Deputatul Ion Cupă:”FSDI trebuie construit pe o viziune economică liberală autentică”

0
207

Deputat Ion Cupă, președinte  ALDE Dolj:” Fondul Suveran de Investiții (FSDI) trebuie construit pe o viziune economică liberală autentică”

Inițiativa legislativă privind înființarea Fondului Suveran de Investiții a fost aprobată de către Senat în calitate de primă Cameră decizională. Este un demers foarte important pentru accelerarea modernizării și creșterea competitivității economiei românești.

Conform Proiectului  actual al legii, conducerea FSDI va fi aleasă pe o perioadă de patru ani, în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă și va raporta direct Ministerului de Finanțe. Proiectul prevede ca Fondul să aibă un capital social de 1.85 de miliarde de lei format din aport în natură din pachete de acțiuni.

ALDE a pledat încă de la începutul guvernării pentru realizarea acestui Fond într-o logică liberală. Noi considerăm că managementul FSDI trebuie să fie unul privat. Structura de management de la vârful FSDI este obligatoriu să aibă experiență relevantă în coordonarea unor proiecte similare. Avem rezerve că o astfel de experiență  există la nivelul clasei politice actuale. Trebuie să evităm orice tentație de a folosi FSDI ca instrument politic.

Principiile de funcționare ale FSDI trebuie să fie unele specifice economiei de piață. FSDI trebuie să performeze în economia reală, fără a mai avea nevoie de sprijin de la stat.

În opinia noastră FSDI va coordona doar investiții majore: autostrăzi, sectorul energetic, infrastructură urbană mare etc.

Noi credem că una din mizele majore ale FSDI trebuie să fie domeniul energetic.România are șansa de a deveni un lider regional pe piața de energie. În acest fel vom obține avantaje competitive pe piața europeană, ceea ce ne va permite să susținem creșterea economică consolidată pe termen lung. Acest lucru va însemna, în mod legitim,   mai mulți bani în buzunarele românilor.

Sperăm ca inițiativa legislativă să urmeze rapid toți ceilalți pași procedurali pentru a deveni o lege solidă, liberală cu efecte majore în dezvoltarea economică.

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ