. Botoşaniul a forţat pe final pentru mai spera într-o calificare pe teren propriu, dar a fost pedepsită din nou. Ambiţionat de hat-trick-ul lui Mitriţă din meciul cu Iaşi, Băluţă şi-a rezervat lovitura liberă de la 20 de metri şi a executat-o în vinclu, pentru o „manita” care îi plasează pe olteni cu un picior şi jumătate în finală.

Băluţă: „Este primul meu hat-trick, eram dator faţă de mine”

Eroul meciului de joi seara, Alex Băluţă, a declarat la final: „Ştiam că nu ne va aştepta un meci uşor, mă bucur că l-am tratat serios şi mă simt bine că am făcut fericită lumea. Mă bucur foarte mult, fiindcă este primul hat-trick din cariera mea. Pe mine nu m-a doborât această perioadă, m-am pregătit suplimentar şi foarte bine la antrenamente. Trebuia să mă liniştesc, să-mi pun ordine în gânduri, eram dator faţă de mine. Vreau să-i mulţumesc lui mister că a avut încredere în mine. E bine că a venit şi această perioadă grea. Mereu când greşesc şi învăţ. Sunt conştient că am greşit, aşa suntem noi oltenii, iuţi la mânie, pentru că îmi doream să fac un meci bun contra Stelei. Pe viitor, sper să joc bine. Trebuie să mă refac şi să mă pregătesc bine în continuare”. Alex Mitriţă a adăugat: „I-am spus lui Băluță după meci ca a doua zi după această victorie trebuie să se prezinte la echipa a doua, să facă antrenamente și o să-l reprimim sâmbătă înapoi. El s-a antrenat foarte bine în această săptămână, de când a revenit în lot, a dat dovadă de seriozitate, de atitudine, este liderul nostru”.

Antrenorul Universităţii, Devis Mangia, a declarat: „Am făcut un meci foarte bun, toată echipa a jucat bine. Nu mă aşteptam la această diferenţă, dar mă aşteptam să facem un meci bun şi merităm victoria. Trebuie să continuăm pe această linie, am avut o perioadă nu foarte bună, trei meciuri. Începem să jucăm din nou ca o echipă, e foarte important. Avem un avantaj, dar aţi văzut în cupele europene ce se poate întâmpla, trebuie să fim pregătiţi pentru retur. Cineva mi-a spus că a fost penalty în chiar primul minut. Deocamdată am câştigat doar un meci în semifinale, cel mai important e că putem oferi astfel de prestaţii suporterilor care vin la stadion. Avem o echipă bună, astăzi au mai jucat fotbalişti care nu evoluează mereu. Cred că au jucat foarte bine. Atmosfera a fost superbă, le-am oferit un spectacol fanilor. Ne place să jucăm acasă, suntem un tot unitar, noi şi suporterii” a spus Devis Mangia. Cât despre Alex Băluţă, reprimit în lot pentru acest meci, italianul a declarat: „Cred că am gestionat foarte bine situaţia cu Băluţă, atât eu, cât şi Alex, cât şi clubul. E adevărat că şi jucătorii au insistat, mi-au arătat că sunt o echipă şi asta e foarte bine. Alex a jucat foarte bine. Au fost deciziile mele, dar a trebuit să vorbesc şi cu şefii clubului”.

Altfel, echipa a doua a Universităţii Craiova joacă astăzi, de la ora 17, pe stadionul „Extensiv”, contra liderul, CS Şirineasa, în etapa a 23-a a seriei C4. Cealaltă echipă doljeană din serie, CSO Filiaşi, joacă la Lugoj.