Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Sunt convins că cele mai bune garanţii împotriva corupţiei sunt românii

0
334
Frans Timmermans
Frans Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent la Bucureşti, a declarat că ridicarea MCV depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisia Europeană şi că poporul român va monitoriza atent lupta anticorupţie. „Acum câteva luni am avut un şoc şi am crezut că ceea ce s-a câştigat în timp se va pierde. (…) România a avut un succes în ultimii zece ani de a pune pe prim plan lupta anticorupţie. Suntem pe ultima sută de metri a unui maraton. Modul în care poporul român se va uita la acest proces va fi unul foarte atent”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul conferinţei de presă comună cu premierul Sorin Grindeanu, ce a avut loc ieri, la Palatul Victoria.

Acesta a subliniat că ridicarea MCV depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisia Europeană. „Totul depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute în raportul nostru. Acestea sunt recomandările noastre şi nu vom renunţa la ele. Odată ce am atins acest scop ne vom bucura de aplicarea statului de drept. Acest lucru va crea certitudine pentru fiecare cetăţean şi pentru mediul de afaceri. Planul elaborat de primul ministru şi ministrul Justiţiei ne aduc pe calea cea dreaptă. Aceste 12 recomandări pot fi îndeplinite. Sunt convins că cele mai bune garanţii împotriva corupţiei sunt românii. Există un sentiment profund în societatea românească că acesta este drumul pe care trebuie să se continue. Vin în România de mai bine de 20 de ani. Până acum populaţia era cinică: Nu se va întâmpla acest lucru niciodată. Acum sentimentul este altul. Aceasta este cea mai bună garanţie”, a arătat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Timmermans a spus că nu poate să ofere o data clară legată de ridicarea MCV. „Totul depinde de cum se vor lua aceste decizii la nivel naţional. Desigur, Parlamentul este suveran şi ia propriile decizii. Sfatul nostru către Parlament este: menţineţi planul Guvernului!”, a declarat acesta.

Dragnea: „MCV poate fi considerat un instrument politic dacă solicitările CE nu vor fi foarte clare pentru a fi îndeplinite”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, ieri, că i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, faptul că, în opinia sa, MCV poate fi considerat un instrument politic dacă solicitările CE nu vor fi foarte clare pentru a fi îndeplinite. „Am discutat, normal, despre MCV. Eu i-am spus care este punctul meu de vedere, şi nu numai, că în condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisie Europene care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV-ului”, a spus Dragnea, după întrevederea cu Timmermans.

„Dacă nu vor fi lucrurile clare, înseamnă că îl putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în Justiţie”, a adăugat Dragnea. El a arătat că i-a explicat lui Timmermans că autorităţile de la Bucureşti nu au ca obiectiv lupta împotriva corupţiei. „I-am explicat că nu am avut şi nu vom avea un obiectiv în a împiedica lupta împotriva corupţiei. Şi noi vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane. Dar i-am spus că vom continua punerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale, care sunt obligatorii”, a mai arătat Dragnea.

„Şi cu Shengen-ul, dacă mai e ceva de făcut, să ni se spună”

Dragnea a mai precizat, ieri, că în cadrul întrevederii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut o paralelă între MCV şi aderarea la Schengen, care a devenit un „neverending story”. „Am făcut o paralelă cu aderarea României la spaţiul Schengen. Aderarea la Schengen rămâne categoric o prioritate a României. Şi cu Shengen-ul, dacă mai e ceva de făcut, să ni se spună, pentru că a devenit aşa un neverending story, din păcate”, a spus Dragnea, după întâlnirea cu Timmermans.

„Tot ceea ce s-a stabilit să facă România din punct de vedere tehnic, investiţional, legislativ s-a făcut. Însă de fiecare dată ni s-a spus că nu-i suficient, că mai trebuie ceva, neaflând vreodată clar care este acea foaie de parcurs care să fie îndeplinită. Această confuzie nu ajută. Dacă oficialii europeni cred că în situaţia internaţională din ce în ce mai complicată, în Europa şi în lume, o atitudine bună şi corectă faţă de România nu este benefică, atunci s-ar putea să fie o greşeală”, a adăugat Dragnea.